se pěstuje jako krmná a technická plodina. Na konzumaci se nevyužívá jen kořen, ale i listy, které můžeme zamíchat do salátů. Jejich chuť je velmi podobná špenátu. Tato odolná a nenáročná plodina pročistí organismus a dokonce můžete díky ní i zhubnout. Jelikož má silné antibiotické a antiseptické účinky, je vhodná na chladné podzimní dny.
Syrová červená řepa obsahuje kyselinu šťavelovou, která je vynikajícím rozpouštěčem anorganického vápníku. Ten se někdy v těle ukládá ve formě usazenin, což způsobuje artritidu, onemocnění srdce, rakovinu, ledvinové kameny, oční choroby, křečové žíly či arteriosklerózu. Pravidelné pití salátové šťávy vám může výrazně dopomoci ke zlepšení stavu těchto onemocnění.
Je to totiž pro tělo silná detoxikační krize. Při rozpouštění vápníkových usazenin se do krevního oběhu dostávají i malá množství těžkých kovů, odpadních látek a virů. Ze začátku se proto doporučuje pít šťávu v menších dávkách, ředěnou například mrkvovou šťávou a postupně množství zvyšovat.
Červená řepa obsahuje barvivo betanin, které nejenže pomáhá při zpracovávání tuků, ale podporuje funkci jaterních buněk. Taktéž ochraňuje játra i žlučovody a podporuje tvorbu žaludeční kyseliny. Dokáže zamezit hromadění tuků v játrech a podporuje tak detoxikační činnost jater.
Rakovina je obávanou chorobou, která se stále poměrně těžko léčí. Lepší je proto vůbec ji nedostat. Nejlepší prevencí proti jakémukoliv druhu rakoviny, je vedle rajčat a dýňových semínek, i červená řepa. Barviva betacyaninů pomáhají zabraňovat vzniku tumorů a také detoxikují celé tělo. Barvivo betanin snižuje růst rakovinných buněk. Další protinádorovou výhodou červené řepy je Ferencziho efekt - flavonoidy z ní mají schopnost zvýšit příjem kyslíku do buněk a udržovat hladinu vitaminu C, který je rovněž významným bojovníkem proti rakovině.
Tato zelenina je vhodným doplňkem stravy. Ačkoliv je velmi zdravá, pokud chceme zhubnout, měli bychom jí sníst jen kolem 50-100 g denně. Po zkonzumování červené řepy se stává, že moč nebo stolice mohou mít narůžovělou, až červenou barvu, což je přirozené. Červená řepa působí i močopudně, tím se z těla odstraňuje přebytečná voda.
Pokud nechceme zničit všechny úžasné látky, které červená řepa obsahuje, měli bychom ji konzumovat syrovou nebo odšťavenou. Pokud již přistoupíme k tepelné úpravě, nemělo by to být více než 15 min. v páře - tehdy se již začínají ztrácet všechny živiny. Listy červené řepy určitě nevyhazujte! Obsahují množství živin a kromě zhotovení salátu je můžete odšťavnit spolu s kořenem. Obsahují obrovské množství vápníku, vitaminů A a C, kyseliny listové, železa, manganu, betaninu či draslíku.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu