Oregano, tymián, estragon a santolina cypřiškovitá - bylinky s vůní Středomoří

Bez typických bylinek by pizza, těstoviny a ani musaka nechutnaly tak výborně, jak si to pamatujeme z pobytů na dovolené. Jídlu dodají nezaměnitelnou chuť a lákavou vůni. Abychom je měly vždy po ruce, můžeme si je vypěstovat na záhoně v zahradě, nebo i v nádobách na balkoně.

Oregano

Umíte si představit pizzu bez této aromatické bylinky? Oregano nebo dobromysl obecná je součástí mnoha kořenících směsí a používá se při přípravě masových pokrmů a zeleninových salátů. Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte i příbuzné druhy, které se v oblasti Středomoří často používají. Například Origanum dictamnus - krétské oregano nebo Origanum onites - francouzská majoránka. Oba mají vůni podobnou dobromyslu obecnému a stejné použití. Vývar ve formě čaje pomáhá při kašli, žaludečních potížích a bolestech hlavy. 

Stanoviště: Nejvhodnější je slunné místo, výjimku tvoří odrůdy''aureum ', které vyžadují polední stín. 

Péče: Intenzivnější vůni má, pokud roste na bohatších půdách. Půda by měla být sušší, dobře propustná a zásaditá. Před zimním obdobím je třeba seříznout rostliny na třetinovou výšku. Listy se sklízejí kdykoliv v průběhu vegetace, ale nejvyšší obsah aromatických látek má v květnu na počátku květu.

 

Tymián

Jako kuchyňská bylinka se používá střídmě, neboť má velmi silnou vůni. Je součástí "bouquet garni" - svazku různých bylinek, které se přidávají při vaření do jídla. Listy sklizené v létě se mohou sušit nebo se vyluhují v oleji a octě. Tymián se používá často spolu s petrželkou a bobkovým listem na dochucení marinád, nádivek, nálevů, omáček a polévek. Pomáhá při trávení mastných jídel a koření se jím i drůbež, ryby a zvěřina. Éterický olej thymolu, který tymián obsahuje, má antiseptický účinek a používá se do zubních past, parfémů, toaletních potřeb, ale i likérů. 

Stanoviště: Tymián je typická rostlina zemí jižní Evropy, kde roste na suchých a sluncem vyhřátých místech. 

Péče: Pěstujte ho v dobře propustné půdě, na chráněném místě. V létě po odkvětu jej upravte řezem, stejně i na podzim. V chladnějších oblastech potřebuje ochranu před silnými mrazy. Je vhodný i pro pěstování v interiéru.

 

Estragon

Botanický název estragonu je pelyněk dračí. Na vaření se používají zejména listy, které mají pronikavou, štiplavou a kořeněnou chuť, proto se do jídla přidávají jen velmi opatrně. Nejčastěji se používá při přípravě masa, ryb, salátových zálivek, lehkých polévek a pečených brambor. Spolu s kerblíkem a petrželí patří k "fine herbs". Bylinkám používaným na přípravu octa, octových zálivek, vinných a nizozemských omáček. Lístky zmrazené v kostkách ledu se používají do studených nápojů k dosažení zajímavého aroma. Odvar z pelyňku dračího zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá proti nespavosti. 

Stanoviště: Jako většina bylinek pocházející z jihu a potřebuje na svůj růst slunečnou a chráněnou polohu. 

Péče: Nejlépe se jí daří na suché, lehké a úrodné půdě. Francouzské odrůdy jsou méně odolné proti zimě. Po třech až čtyřech letech se rostliny dostatečně rozrostou a je nejvyšší čas na dělení. Na podzim je seřízněte a chraňte slámou nebo jinou nastýlkou. Pelyněk není vhodný pro pěstování v interiéru.

 

Santolina cypřiškovitá

I když se tato rostlina nevyužívá na přípravu kulinářských specialit, je neodmyslitelnou součástí zemí Středomoří. Je to neopadavý malý polokeř, který svými šedozelenými lístky zdobí zahradu po celý rok. Koncem léta se na vrcholech výhonů objevují žluté kvítky podobné heřmánku. I při nepatrném pohybu šíří kolem sebe kořeněnou vůni. Velmi pěkně se vyjímá nejen v záhonech, ale i ve skalce nebo lemuje chodníčky. Používá se jako prostředek proti molům a ostatnímu hmyzu. 

Stanoviště: Podobně jako ostatní rostliny, nejlépe roste na slunných místech. 

Péče: Potřebuje propustnou, písčitou a chudou půdu. Vysoký obsah živin způsobí, že santolina ztrácí své stříbřité zbarvení. Velmi dobře vynikne ve společnosti levandule, obě mají stejné nároky a podmínky pěstování. Tvaruje se řezem na jaře nebo počátkem léta. V zimě je dobré rostliny chránit vrstvou nastýlky.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus