Červená řepa detoxikuje tělo a pomáhá léčit kouby

V době dovozu unikátních a super zdravých potravin zůstávají naše běžné, levné a dostupné plodiny jaksi stranou. Kupujeme goji, chia semínka, a přitom na našich polích roste řada plodin, které mají srovnatelné, nebo i lepší léčivé a výživové vlastnosti. Tak třeba, kdy jste naposledy měli pomeranč? Určitě si vzpomenete! A kdy jste naposledy jedli červenou řepu? To už byste asi dlouho vzpomínali, co? A přitom...

Červená řepa

se pěstuje jako krmná a technická plodina. Na konzumaci se nevyužívá jen kořen, ale i listy, které můžeme zamíchat do salátů. Jejich chuť je velmi podobná špenátu. Tato odolná a nenáročná plodina pročistí organismus a dokonce můžete díky ní i zhubnout. Jelikož má silné antibiotické a antiseptické účinky, je vhodná na chladné podzimní dny.

Rozpouští vápník, ze kterého hrozí artritida

Syrová červená řepa obsahuje kyselinu šťavelovou, která je vynikajícím rozpouštěčem anorganického vápníku. Ten se někdy v těle ukládá ve formě usazenin, což způsobuje artritidu, onemocnění srdce, rakovinu, ledvinové kameny, oční choroby, křečové žíly či arteriosklerózu. Pravidelné pití salátové šťávy vám může výrazně dopomoci ke zlepšení stavu těchto onemocnění.

Při pití šťávy se přece jen mějte na pozoru

Je to totiž pro tělo silná detoxikační krize. Při rozpouštění vápníkových usazenin se do krevního oběhu dostávají i malá množství těžkých kovů, odpadních látek a virů. Ze začátku se proto doporučuje pít šťávu v menších dávkách, ředěnou například mrkvovou šťávou a postupně množství zvyšovat.

Detoxikujte ledviny a játra

Červená řepa obsahuje barvivo betanin, které nejenže pomáhá při zpracovávání tuků, ale podporuje funkci jaterních buněk. Taktéž ochraňuje játra i žlučovody a podporuje tvorbu žaludeční kyseliny. Dokáže zamezit hromadění tuků v játrech a podporuje tak detoxikační činnost jater.

Vyhněte se rakovině

Rakovina je obávanou chorobou, která se stále poměrně těžko léčí. Lepší je proto vůbec ji nedostat. Nejlepší prevencí proti jakémukoliv druhu rakoviny, je vedle rajčat a dýňových semínek, i červená řepa. Barviva betacyaninů pomáhají zabraňovat vzniku tumorů a také detoxikují celé tělo. Barvivo betanin snižuje růst rakovinných buněk. Další protinádorovou výhodou červené řepy je Ferencziho efekt - flavonoidy z ní mají schopnost zvýšit příjem kyslíku do buněk a udržovat hladinu vitaminu C, který je rovněž významným bojovníkem proti rakovině.

Červená řepa vyřeší i problém s váhou

Tato zelenina je vhodným doplňkem stravy. Ačkoliv je velmi zdravá, pokud chceme zhubnout, měli bychom jí sníst jen kolem 50-100 g denně. Po zkonzumování červené řepy se stává, že moč nebo stolice mohou mít narůžovělou, až červenou barvu, což je přirozené. Červená řepa působí i močopudně, tím se z těla odstraňuje přebytečná voda.

Jak si červenou řepu správně uvařit?

Pokud nechceme zničit všechny úžasné látky, které červená řepa obsahuje, měli bychom ji konzumovat syrovou nebo odšťavenou. Pokud již přistoupíme k tepelné úpravě, nemělo by to být více než 15 min. v páře - tehdy se již začínají ztrácet všechny živiny. Listy červené řepy určitě nevyhazujte! Obsahují množství živin a kromě zhotovení salátu je můžete odšťavnit spolu s kořenem. Obsahují obrovské množství vápníku, vitaminů A a C, kyseliny listové, železa, manganu, betaninu či draslíku.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články