Chuť na sladké zažene vůně vanilky
Osladíte si rádi život? Tak to není nic složitého, protože cukru se nezbavíme ani když přestaneme sladit. Kde ho všude ho můžeme čekat a v jaké formě? A vlastně, co tedy konzumovat, abychom se mu maximálně vyhnuli?
Zmrzlina, koláče, zákusky, cukrovinky ...
Ze všeho křičí cukr bohužel nenachází se jen tam. Za slovem cukr se skrývá řada termínů: glukóza, fruktóza, maltóza, maltodextrin, sirup, maltoextrakt. Cukr totiž není jen dochucovací, ale slouží také jako konzervační prostředek či zahušťovadlo. Kdo se bez cukru neumí obejít, měl by se raději vzdát sladidel a používat raději normální cukr (v malých množstvích) jako med, agavový sirup a podobně. Tipy pro život bez cukru:
Stop polotovarům
Nekupujte polotovary. Čerstvý oběd s potravinami, které procházejí vašimi rukami je nejen zdravější, ale i chutnější.
Fruktóza je v pořádku
I v tomto směru však můžete chybovat. Pokud máme na výběr, sáhněte raději po jablku než po banánu, nebo upřednostňujte hrušku před hroznem.
Kávové směsi
Hotové kávové směsi jsou sice praktické, obsahují však velké množství cukru. Udělejte si raději espresso s mlékem sami. Budete mít přehled o tom, co vypijete.
Pijte vodu
Džusy a limonády jsou skutečnými cukrovými bombami. Lépe uděláte, pokud na piedestal svého pitného režimu postavíte čistou vodu. Pokud vám tento přirozený "nápoj" nechutná, můžete si ho ochutit citrónem nebo si uvařit neslazený ovocný čaj. Jsou to lepší a zdravější varianty než obarvené a přeslazené limonády.
Přivoňte si k vanilce
Strava bez cukru má také svá úskalí. Může se přihlásit vlčí hlad! Na ten také existuje jeden úžasný tip: Přičichněte si k vanilkového cukru, když vás přepadne a po čokoládě nesáhnete.