Zdravé a hezké tělo? Může za to zdravá výživa

V současnosti jíme mnohem více tuku než kdykoliv předtím. Proč nás tuk tak přitahuje? Všichni víme, že tuk dodává jídlu bohatší chuť a krémovou strukturu, takže jídlo se lépe polyká. Dnes už také víme, že naši touhu po tuku reguluje mozkový hormon galanin.

Tuk má totiž ohromujících 9 kcal na jeden gram, zatímco proteiny a sacharidy pouze 4 kcal na gram. Když budete jíst toto nízké množství tuku, nejenže omezíte galanin, ale zredukujete i arteriosklerózu a některé formy rakoviny.
Tuky můžete omezit tak, že budete jíst pouze nenasycené tuky - tekuté při pokojové teplotě, např. rostlinné oleje, upřednostněte olivový olej, vyhýbejte se nasyceným tukům, které jsou tuhé při pokojové teplotě, než tukům v mase, drůbeži, másle, vepřovém sádle a v sýrech. Jediné zdravé nasycené tuky se nacházejí v rybách. Vařte bez tuku v nádobách, ve kterých se jídlo nepřipaluje. Vyhýbejte se potravinám, které obsahují sůl a tuky. Sůl způsobí, že jídlo s vysokým obsahem tuku chutná lépe, proto ho sníte víc. Sůl také zadržuje vodu v tukových buňkách, čímž se zpomaluje průtok krve. Pozor na sůl skrytou v potravinách, jako jsou sýry, konzervované polévky, konzervované zelenině a konzervovaném jídle. Převychovejte své chuťové pohárky. Naučte se používat bylinky a koření, jako např. česnek, oregano, cibuli, kmín, kari, petržel atd.

"Optimální strava obsahuje 15-20% tuku. Tedy pokud vážíte 59 kg, neměli byste denně sníst více než 32g tuku (288 kcal)."

Co se týká cukru, fyziologicky naše těla cukr vyráběný v rafinériích nepotřebují. Lidstvo ho konzumuje v podstatě krátký čas ze své existence. Jakákoliv závislost na cukru je pouze psychická. Cukr má příjemnou chuť, to je všechno. Cukr stimuluje inzulin a ten signalizuje tělu, aby ukládalo tuk a nadbytek cukru do tukových ložisek. Chyba je, že již děti si na cukr velmi zvykají. Jejich nadměrná hmotnost pak podporuje vytváření dalších tukových buněk. Naučte se vychutnávat cukr v jeho přírodní formě. Nachází se v ovoci i v zelenině, velmi chutný je med.

Proteiny

Dokud cukr a rafinované sacharidy způsobují uvolnění inzulinu, protein (bílkoviny) stimuluje uvolnění glukagonu - hormonu, jehož působení účinky inzulinu vyrovnává. Zatímco inzulin pomáhá tuky ukládat a brzdí jejich štěpení, glukagon pomáhá odbourávat dříve uložený tuk. Po jídle s vysokým obsahem proteinu zůstává hladina glukagonu nějaký čas zvýšená, takže uložený tuk je uváděn do pohybu delší dobu. Proteiny mají uklidňující účinek. Vysílají do mozku signál ke snížení chuti k jídlu. Během jedné konzumace nedokážete sníst víc, než jednu či dvě porce kuřete nebo ryby, zato však dokážete sníst velké množství jídla jako smažené hranolky. Ideální je jíst je na večeři. Hodně se toho napsalo o oddělené stravě, ale není prokázáno, že by oddělování proteinů a škrobů skutečně působilo na hubnutí. Spíš jde o to, že proteinová strava rychleji zasytí, sníte jí méně. Ale určitě je fakt, že pro náš žaludek je menší zátěží, pokud se nejprve vypořádá s jednou formou potravy a pak s další. Takže výběr způsobu stravování je na vás.

Alkohol

V dnešní době se velmi preferuje konzumace alkoholu - při každé příležitosti, i bez ní. Je to katastrofální pro naše zdraví jako takové, je to prostě droga, ať se na to díváme z kterékoliv stránky. A i co se týče konkrétně váhy, je to bomba. Alkohol nemá žádnou nutriční hodnotu, zato má v jednom gramu 7 kcal, to je skoro jako u tuku. Alkohol rovněž uvolňuje inzulin. Nejhorší je, že alkohol vůbec nezažene chuť k jídlu, spíše povzbudí ke konzumaci rychlého občerstvení s vysokým obsahem tuku. Víno zlepšuje chuť k jídlu a zhoršuje náš úsudek, takže sníme víc. I když se říká, že sklenka červeného vína denně bojuje proti ateroskleróze, myslíme si, že existují i ​​jiné bojové prostředky.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak si zdravěji osladit život?

Pokud se chcete stravovat rozumněji, nečekejte na novoroční předsevzetí. Začněte vánočními koláči. Vyměňte...
více…

Med - sladká medicína

Umíte si vybrat správný med? Zatímco medovicový je výborný pro astmatiky, lipový může způsobit bušení...
více…

Zelí jako všelék

Jestliže bylo zelí ve vaší kuchyni dosud pouze občasný host, udělte mu permanentku. Zelí je staletí považováno za...
více…

Co ještě třeba nevíte o vejcích?

Pokud si myslíte, že vaše vejce budou mít určitě skvělou chuť, neboť mají krásný oranžový žloutek, jste...
více…

Káva - je to lék nebo droga?

Umíte si představit den bez kávy? V malých dávkách má na organismus pozitivní účinek. Ne však obarvená voda...
více…

Šípek - různé druhy využití

Červené korálky podzimu nevyužívejte jen na dekoraci. Vyčarujte si z nich zdravé lahůdky. Vitamin C zůstane v...
více…

Jak rozlišit prospěšné a škodlivé emulgátory neboli éčka?

Máte celulitidu? Na vině jsou éčka! Možná to zní jako nesmysl, ale někteří odborníci to skutečně...
více…

Léčivé bylinky nejen do čajů, vyzkoušejte bylinkové tinktury.

Otravuje vás na podzim melancholická nálada? Zažeňte ji třezalkovou tinkturou. Na bércový vřed vyzkoušejte...
více…

Kari pomáhá srdci a bojuje proti rakovině

Kari je směs koření, na kterou neexistuje přesný recept, neboť každá indická rodina má vlastní rozpis. Hlavní...
více…

Jaké jsou nešvary tradiční životosprávy u nás?

Jaké menu nabízejí ve vaší podnikové jídelně? Pokud jsou to tradiční zapražené polévky, tučná masa a...
více…