Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a pařené buchty, raději se zdržte. Každodenní konzumací takových "pochoutek" si zničíte zdraví.

Tělo má jít do hrobu zhuntované, říkávalo se, ale určitě ne v šedesáti, natož dříve. Jenže obezita dovádí i v řadách české populace čím dál tím více a tasí své smrtelné zbraně v podobě kardiovaskulárních onemocnění a zhoubných nádorů trávicího traktu. Prezidentka Ligy proti rakovině dokonce tvrdí, že v příštím desetiletí poputuje na onkologii asi každý druhý z nás. A to je dostatečný důvod, abychom se zamysleli, kde děláme chyby.

Řízky, knedlíky, buchty

Ty konzervativnější nyní nepotěším, ale věřte-nevěřte, jedním z našich největších hříchů jsou tradice. Máme na mysli ty stravovací. Bez čeho se pořádný Čech neobejde? Bez dobré polévky. A jak vypadá polévka? Zapřažená, s klobáskou či párkem nebo alespoň s kousky mastného uzeného masíčka. Chlapi na ni chodí do jídelny i dvakrát za den. Na svačinu si ji dají s bílým rohlíkem, nebo i dvěma, a na oběd ji zatlačí pořádným kouskem vepřovice s knedlíkem, případně hranolky. A v tradiční jídelně mají takových "pamlsků" na výběr! Ať je zima, nebo je léto, jídelníček v našich menzách bývá stejný.

Například takový:

1. Vepřové karpatské plátky, rýže

2. Kuřecí perkelt, těstoviny

3. Kuřecí prsty v těstíčku, hranolky

4. Smažené žampiony, vařené brambory, tatarská omáčka

K tomu jsou v nabídce dvě polévky. Zahuštěné jíškou připravenou na levném oleji, dochucené umělým vývarem a kořeninovou směsí s karcinogenním glutamanem sodným. Pokud je v nich zelenina, zaručeně je zmrazená, vždyť kdo by měl čas čistit čerstvou! A to jsme pro vás náhodně vybrali nabídku z 30. května! Léto se v menu jídelen neprojevilo, sezónnost zde nemá místo. Ale tučné maso, ještě omáčka a hranolky jsou k dispozici po celý rok. A pokud zelenina, tak smažená! Nebo jako bezmasé jídlo nabízejí staré dobré buchty na páře. Zkrátka, co oběd, to neuvěřitelné množství prázdných kalorií a škodlivých látek. Zvyk je železná košile.

Polévka je přežitek

Tradice jsou hrozná věc, velmi těžko se mění. Faktem je, že jídelny, které denně připravují řekněme čtyři hlavní jídla, by alespoň jedno z nich mohly dělat jako zdravou alternativu k tradičním pokrmům. Typicky česká jídla jsou nezdravá, často používají nevhodné suroviny a míchají je mezi sebou tak, že vzniklé jídlo má příliš vysokou energetickou hodnotu. Mimochodem, i zdravé jídlo se dá pokazit. To se nejednou stane v menzách, kterým nelze upřít snahu o pokrok ve prospěch zdraví strávníků. Z kvalitních, zdravých součástí vyrobí kalorickou bombu špatným kombinováním, přidáváním množství tuků, například v dresinkách či omáčkách, bohatou drobenkou tučného sýra, přidáním škvarků nebo klobásků a podobně. Na polévky má lékař, který vede soukromou poradnu pro obezitu, výživu a zdravý životní styl, jednoznačný názor. Polévku vám netřeba. Vůbec ji nemusíte jíst, lépe uděláte, pokud si dáte předkrm ve formě salátu z čerstvé zeleniny. Pokud se polévek nedokážete vzdát, vybírejte si jen kvalitní vývar. Tekutý první chod nemá zasytit, má vás jen nastartovat před hlavním jídlem. Zapražené polévky jsou přežitkem. Jejich výživová hodnota je bídná, ale kalorií mají nebezpečně mnoho.

Gigantické choutky

Další pořádnou pastí je velikost porce. Dělaly se pokusy, při kterých lidem dávali zdarma obědy a postupně zvyšovali objem na talíři. A pozorované osoby potvrdili pravidlo, že s jídlem roste chuť. Snědli pokaždé všechno. Lidé chtějí jíst hodně a také by mohli, kdyby například polovinu hmoty jejich oběda tvořila zelenina. Ale v kantýnách to dělávají opačně. Na talíř dávají nejčastěji červené maso, příliš škrobové přílohy, omáčku, která je směsí tuku a jíšky. A velmi-velmi málo zeleniny. Neměla by chybět ani škrobová příloha, vždyť jídlo má být vyvážené, ale mělo by jí být podstatně méně, než je zvykem. Maso by mělo být co nejlibovější a upravené přírodně. Lékař zdůrazňuje, že pro každého, kdo se chce stravovat zdravě, je velmi důležitá pestrost. My připomínáme, že právě v létě je největší výběr čerstvé zeleniny i ovoce, a tak pestrá strava nemůže být problém. Naše stravování by potřebovalo ozdravit, možná by se hodil takový Jamie Oliver. Ten si na tom v Anglii vybudoval slávu a tamním školám jistě i pomohl. Ale hromadné stravování by mělo být regulováno vládními normami a ty by se měly přizpůsobit požadavkům dnešní doby. Vždyť většina z nás tráví pracovní čas za počítačem či pracovním pultem, nechodíme už do hor kácet dřevo. Fyzické práce ubývá a tomu má odpovídat i strava. Nejsme na to zvyklí, ale i v podmínkách nejjednodušší "vývařovny" se dá vařit zdravě. Kuchaři by neměli čerpat pouze z toho, co se naučili před dvaceti lety. Není to žádná věda, stačí se lépe vyznat v jednotlivých surovinách. Je třeba znát jejich původ a kvalitu. Například teď v létě je přímo hřích nevyužívat cuketu, lilek, fenykl. Vynikající zelenina, není ani drahá a snadno se připravuje. Umyjeme, pokrájíme a krátce orestujeme či podusíme. Příchutě bylinek a čerstvě podrceného koření, přidáte to k masu na přírodno a máte hotový chutný a zdravý oběd. Vynikající efekt udělá i citronová kůra. Nastrouhejte ji na zeleninu, kterou pečete, a uvidíte výsledek. Špičkový šéfkuchař se rozhodl, že v restauraci, kde je jeho slovo zákonem, připraví obyčejné jídelní menu, jen tak, na ukázku. A ukázkově kvalitní. Začal dvěma polévkami. Ani jedna není vývar a přesto nejsou zapražené. „Mouku na zahuštění vůbec nepoužívám," oznámil znalec světové kuchyně. "Ani kdejaké vegety, maggi a sáčková polévky. Už dávno jsou přežitkem."

Jako od kmotra

Hustá italská rajčatová polévka voní jako dovolená na Sicílii, a přitom je celá jen ze čtyř ingrediencí. Rajčata, olivový olej, trochu vývaru a bazalka. Orestovat, zalít a chviličku podusit. Polévka z mladého pórku a brambůrků je velmi příbuzná naší kuchyni. Ale smetanu, mléko ani mouku netřeba. Kuchař dokazuje, že zdravé jídlo opravdu nemůže být problém. Kuře na paprice přece umíme udělat všichni a k němu dáme na talíř hromadu dušené nebo i pečené či grilované sezónní zeleniny.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Víte, co jí vaše dítě ve škole?

I když nachystáte svému dítěti tu nejzdravější svačinu, může se stát, že skončí v odpadkovém koši. Vždyť...
více…

Sladkost za odměnu

Jeden z častých jevů je, že rodiče, prarodiče a také jiní blízcí děti odměňují sladkostmi. Je to klasika. Jdete...
více…

Můžou děti pít sladké limonády?

Skladba stravy pro děti je poněkud odlišná od toho, jakou skladbu stravy má mít dospělý člověk. Dítě je v...
více…

Doporučený příjem živin pro děti

Pokud chcete pro své děti připravovat zdravou stravu, setkáte se asi s mnoha protichůdnými doporučeními. A jedno z...
více…

Co s obezitou u dětí?

Na dětskou obezitu neznáme rychlá a jednoduchá řešení. Je zajímavé, že odborníci na výživu se v podstatě...
více…

Seznam potravin nevhodných pro děti

Jmenujme několik potravin, které byste měli dětem podávat pouze s přesnou kontrolou. Sladkosti: koláčky,...
více…

Neodejdeš, dokud všechno nesníš

V mnoha rodinách se k prázdnému talíři vztahují různé zajímavé příkazy. Z pohledu obezity u dětí jsou dost...
více…

Může za obezitu dětí televize a pc?

Stručná odpověď zní ano. To, že děti jsou dnes obézní, souvisí také s televizí a počítači. V překladu do...
více…

Obezita u dětí

Žijeme v šílené době. Životní styl, společenské klima, reklama, skladba nabídky v hypermarketech a hlavně tedy...
více…

Kolik tuku potřebujeme a kde je již hodně nebezpečný?

Tukové zásoby na těle, to není jen hrůza z estetického hlediska, ale také varovný příznak možného onemocnění. A...
více…