Co je podnikání?

Podnikání, podnikatel, podnik. Pod tímto slovem zpravidla rozumíme aktivitu ve smyslu vytvoření něčeho co nám přinese nějaký zisk. V češtině je i slovo podnikněte něco. A toto slovo asi celkem přesně vystihuje to, o co v podnikání jde. Jde o to něco podniknout a tedy nezůstat pasivní.

Většina lidí zůstane v tom myšlení, jaké nám nalinkoval školní systém. Vyuč se a najdi si dobré zaměstnání. Jinými slovy najdi si podnikatele, který ti zadá práci. A ještě jinými slovy "zůstaň pasivní". Zaměstnanec je člověk, který chce dělat, ale nechce jít do rizika. Nechce se učit nic víc, než mu dala škola. Pokud je inženýr, chce si zainženýrovat, ale nechce si dělat reklamu, hledat kšefty, jednat s klienty o ceně ... Je pohodlnější zaměstnání ve firmě, která práci našemu inženýrovi zadá. Být zaměstnancem znamená, že vyděláte na své živobytí. Možná na celkem dobrý životní styl. Ale zpravidla nevyděláte tak dobře, abyste po nějakém čase mohli přestat pracovat a být ekonomicky soběstační.

Podnikání je po této stránce přesným opakem zaměstnání. Podnikatel je aktivní. Dostane nápad, co by mohl udělat a začne jej realizovat. Otevře podnik, zaměstná zaměstnance. Ale pokud se podíváme na cíle podnikatele a cíle zaměstnanců, najdeme velké rozdíly.

Podnikání: chci vytvořit zdroj pasivního příjmu financí. Rozjet projekt, který čím dříve začne žít vlastním životem a bude mi přinášet pravidelný zisk i v době, kdy já se už věnuji něčemu zcela jinému.

Zaměstnání: Chci si najít zdroj obživy. Jsem ochoten většinu dne strávit prací pro někoho, kdo mi za to zaplatí tolik, abych neumřel hlady. Můj příjem bude nastaven tak, abych neodešel. Více peněz nevydělám. Kdybych práci ztratil, musím si hledat jinou, jinak jsem na dlažbě.

Podnikání tedy vychází ze zcela odlišného myšlenkového schématu.

Podnikání: Chci pracovat co nejméně, ale inteligentně. Chci dělat inteligentně, ne tvrdě. Co by bylo dobré udělat, abych měl příjem a nemusel nic dělat?

Zaměstnání: Peníze se vydělávají v dřině a potu, čímž tíž budu dělat, tím více vydělám. Pokud mám málo peněz, musím dělat ještě tíž, nebo déle.

Asi už tušíte, že zaměstnání je jako perpetuum mobille - Nikdy nekončící příběh. No a podnikání je zas rizikové. Nemusí se podařit a pak se počítají ztráty.

Přesto považujeme podnikání za bezpečnější způsob, jak si zajistit životní styl.

Vím, když se řekne, že někdo je podnikatel, pro mnohé lidi to má hanlivou příchuť. Média často ve zprávách mluví o podnikatelích, kteří kradli, zneužívali druhé, podváděli. Tak vzniká dojem, že podnikání je jen pro vyžírky a grázly. Tento obraz podnikání je však nereálný.

Jednou z hlavních rysů podnikání je stabilita. Jestliže podnikáte, chcete podnikat i za rok, i za 10 let. Na to potřebujete důvěru. A to vyžaduje korektní vztahy. Právě slušný člověk má šanci, že se mu podnikání bude dařit.

 

Podnikání chce nápad

Mnoho lidí by se na podnikání i dalo, ale chybí jim nápad, v jaké oblasti by mohli podnikat. A to opravdu je jedna z nejdůležitějších věcí. Dá se říci, že v oblastech kde se podniká snadno kde je o předmět podnikání masový zájem je zpravidla tolik konkurence, že už se v dané oblasti podniká příliš těžce, nebo je masový zájem "roztříštěný" konkurencí natolik, že byste získali z toho trhu jen drobky.

A pak se čeká na nápad. Protože rozjet dnes podnikání například se žvýkačkami, pracími prášky nebo auty je extrémně náročné. Už to dělají firmy, které jsou tak úspěšné, že je může dohnat málokdo. O to méně někdo, kdo s podnikáním teprve začíná ...

Proto je třeba objevit oblast, která by měla šanci. A to není snadné.

 

Podnikání chce odvahu

Pokud již najdete oblast, v níž byste dělali rádi, máte na to a mohlo by vás to živit, chce to odvahu. Když spouštíte své podnikání, nikdy nevíte, zda to bude opravdu fungovat. Může se stát a také se to stává, že se podnikatelský záměr po nějakém čase ukáže, jak nefungující. A hotovo. Spadla klec.

Navíc je tu i riziko, že pokud se vám bude dařit, vašeho nápadu si všimne konkurence a mohou vás "převálcovat".

Jednoduše třeba počítat s tím, že pokud začnete podnikat, postupně budete možná muset měnit strategie a cíle byznysu i několikrát, dokud se vám začne dařit. Říká se, že je třeba založit někdy postupně až 9 firem aby ta poslední konečně fungovala, jak má. I zde platí statistiky - většina firem krachuje do roka a téměř všechny do 10 let. Avšak ti nejúspěšnější pak mají zisk, o jakém se jim možná nesnilo ani v nejdivočejších snech.

 

Na podnikání nemusí být pokaždé peníze

Mít peníze a to podle možnosti fakt hodně, je přitažlivé. Mnoho podnikatelských projektů vyžaduje investice takových částek, jaké jednotlivec prostě nemůže dát dohromady možná ani za celý život. To mnohé odradí. Představa, že si vypůjčí peníze a firma zkrachuje ... To by znamenalo přijít o majetek a možná doživotně splácet své dluhy.

No ne vždy to je tak špatné. S dobrým poradcem se podnikání může spustit i bez rizika, že ohrozíte svou existenci. Dá se najít investor, který projektu bude věřit a podpoří vás. Někdy se dá podnikat s penězi jiných lidí. Jednoduše pokud jste finančně inteligentní a gramotní naleznete způsoby, jak se dá spustit podnikání i bez toho, že byste ohrozili existenci celé rodiny.

Navíc v dnešní době se stále více podnikatelských aktivit směřuje do internetu. Zde i ty nejdražší projekty vyžadují jen zlomek investic, které by si vyžádal "běžný svět". Jen si zkuste spočítat, kolik by vás stálo otevřít si prodejnu s - například - oděvy. Nájmy, vybavení, energie, zaměstnanci, skladové zásoby, reklama ... A porovnejte si to s otevřením slušného internetového obchodu ...

 

Při podnikání potřebujete podporu

Závěrem tohoto článku ještě jedna věc. Podnikání bere hodně času a myšlenkové energie. Je nepohodlné - hlavně v začátcích. Je důležité, pokud chcete podnikat, abyste měli plnou podporu své rodiny.

Pokud vám totiž budou i nejbližší denodenně spílat, že podnikání je špatné, rizikové, nic pro vás a podobně, časem se jim podaří rozleptat vaše odhodlání. Začnete spekulovat, zda to vůbec má smysl pokoušet se o něco.

Je pohodlnější mít klid. Zaměstnavatel a rodina vás přestane terorizovat. Tolik k úvahám o tom, co to vlastně je podnikání. Ale rád bych skončil optimisticky. I když vytvoříte projekt, který se nevydaří, je to zajímavý zážitek. Najednou si uvědomíte, kde jste udělali chyby. Porozumíte tomu, jak byznys funguje. A dostanete chuť zkusit to jinak, lépe. Ještě pár pokusů a jste stále blíže k úspěchu. Jen neúspěšní lidé se při prvních problémech vzdají. Pokud vytrváte, šance vašeho úspěchu je téměř jistá. A to stojí za to.

Proto je podnikání sice obtížné, ale vyplatí se vytrvat.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak začít podnikat? 2

Stát se soukromníkem je nesmyslné, pokud člověk nemá pro koho pracovat. Stejně jako bez fanoušků není filmové...
více…

Jak začít podnikat? 1

Cesta ke zdárnému podnikání vede přes důležitá rozhodnutí. Neobejde se bez plánování a hledání odpovědí na...
více…

Na fakturu nebo bez papírů?

Každý člověk, ať už z pozice prodávajícího nebo kupujícího, chce minimalizovat své finanční výdaje,...
více…

Podnikat s někým nebo sám?

Možná máte nápad, podnikatelský plán, ale máte obavy jít do toho sami a tak uvažujete o tom, že byste někoho...
více…

Jak zdárně podnikat? 5 kroků k úspěchu

Váháte, zda se dát na podnikatelskou dráhu a osamostatnit se? Jestliže máte originální nápad, který zalepí díru na...
více…

Jaký notebook se hodí pro vaše účely?

Vybíráte nový notebook, ale v záplavě modelů od jednotlivých výrobců se nevyznáte? Vycházejte z toho, pro jaké...
více…

On-page SEO a Off-page SEO pod drobnohledem

Vlastnit kvalitní web bezesporu nestačí. Musí se dostat na oči veřejnosti, získat si své publikum. To není zrovna...
více…

Deset rad pro budoucí úspěšné podnikatele

Samostatně podnikat je činorodá, pružná, ale také zejména hodně náročná cesta, jak se stát vlastním šéfem a...
více…

Úspěch v práci je často záležitostí nejen znalostí, ale i šestého smyslu

Tak jako je různá práce, tak jsou i různí šéfové. Na některé s láskou vzpomínáme i léta potom, co již pod nimi...
více…

Co je Paretovo pravidlo?

Zkuste si svůj život podrobit rychlé analýze. Využijte na to Paretovo pravidlo. Jde o pravidlo 80 ku 20. Platí...
více…