Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!
Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého jídelníčku. I vy patříte mezi lidi co vůči ní mají předsudky? Potom možná nevíte, v jaké podobě ji konzumovat, jak ji vhodně upravit, a také jaké má doslova zázračné účinky na naše tělo.
Zázračné účinky červené řepy
Než se dostaneme k "zázračným účinkům" červené řepy, mohlo by vás potěšit, že každá zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, kvašené výrobky a mnohé jiné přirozené potraviny (i čisté maso) obsahují obrovský komplex látek, z nichž většina má pro organismus nenahraditelný význam. Velká skupina těchto látek má různé ochranné zdravotní účinky a ty z nich, které podporují reparační mechanismy v buňkách zkoumá genetická toxikologie a nazýváme je "nutriční desmutageny" (výživové protirakovinné látky) a mnohé z nich jsou i v červené řepě. Všechny tyto látky dohromady nás chrání nejen proti rakovině, ale proti celé řadě dalších onemocnění, metabolických poruch a zajišťují skvělé fungování organismu. Samozřejmě, že i červená řepa obsahuje mnoho z nich, stejně jako všechny druhy zeleniny a ovoce. Většina z těchto látek podporuje i imunitu, detoxikaci v játrech, degradaci cizorodých látek a regeneraci. Účinky těchto látek jsou opravdu zázračné, ale trochu jinak než si to představujete. Organismus je potřebuje stále, a proto jej nestačí brát v jednorázové kúře (jako lék) a navíc, až když má člověk problémy!
Konzumace červené řepy by měla být pravidelná
Její zázračný účinek se projeví pokud je stálou součástí vaší výživy od dětství až po stáří. Tyto látky se nedají uložit v těle do zásoby a jejich přísun musí být pravidelný v přirozené stravě. Výsledkem jsou zdravější orgány, buňky a tkáně těla, a pak je celý organismus schopen odolávat po delší dobu různým náhlým škodlivým zátěžím prostředí, výživy, infekcím, vyčerpání apod. Tyto látky se musí stát součástí vaší denní životosprávy, a tehdy se projeví jejich efekt. Proč je stále více nemocí a rakoviny v populaci, kdy všichni máme k dispozici tento zázračný a levný prostředek jako je šťáva z červené řepy? Stejně i celou řadu dalších zázračných produktů, kterých jsou plné lékárny a reklamy, jako například aloe vera a stovky dalších výtažků, enzymů, minerálů, vitamínů a jiných. Je to proto, že žijeme dlouhodobě nezdravě celá léta, a pak očekáváme zázračný účinek za několik dní či týdnů od výživových receptů a preparátů.
Vyzkoušejte intenzivní několikadenní kúru
Ve skutečnosti je to tak, že červenou řepu konzumuje většina lidí tak dvakrát ročně. Přesto, že je dostupná po celý rok a za velmi nízkou cenu, leží nepovšimnuta na pultech. Doporučujeme si udělat intenzivní několikadenní kúru se šťávou z řepy, ale pamatujte na to, že pouze ona sama vaše zdraví nezachrání. Jezte ji po celý rok i jako celou bulvu, nejen šťávu. Také je třeba jíst různé další druhy zeleniny, ovoce, luštěniny a obiloviny. Důležité je také konzumovat tyto potraviny v přirozeném stavu a ne jen jako různé zpracované výtažky a koncentráty.
Šťáva z červené řepy
Vlastní čerstvě vyrobená šťáva je vždy hodnotnější než koupený výrobek, protože víte jak jste ji dělali a neobsahuje žádné přidané látky ani konzervanty. Nedělejte si ji do zásoby, protože látky v ní se znehodnocují oxidací, dělejte si vždy čerstvou. Pokud někdy postojí jeden den v chladničce, nic se nestane. Při konzumaci červené řepy a šťávy z ní budete mít červenou stolici a možná i trochu zbarvenou moč. Nelekejte se toho, je to normální. Někdy můžete zkusit míchat řepovou šťávu i s jinými druhy ovoce či zeleniny, a tím ji přirozeně dochutíte (např. s jablky.
Rady na závěr
Nezapomeňte jíst červenou řepu čerstvou i vařenou pravidelně po celý rok a stejně jako i ostatní zeleninu a ovoce v rámci prevence a zdravé životosprávy. Zajistíte si zázračnou ochranu organismu po celý rok. Každá potravina obsahuje něco jiného a z každé si tělo vybere co právě potřebuje, proto se stravujte pestře a nespoléhejte na zázračný účinek krátkodobých ozdravných kúr.