Ano, stále platí, že ráno je se třeba najíst, a také je pravda, že právě toto jídlo může být i kaloričtější. Ale pokud sáhnete po vydatné snídani anglické kuchyně, jako je smaženice se slaninou či párky, zamyslete se nad svým denním režimem a způsobem života. Bohaté menu vymysleli angličtí farmáři, kteří vstávali za svítání a ještě před tím, než sedli ke stolu, obětovali hodinu až dvě těžším hospodářským pracím. Pokud i vy před snídaní fyzicky pracujete, může je napodobit. Pokud však patříte k většině, která snídá krátce po tom, co vstala z postele, dejte si raději něco lehčího. Nastartujete svůj metabolismus bez toho, abyste ihned zatížili celý organismus. To, že je třeba pořádně se nasnídat, není žádný mýtus, ale součást každodenní správné životosprávy moderního člověka. Otázka však je, co si představujeme pod pojmem pořádná snídaně. Určitě to nejsou klasické anglické snídaně s upraženými vejci a slaninou.
Opačný extrém. Teorie, podle níž čistě ovocné snídaně pozitivně ovlivňují zdraví a pomáhají udržovat štíhlou linii, či dokonce hubnout, nebyla nikdy vědecky podložena. Naopak, většina ovoce není dost bohatá na takové složení cukrů, jaké lidské tělo potřebuje po noci bez jídla. Ovoce nás perfektně zásobí vlákninou a vitamíny, ale ráno je třeba se zásobit i uhlohydráty, nejlépe z celozrnných obilných výrobků. Vláknina z ovoce sice zaplní hladový žaludek, ale cukry nám dodají energii potřebnou na celé dopoledne. Snídaně mají být dostatečně syté a přiměřeně kalorické podle věku, pohlaví, hmotnosti i životního stylu. Zásadně nemají obsahovat pouze ovoce a už vůbec ne jen zeleninu, ale nemají být ani čistě cereální. Důležité je dostatečné množství lehce stravitelných bílkovin. Ty nás zasytí ze všech tří základních živin nejdéle. Nezapomínejme na nízkotučné mléko, nízkotučné jogurty a méně tučné sýry nebo libovou šunku. Pro vegetariány zůstanou místo šunky výrobky z luštěnin a ze sóje.
Správně jíst znamená tři hlavní jídla denně a dvě menší. Není to docela pravda. Bohatá snídaně, teplý dvoj-tříchodový oběd a teplá večeře mohou vést k obezitě. Pokud se třikrát denně pořádně najíme, tělo vytváří větší zásoby podkožního tuku a navíc budeme po každém jídle malátní. Správně se stravuje ten, kdo jí pravidelně pět, nebo i sedm menších porcí. Tři větší jídla a dvě menší jsou ideální. Ale kdo chce, může jíst i osmkrát, například si rozdělí dopolední a odpolední svačinu na dvě. Podstatné je to, co a v jakém množství sníme během celého dne! Záleží, jakou má jídlo kalorickou hodnotu a jaké je složení živin. Mnoho lidí chodí spát pozdě večer a někteří se ještě do noci cpou kdečím. Proto radím, aby si naplánovali raději jedno menší jídlo po večeři, byť před spaním. Samozřejmě, že je to už jen drobná tečka na závěr dne, která potěší smysly a nezatíží žaludek, střeva ani slinivku a nepřibereme z toho ani gram.
Neexistují. Kdyby toto byla pravda, všichni bychom vypadali úžasně. I když mnozí jsou skálopevně přesvědčeni, že například ananas, grapefruit, zelí nebo mořské řasy dokážou spalovat tuk, který jsme si nahromadili, vědci tvrdí, že je to jen zbožné přání. Nejblíže k této teorii má dieta založená na stravě bohaté na vlákninu. Vláknina nám dá pocit sytosti při malém množství kalorií, proto racionální stravovací režim s vyššími dávkami ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin opravdu může pomoci při snižování hmotnosti. Mýtus o tukožroutských potravinách je skutečný nesmysl. Neznám jediného člověka, u kterého to fungovalo!
Další z řady předsudků, které se nezakládají na pravdě. Samozvaní "odborníci" na výživu říkají, že tekutina, kterou přijmete během jídla, rozředí žaludeční šťávy a tak zpomalí a ztíží trávení. Ani tuto teorii nikdo ještě nepodložil žádným důkazem. Vědci se spíše shodují na opačném tvrzení, že pití během jídla trávení pomáhá, dokonce i tehdy, pokud pijete alkohol. Ten je však sám o sobě velmi kalorický, takže pokud popíjíte, nedivte se přírůstkům tukových polštářků. Vždy je třeba se řádně napít před i během jídla. Je to výborný tah u obézních lidí, kteří jsou na redukčních stravovacích dávkách a mají menší porce, než na jaké byly navyklí. Voda v žaludku, případně s trochou rozpustné vlákniny, perfektně zasytí. Stačí velmi jednoduchá zkouška: Vypijte nalačno půl litru čisté vody. Snadněji se adaptujete na menší množství jídla. Musíte však pít nekalorické tekutiny, ne pivo, víno, mléko, polévku ani slazené nápoje, pouze vodu. Teorii o "rozřeďování trávicích šťáv" pitím během jídla slyšíme jen z úst laiků, od žádného odborníka ani z odborné literatury. Nejnověji se objevují zprávy o tom, že je třeba méně pít, prý maximálně dva litry tekutin za den, a je třeba se řídit pocitem žízně. Tyto informace jsou dost diskutabilní a v některých případech možná až škodlivé.
Pokud chcete být štíhlí, vylučte sacharidy! Tak tohle už určitě slyšeli všichni. Rýže, brambory, chléb, těstoviny a moučné výrobky jsou prý dobré jen na přibírání. Nedejte se oklamat, není to tak. Za prvé, sacharidy jsou pro naše tělo nejlepším dostupným zdrojem energie, proto není vůbec zdravé vyloučit je z jídelníčku, a za druhé, z porce brambor či rýže automaticky nepřiberete. Záleží na tom, jak brambory připravíte a s čím je jíte. Zapečené se smetanou a tučným sýrem nebo polité máslem jistě budou kalorickou bombou. Ale uvařené ve slupce s trochou kvalitního oleje jsou v pořádku. Až čtyřicet procent z celodenní energie přijaté v jídle má být ze sacharidů! Platí to i pro obézní lidi v nejpřísnějších redukčních režimech. Určitě se nesmíme vyhýbat základním zdrojům sacharidů, jako jsou brambory, rýže, těstoviny nebo chléb. Tento mýtus je dobře živený různými dietními teoriemi, které omezují příjem sacharidů v potravě, aby navodily nechutenství a pomohly snižovat nadváhu.
Fáma, že zažívací trakt lidského těla nezvládá určité kombinace potravin, k nám přiletěla před patnácti lety, ale už se tu zdomácněla jako nějaká odvěká moudrost. Podle jejich přívrženců se bílkoviny nemají jíst s uhlohydráty, protože to způsobuje trávicí problémy a následně prý i přibírání. Věda a výzkum jsou zcela opačného názoru. Různé druhy jídel, konzumovány spolu, zažívání pouze pomáhají. Jelikož člověk je už tisíce let všežravec, trávicí enzymy našeho organismu jsou uzpůsobeny tak, aby v pohodě zvládly zpracovat všechno, co jíme. Navíc jen velmi málo potravin jsou čisté sacharidy nebo bílkoviny. Většinou je to mix obou. Namísto nesmyslného omezování raději usilujte o vyváženou a pestrou stravu. Neznám nikoho, kdo by se odděleně stravoval po celý život. Je to zatěžující, omezující a zejména zbytečné. S hubnutím nemá dělená strava nic společného. Pokud lidé při ní hubnou, tak nikoliv v důsledku dělení, ale pro redukci energetického obsahu. Při stejných kaloriích by hubli, i kdyby nic neoddělovali.
Tuky jsou odpovědné za všechna kardiovaskulární onemocnění, zvýšenou hladinu cholesterolu, cukrovku, zvýšenou hladinu kyseliny močové a vlastně za všechny možné neduhy. Alespoň takto občas vyznívají varování doktorů. Mají sice pravdu, ale platí to jen tehdy, pokud je tuků ve stravě nadbytek. Určité rozumné množství je pro nás bytostně důležité. Zejména nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-9 jsou nenahraditelné na správné fungování mozku a nervové soustavy, snižují hladinu takzvaného špatného cholesterolu, chrání před kardiovaskulárními chorobami a podporují zdravé trávení. Takže na ryby, ořechy nebo olivový olej určitě nezapomínejte. Třicet procent z celodenní energie přijaté z jídla má být pokryto tuky. Toto opět platí i pro obézní lidi na racionální redukční stravě. Tuky je třeba konzumovat už proto, že část mastných kyselin si náš organismus neumí vyrobit a je odkázán na jejich přijímání v potravě. Důležité jsou pouze dvě věci: celkové množství konzumovaného tuku a jeho kvalita. Je třeba dávat přednost rostlinným olejům, ořechům a rybám a omezit tučné maso, sádlo, uzeniny, máslo, smetanu a tučné sýry. Na závěr zmíním ještě dva další běžně rozšířené a velmi škodlivé mýty: Netřeba pít mléko, protože zahleňuje a netřeba jíst rostlinné margaríny, protože ani myši a švábi je nejí. Oba považuji za účelové a pro většinu lidí za vysloveně zdraví škodlivé.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu