Oči by jedly, ale jak je to potom s naší váhou?
Oči by jedly? Myslíte, že jíst očima je nemožné? Tak možné to je a dokonce zrakové vjemy mohou způsobit nadváhu. Jak je to možné, zjistili vědci. Potvrdili rovněž, že i způsob, jakým jídlo konzumujeme může přispět ke štíhlé, nebo naopak obézní postavě.
Potvrdila to nejnovější studie,
z níž cituje britský Daily Mail a která zjistila, že lidé, kteří mají ve zrakovém dosahu věci jako slazené bublinkové nápoje, nebo slazené cereálie či pochoutky, jsou v průměru o jedenáct kilo těžší než ti, kteří něco podobného v domácnosti nemají, nebo to mají ukryté v kuchyňské skříňce. Vědci z Cornellovy univerzity také tvrdí, že pokud naopak máte na kuchyňské lince položenou misku s ovocem, které je považováno za zdravou a nízkokalorickou pochoutku, můžete vážit až o šest kilo méně v průměru než lidé v domácnosti, kde se zdravé pochoutky neobjevují, nebo odkládají z dohledu.
Jak jíme, to je důležité
Podle tvůrců průzkumu, je přímé spojení mezi hmotností a tím, co v domácnosti máme na mlsání či zahnání hladu. Zároveň tvůrci upozornili, že v případě snahy o redukci hmotnosti není důležité jen zamýšlet se nad tím, co jíme, ale jak to jíme. Mnoho lidí totiž jídlo do sebe přímo hází, nevychutnává si ho, podceňuje pitný režim a kombinování. Odborníci doporučují, že pokud chcete zhubnout, měli byste dávat důraz na pomalejší žvýkání, vychutnávání jídla. Pití je také důležité, protože snižuje apetit. Jídlo si zaslouží pozornost. Neměli byste ho konzumovat u televize, nebo čtení.
Hlad je špatný pán
Důležité také je, jíst pravidelně a nejen při návalech hladu. Lepší je konzumovat malé dávky každé tři hodiny, stejně jako jídlo konzumovat pomaleji. Už dříve se potvrdilo, že s oklamáním zraku se dá oklamat i žaludek. Řeč je například o menších talířích, na kterých porce vypadá větší a sytější.