Poslední dobou je kladen stále větší důraz na kvalitu a složení stravy. Váš střevní mikrobiom je do značné míry spoluzodpovědný za to, jak se cítíte. Deprese a úzkosti jídlem sice zcela nevyléčíte, některé potraviny ale rozhodně dokážou ovlivnit vaši náladu pozitivním směrem.
O pozitivním vlivu vlašského ořechu na mozek jste už nejspíš slyšeli. Podobný účinek na vaši psychickou pohodu však mají i další ořechy a semínka. Obsahují totiž aminokyselinu tryptofan, která v těle stimuluje tvorbu niacinu, serotoninu a melatoninu. To jsou látky, které hrají důležitou roli v řízení cirkadiánního cyklu a regulaci nálady.
Celozrnné výrobky obsahují spoustu vlákniny, která napomáhá dobrému zažívání. Navíc se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Podílejí se tak na udržování stabilní hladiny glukózy v krvi. Proč by vás zrovna tahle jejich vlastnost měla zajímat? Větší výkyvy hladiny krevního cukru totiž způsobují podrážděnost, únavu a zhoršení nálady. Nízký glykemický index mají například i brambory nebo zelenina. Proto se pokud možno nevyhýbejte přílohám ani celozrnnému pečivu.
Mléko obsahuje vápník, hořčík a draslík. Minerály, které snižují úzkostné stavy. V jogurtu navíc najdete probiotika, která pečují o váš mikrobiom.
Kromě antioxidantů a některých nezbytných vitamínů obsahují luštěniny také důležité aminokyseliny. Ve hře je zase tryptofan a jeho vliv na tvorbu melatoninu a serotoninu.
Nakonec ještě jedna důležitá rada. Voda tvoří celých 80 % mozku. Nedostatečná hydratace se okamžitě projeví na vaší psychické pohodě a schopnosti zachovávat klid. Proto vždy dbejte na dostatečný pitný režim.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu