Bezlepková a šetřící dieta spolu úzce souvisí
Při bezlepkové dietě je důležité, stále se informovat o novinkách v oblasti bezlepkových potravin. Ale neplatí to jen u lidí, kteří mají alergii na lepek. V poslední době přibývá lidí, kteří se sami dobrovolně rozhodli nejíst lepek v rámci zdravějšího stravování. Posuďte sami, výrobků bez lepku je opravdu hodně.
Alergie na lepek
Potraviny bez lepku se mohou používat v bezlepkové dietě a nepoškozují střevní epitel tenkého střeva, protože nevyvolávají škodlivou alergickou reakci na lepek.
Bezlepkové potraviny
- Všechny druhy ovoce a zeleniny a šťávy či mošty z nich,
- bylinné čaje, minerální vody,
- vejce,
- všechny druhy masa: vepřové, drůbež, hovězí, telecí, zvěřina, ryby
- rýže, rýžová mouka, rýžové otruby
- amarant, amarantová mouka, amarantové těstoviny
- brambory, bramborový škrob, Solamyl
- kukuřice, kukuřičná mouka, kukuřičný škrob, neupravený kukuřičný popcorn, maizena
- luštěniny - fazole, čočka, hrách, cizrna
- sója, sójová mouka
- pohanka, pohanková mouka, pohankové popcorn
- proso, mouka z prosa, prosovitý popcorn
- ořechy, semínka, kokos
- rostlinné tuky, oleje, margaríny a živočišné tuky, máslo, vepřové sádlo.
- všechny ýrobky označené jako bezlepkové
Výrobky vhodné u diety pro celiatiky
Při bezlepkové dietě je důležité neustále se informovat o používání nových bezlepkových potravin. Tak se můžete dozvědět o výskytu lepku v potravinách, kde byste to vůbec nečekali. Také zjistíte, že si můžete zpestřit jídečlníček o nové výrobky bez lepku. Je potom jen na vás, jak budete k dietě přistupovat. Mnoho potravin, které jsou připravovány kombinací bezlepkových součástí (zeleniny), ale nejsou označeny symbolem pro bezlepkovou stravu můžete používat, protože znáte všechny bezlepkové složky. Je nevhodné diagnózu ignorovat a jíst veškerou potravu. Naopak, je vhodné vedle bezlepkové stravy používat i šetřící dietu, jelikož zlepší celkový zdravotní stav. Jde o vyloučení sice bezlepkových, ale dráždivých složek potravy.
Šetřící dieta by neměla obsahovat
- černou kávu
- ostré koření
- tučná jídla
Na závěr
Je snazší stravovat se zeleninovými jídly, ale i tradiční česká kuchyně se může lidem s celiakií hodit, protože všechny tradiční české pokrmy se mohou připravovat ze speciální mouky bez lepku.