Mohou děti s intolerancí laktózy čokoládu?

Čokoláda v úměrných dávkách neškodí, ba naopak je pro lidský organismus přínosem. Zdravotní komplikace způsobuje u jedinců, kteří nesnáší mléčný cukr. Tam je třeba dávat pozor o jakou čokoládu se jedná.

Které čokolády si mohou dopřát a kterých se mají vyvarovat?

Musí děti s intolerancí laktózy úplně vyřadit čokoládu ze svého seznamu oblíbených pamlsků? Výzkumy už dokázaly příznivé účinky čokolády na náš organismus v případě, že se konzumuje v přiměřených dávkách. Tmavá čokoláda například snižuje krevní tlak, a pozitivně ovlivňuje psychiku. Mnozí lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru, tzv. laktózy, ale s čokoládou mají špatné zkušenosti. Způsobuje jim zdravotní komplikace. Musí se čokoládě vyhýbat?

V principu platí, že čokoláda s vysokým obsahem prášku z mletých kakaových zrn,

tedy tmavá, hořká čokoláda pro ně nepředstavuje riziko. Problém nastává, když si chtějí dopřát sladkou čokoládu. Na její dochucení se totiž nejčastěji používá mléčný cukr, který jejich tělo neumí strávit a způsobuje jim nadýmání, zažívací potíže či průjem. Vzdát se sladké čokolády je snad nejtěžší pro děti. Hořká čokoláda jako náhrada je uspokojí jen těžko. Řešením je používat enzym laktázy ve formě výživového doplňku, který se již dá běžně koupit v našich lékárnách. Po použití tabletky je možné bez obav jíst i potraviny s obsahem mléčného cukru, například i sladkou čokoládu. Enzym je ve volném prodeji, dostanete ho tedy i bez předpisu. Užívat jej mohou už děti od 3 let.

U mnohoprocentních čokolád zpravidla nehrozí riziko, že by obsahovaly laktózu

Některé méně kvalitní a levnější tmavé čokolády však mohou. Proto je před konzumací ideální prostudovat složení výrobku. Mléčné a bílé čokolády se oslazují nejčastěji mléčným cukrem. V malých množstvích mohou být i pro lidi postižené tímto problémem neškodné, závisí to však na individuální míře tolerance.

Pozor!

Uvedené tipy jsou určeny pro laktózovou intoleranci. Neplatí pro lidi alergické na mléčnou bílkovinu, kterých je u nás asi 1-3%. Intolerance laktózy není nemoc, jde o stav, při kterém lidské tělo neprodukuje enzym laktázy v dostatečném množství. Tělo tak nemůže štěpit laktózu - složený mléčný cukr, který v případě, že se dostane do tlustého střeva, způsobuje potíže. S přibývajím věkem má intolerance tendenci stoupat.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články