Konkrétně jde o fytáty, taniny, goitrogeny a inhibitory enzymů. Fytáty se například vážou na vápník, magnesium, zinek, měď a železo v trávicím traktu a brání jejich vstřebávání. Proto strava bohatá na nenamáčené obiloviny vede k deficienci mnoha minerálů a dokonce k osteoporóze. U mnoha lidí se konzumace nenamáčaných obilovin projevuje nadýmáním. Pokud však obsah těchto nežádoucích látek snížíme, nebo dokonce je zcela odstraníme, získáme téměř dokonalé potraviny. A nejlepší na tom je, že celý tento proces nás bude stát minimum času.
Dříve byli lidé mnohem chytřejší i přesto, že neměli takový přístup k informacím, jak máme dnes my. Kdysi většina receptů z obilovin či ořechů začínala tím, že se tyto suroviny předpřipravily. A předpřipravily se jednoduchým namáčením. Dnes se doba zrychlila. Zjistilo se, že namáčení není nezbytné a zapomnělo se na to, proč se vlastně ořechy či obiloviny namáčely. Namáčením však odstraňujeme nejen antinutriční látky naopak tímto procesem dokonce tvoříme prospěšné látky pro naše tělo nebo zvyšujeme využitelnost některých minerálů.
Co se týká správného namáčení, tak obiloviny namáčíme tak, že přidáme teplou vodu, acidofilní mléko, kefír, citronovou šťávu nebo jogurt a necháme přes noc na teplém místě. Ráno je můžeme propláchnout vodou, ale je možné použít i tu, ve které byly namáčené
Luštěniny zaléváme teplou, až horkou vodou s přidáním octa (nejlépe jablečného) a namáčíme minimálně 48 hodin. Vodu často měníme. Na vaření už použijeme čistou vodu, ne tu, v níž se máčely. Pokud vás i po takovém precizním namáčení luštěniny stále nafukují, zkuste k nim přidat mořské řasy. Zlepšíte chuť, zvýšíte stravitelnost, minimalizujete nafukování a navíc si doplníte velmi nedostatkový minerál - jód. Mezi nejchutnější řasy patří kombu, nori vločky nebo kelp.
Ořechy a semínka namáčíme v teplé vodě, do které přidáme lžíci soli (nejlépe himálajské). Minimální čas namáčení je u většiny ořechů 7 hodin, kešu ořechy se namáčejí 6 hodin. Po namočení je propláchneme ve studené vodě a necháme vysušit nebo ihned konzumujeme. Mouky z ořechů, tak ty se namáčet nemusí. Mandlová mouka se vyrábí z mandlí bez slupky a tím pádem je v ní množství antinutrientů mnohem menší. Pokud si děláme doma mouku z naturálních mandlí, nejlépe uděláme, pokud je nejdříve namočíme do mírně slané vody na 12 hodin, pak vodu slijeme a usušené mandle meleme na mouku.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu