Pokud máte rádi kávu - pijte ji

O vhodnosti a nevhodnosti kávy se napsalo již mnoho článků, neustále se o ní polemizuje a je předmětem mnoha studií. Nejnovější dokončené vědecké výzkumy o kávě a jejich účincích přinášejí převratné změny v této oblasti, bourají se staré mýty publikovány za poslední desetiletí a přinášejí i pro medicínu nové, pozitivní poznatky.

"Dnes už víme, že obsahuje nespočet antioxidantů, dokonce více než opěvovaný zelený čaj."

Zelená zrna kávy obsahují kolem 1000 různých antioxidantů a proces vaření a přípravy je zvyšuje ještě o dalších 300. Procesem pražení vznikají kávě vlastní a zdraví prospěšné komponenty, podobné některým antioxidantům. Kávu je možno užívat jako lék.
V kávových bobech se nacházejí látky, chemickou povahou diterpény (kafesol a kahweol), které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Takový efekt je však statisticky průkazný pouze u lidí, kteří konzumují nejméně 6 šálků nefiltrované kávy denně. U žen a nekuřáků je takový efekt velmi slabý. Má vliv na cévy a vztah mezi kávou a cévními onemocněními nebyl prokázán.

Mnoho lidí se domnívá, že káva způsobuje žaludeční vředy, ale je třeba brát v úvahu i fakt, že většina lidí kávu kombinuje s cigaretami a alkoholem a právě tyto látky způsobují zmíněné problémy. V každém případě lidé s poruchami zažívacího traktu a ledvin by měli konzultovat konzumaci kávy se svým lékařem.
Říká se, že kolik lidí, tolik chutí. Každému chutná něco jiného. Někdo preferuje jemnou chuť kávy, jiný si vychutná silnou a hořkou. Kromě způsobu přípravy kávy záleží také na tom, jaký druh si vybereme. Kávy se liší nejen tím, jak vysoký mají obsah kofeinu, ale i oblastí, z níž pocházejí. Klimatické podmínky určují vůni, chuť a barvu kávy.

Uskladnění kávy

Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlépe je koupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Tuto metodu využívají zejména starší lidé, kteří novým moderním kávám prostě nevěří. Káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce, zmrazená zrna netřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v chladničce příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje.
Arabský způsob přípravy kávy je nejčastější. Arabové mají velkou oblibu v přidávání koření kardamomu, který překrývá hořkou chuť této černé a silné kávy. Káva se podává v maličkých šálcích bez držátka. Jde o tradiční rituál pití kávy.
Jiným způsobem si můžeme připravit filtrovanou kávu, a to buď přímo v překapávači nebo ve filtrovací konvici, která pracuje na principu pressa. Káva se zalije horkou vodou a poté se stlačí píst s filtrem a v konvici se oddělí tekutina od kávového lógru. U překapávačů je praktické použití papírových filtrů, které můžeme po použití vyhodit.
Pokud jste milovníkem kávy a dobrého pressa vyplatí se investovat peníze do kávovaru. Takto budete mít na stole více druhů pochoutky a vaše chuťové pohárky budou hýčkány rozmanitostí.
Pro milovníky dobrého pressa i překapávané kávy jsou určeny kombinované kávovary a pokud máte rádi kapučíno, je třeba si koupit kávovar, který dokáže splnit i toto přání.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Med - sladká medicína

Umíte si vybrat správný med? Zatímco medovicový je výborný pro astmatiky, lipový může způsobit bušení...
více…

Zelí jako všelék

Jestliže bylo zelí ve vaší kuchyni dosud pouze občasný host, udělte mu permanentku. Zelí je staletí považováno za...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Káva - je to lék nebo droga?

Umíte si představit den bez kávy? V malých dávkách má na organismus pozitivní účinek. Ne však obarvená voda...
více…

Šípek - různé druhy využití

Červené korálky podzimu nevyužívejte jen na dekoraci. Vyčarujte si z nich zdravé lahůdky. Vitamin C zůstane v...
více…

Jak rozlišit prospěšné a škodlivé emulgátory neboli éčka?

Máte celulitidu? Na vině jsou éčka! Možná to zní jako nesmysl, ale někteří odborníci to skutečně...
více…

Léčivé bylinky nejen do čajů, vyzkoušejte bylinkové tinktury.

Otravuje vás na podzim melancholická nálada? Zažeňte ji třezalkovou tinkturou. Na bércový vřed vyzkoušejte...
více…

Kari pomáhá srdci a bojuje proti rakovině

Kari je směs koření, na kterou neexistuje přesný recept, neboť každá indická rodina má vlastní rozpis. Hlavní...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…