Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě

Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a sešitů našich babiček, připomenete si, které potraviny upřednostňovaly a proč. Patří mezi ně i sušené švestky, tvaroh a také kapusta.

babička, zdraví, sušené švestky, kapusta, tvaroh, zdravá výživa

Sušené švestky

Od "hlavy až k patě" je toto sušené ovoce plné cenných složek. Obsahují anthocyanin, tj bioaktivní látky, které mají ochranný účinek na srdce a cévy. Anthocyanin navíc chrání i před rakovinou. A to není všechno, obohacené jsou o vápník, draslík, hořčík a železo. Sušené švestky jsou vynikající ke svačině, speciálně ve chvílích, kdy si náš žaludek řekne o sladkost. Jejich výhodou je, že brzdí vlčí hlad a poskytují mnoho energie a vlákniny. Lze jimi ozdobit müsli, jogurt nebo smoothie - a naše babičky to už dávno věděly.

Cottage cheese

Někteří si ho natřou na chléb, jiní ho milují jen tak. Objev jménem cottage cheese! Je skutečnou bombou, protože je plný bílkovin. 100 gramů tvarohu obsahuje asi 13 gramů bílkovin. Díky tomu zasytí nadlouho a chrání nás před přejídáním. Tvaroh obsahuje jen málo tuku a je nízkokalorický. Vyzkoušejte ho s čerstvou křupavou zeleninou a kořením. To je požitek!

Kapusta

K potravinám, na které naše babičky nedaly dopustit, patří kromě zelí i kapusta. Menší i větší hlavičky jsou nízkokalorické a všechny druhy (i růžičková kapusta) dodají tělu vitamin C, který potřebujeme především v zimních měsících na posílení imunity. Navíc obsahuje kapusta hodně vápníku a vlákniny.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Pět pomocníků, kteří vám pomohou v zimě zvýšit imunitu

Zimní měsíce plní čekárny praktických lékařů. Přestože se tepleji oblékáme naše tělo snáze podléhá aktivitě...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…

Zdraví a vitalita z konzumace ovoce

Ovoce konzumujeme po celý rok, ale v létě stejně chutná nejvíce. Osvěží nás v parných dnech a dodá tolik...
více…

Potraviny, které bojují proti demenci

Staráte se správně o svůj mozek? Děsí vás nejnovější civilizační choroby, které jsou nervového původu a...
více…

Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Rajčata nepatří do ledničky a jsou ideálním ovocem pro boj s podzimními virózami

Sezóna rajčat, která u nás dozrávají za pomoci sluníčka, pomalu končí. Ale i nedozrálá rajčata vám v domácích...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Hnědé a flekaté banány nepatří do koše, protože mají řadu předností!

Vybíráte v obchodě s ovocem správné plody? Jak to máte s banány? Lákají vás ty světle žluté a s nazelenalou...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…