Jak vybrat správný kuchyňský kráječ

Kdo doma hodně vaří, ať už pro sebe, pro svou rodinu nebo z nějakého jiného důvodu, časem ho přejde chuť řešit problémy s krájením surovin, s věčně tupými noži a začne hledat řešení mezi kráječi potravin.

Jen ty dokážou udělat stejné plátky chleba, nebo jemně nakrájí sýry a uzeniny s přesností chirurga.
U kráječů jsou v podstatě dvě základní možnosti výběru. Manuální kráječ, nebo elektrický.  V této sekci se zabýváme domácími spotřebiči, takže téma následného textu je celkem jasné.
Výběr elektrického kráječe se dá rozdělit do několika hledisek, z nichž každé má svou důležitou váhu a ta by se neměla při výběru zanedbat.

Cena.

Pohybuje se v rozpětí do cca 1000 Kč do téměř 5 000 Kč. V této cenové relaci jsou nabízené spíše „domácí“ kráječe.  Náročnější zákazník si může vybrat cenově vyšší varianty vestavných kráječů, nebo specializovaných strojů například na krájení zeleniny. Dále je možnost si pořídit kráječe pro komerční sféru. Zde však ceny již o hodně přesahují částku 10 000 Kč.
Podívejte se na nabídku kráječů potravin podle cenového rozpětí:
Méně než 1 000 Kč
1 000 - 2 000 Kč
2 000 - 3000 Kč
3 000 - 4 000 Kč
4 000 Kč a více

Výrobce a značka kráječe.

Kráječe potravin si můžete vybrat i podle značky výrobce:
Bosch  Concept  ECG  Gorenje  GRAEF  SENCOR  SEVERIN  Unold  Zelmer

Rozměry.

Dalším hlediskem je velikost kráječe. Kdo má malou kuchyň, může být nepříjemně překvapen tím, že si sice vybral funkčně dokonalý stroj, ale svou neskladností mu časem začne lézt na nervy a stane se v podstatě nechtěným danajským darem. Nejde jen o rozměry, ale i o skladovatelnost příslušenství, které někdy může být rozměrově dost náročné.

Provozní parametry.

Jedná se hlavně o funkci otáček a jejich nastavení na určitou dobu běhu, nebo na požadovanou rychlost.
Regulace otáček je důležitá, aby si majitel kráječe mohl nastavit otáčky nožů dle krájeného materiálu (chléb, maso, zmražené produkty atd…) dle svých potřeb a bezpečnostních hledisek.

Druhy provozních otáček.

Momentový provoz – například pro dokrajování špatně uříznutých krajíců chleba z obchodu. Kráječ se při momentovém provozu zapne jen na chvíli. Pro další činnost je nutno jej opět zapnout.
Trvalý provoz – je určen pro delší krájení většího množství potravin. Zde je potřeba více dbát na bezpečnost provozu a nezapomenout na vypínání běžících nožů. Nechat v provozu nehlídaný kráječ při odběhnutí například kvůli zvonícímu pošťákovi, může v případě volně se pohybujících malých dětí nebo domácích zvířat skončit nepěkným malérem! 

Materiál kráječe.

Nejlacinější, ale pro domácí provoz naprosto dostačující jsou přístroje dělané převážně z plastových dílů. Z kovu je pouze krájecí kotouč. Na opačném poli jsou kráječe celokovové. Jejich provozní vlastnosti, ale i cena je samozřejmě vyšší a mohou v některých případech díky svému provedení sloužit i v malých potravinářských provozovnách.

Maximální šířka krájeného plátku.

Kráječ se nepoužívá jen pro krájení extra tenkých kousků uzenin nebo sýra na oblíbené obložené chlebíčky, ale i na dělení větších kusů potravin například kvůli lepší skladovatelnosti v mrazicím boxu.  Toto rozpětí je poměrně hodně široké; pohybuje se v rozpětí od 13 do 23 mm.

Příkon.

Od příkonu se odvozuje i výkon a tedy síla kráječe.  Krájet bagetu nebo kus zmraženého bochníku je přece jen rozdíl. To druhé vám stowattový kráječ na jeden zátah asi nezvládne.  Je tedy důležité se rozhodnout před nákupem kráječe, k čemu všemu jej budete doma využívat. U nabízených strojů je rozpětí příkonu poměrně veliké. 100 až 200 wattů. Rozpětí sto wattů na odvedené práci musí být samozřejmě dost poznat.

Další parametry.

Výrobci nabízejí například vícekotoučové kráječe, nebo krájecí kotouče speciálně ostřené bezúdržbové atd. Hlavní nabídka tzv. „navíc“ je však v bezpečnostní oblasti. Bezpečnostní ochrana prstů, bezpečnostní spínače, dětský zámek, úložný prostor pro kabel a další bezpečnostní funkce.

O kráječích na potraviny by vás mohlo ještě zajímat:

Péče o kráječ na maso  Různé typy kráječů  Návod ke kráječi na potraviny  Naše tipy pro kráječe na maso  Jak používat kráječ  Jak nabrousit kotouč kráječe na potraviny  Jak čistit kráječe na maso  Informace o kráječích na maso  Historie kráječů na potraviny  Bezpečnost při práci s kráječem na lahůdky  Údržba kráječe na maso

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články