Mangold - chutná zelenina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Znáte mangold? Mangold je velmi starý druh listové zeleniny, o kterém ale nebylo dlouho slyšet. Dnes se opět a právem, dostává do popředí zájmu. Směle může konkurovat špenátu, řapíkatému celeru či zelí. V kuchyni se dá lehce zpracovat a výčet jeho pozitivních účinků na naše zdraví je opravdu obrovský.

zelenina, mangold

Co je mangold

Mangold je listová zelenina a její příbuzným je právě špenát. Je více citlivý na chlad, proto není takový rozšířený. Mangold znali již staří Římané a jeho pěstování se rozšířilo ze severní Itálie na západ do Francie a Švýcarska.

Odrůdy mangoldu

  • Celer mangold má světlé nebo tmavé zelené listy a až 5 centimetrů široké stonky s bílou nebo červenou barvou. Stonky i listy jsou mírně sladké a mají slabší příchuť řepy.
  • Listový mangold má stonky poměrné úzké a široké listy, které se v kuchyni používají jako špenát. Nejvíce chutné jsou mladé listy do délky 20 centimetrů. Chuť mangoldu je jemná, mírně sladká a ořechová, nikdy není pálivá nebo ostrá.

Mangold má pozitivní vliv na střevní mikroflóru

Mangold obsahuje hodně vlákniny - váže vodu spolu s toxiny. Urychluje peristaltiku střev, a tím odstraňuje zácpu. Díky vysoké koncentraci vápníku, železa, hořčíku a vitamínu C je důležitou dietní rostlinou.

Složení mangoldu

Je bohatý na vitaminy B, A a C, ale i na prvky jako draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník či rutin a kvercetin. Kvercetin je přírodní antihistaminikum. Rutin a kvercetin spolu s vitaminem C mají protisklerotické a protizánětlivé účinky. Kyselina listová působí příznivě na regulaci červených a bílých krvinek. V listech jsou flavonoidy, ty mají významný účinek při zánětu žil. Obsahují vysoký podíl vlákniny a mají nízkou energetickou hodnotu.

Vliv mangoldu na zdraví

  • Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentraci.
  • Odstraňuje zažívací problémy a detoxikuje střeva.
  • Snižuje hladinu tuku v krvi.
  • Posiluje imunitu, srdce a svaly.
  • Chrání sliznice celého organismu.
  • Zpevňuje kosti a zuby.
  • Stimuluje krvetvorbu a okysličuje buňky.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin škodí nejen srdci

Omega mastné kyseliny jsou pro naše tělo potřebné. Ale jak to s nimi vlastně je? Jaký je rozdíl mezi šestkou a...
více…

Desatero letní cesty k vysněné štíhlé postavě

V létě se dá zhubnout snadněji. Pomoci ke štíhlé postavě může nejen zvýšený pohyb, ale také letní způsob...
více…

Netkaná textilie - užitečný pomocník při pěstování zeleniny

Netkaná textilie je cenná pomůcka pro zahrádkáře. Dokáže ochránit semínka, sadbu i úrodu. Ale to není vše, proč...
více…

Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a...
více…

Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…