Podnikat s někým nebo sám?

Možná máte nápad, podnikatelský plán, ale máte obavy jít do toho sami a tak uvažujete o tom, že byste někoho oslovili a požádali ho o pomoc. Nebo snad máte opačný problém. S blízkým obchodním partnerem, nejlepším přítelem či dokonce bratrem jste se zahloubali do snů o podnikání, ale když přišlo na realizaci máte náhle pochybnosti zda bude spolupráce fungovat.

Podnikat společně s někým nebo raději sám? Obojí má svá pro i proti.

Ve dvojici se to lépe táhne, alespoň tak říká stará moudrost. Podnikat s někým, mít rovnocenného společníka, nebo dokonce společníky, má nepochybně velkou výhodu v tom, že člověk není na všechno sám. Že povinnosti neleží pouze na jednom páru ramen, ale jsou rovnoměrně rozloženy na dvou či větším počtu lidí.

Další velkou výhodou je vzájemná pomoc a schopnost zastupování se. Je velmi příjemné mít možnost někoho požádat o pomoc - s problémem nebo s úkoly, které se náhle nakupily. Také to zlepšuje šance najít si čas na dovolenou a využít práva na nemocenskou.

Dobrý pocit přináší také společná odpovědnost, větší možnosti například co se týče kontaktů nebo zkušeností, znalostí. Dva lidé mají více známých, mohou využít větší množství různých známostí než jeden člověk. Stejně platí - více hlav, více rozumu. Co neví jeden, může vědět druhý, jsou schopni se vzájemně doplňovat a být profesionály ve více oblastech.

Avšak spolupráce přináší i množství nezanedbatelných nevýhod. Ty nejvýraznější vyplývají z lidské přirozenosti - závist, porovnávání, pocit nespravedlnosti, nedocenění, rozdílné názory, přání, nesoulad v zásadních otázkách, či jiné. Mezilidské vztahy bývají složité, v podnikání nevyjímaje.

Každý člověk je jiný, má jiný úhel pohledu. Například se stává, že jeden ze společníků má dojem, že pracuje více než druhý. Zlobí ho to a časem se dožaduje, aby se to projevilo na jeho výplatě. Jeho společník ovšem ten dojem nesdílí.

Případně jeden ze společníků chce, aby se zbavili určitého prostoru jejich podnikání tím a tím směrem, ale druhý je přesvědčen, že by se mělo ubírat směrem zcela opačným. Najít kompromis je pak velmi obtížné a i když se nějaký najde, může zanechat ve společnících pocit nespokojenosti, který se projeví později například formou výčitek, pokud se něco nezdaří.

Pokud se lidé rozhodnou začít podnikat společně, měli by si být vědomi nejen výhod, ale i rizik a vyvarovat se jich. Nejlepší je stanovit si hned na začátku pravidla, ověřit si schopnost hledání vzájemných kompromisů a držet se jí. Stejně pomůže předvídavost, plánování, otevřenost v rozhovorech i v řízení a včasné řešení neshod.

Říká se, že začít podnikat s přítelem znamená konec přátelství. Osobně se musím přiznat, že podle mých zkušeností je v tom bohužel kus pravdy.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak začít podnikat? 2

Stát se soukromníkem je nesmyslné, pokud člověk nemá pro koho pracovat. Stejně jako bez fanoušků není filmové...
více…

Jak začít podnikat? 1

Cesta ke zdárnému podnikání vede přes důležitá rozhodnutí. Neobejde se bez plánování a hledání odpovědí na...
více…

Na fakturu nebo bez papírů?

Každý člověk, ať už z pozice prodávajícího nebo kupujícího, chce minimalizovat své finanční výdaje,...
více…

Co je podnikání?

Podnikání, podnikatel, podnik. Pod tímto slovem zpravidla rozumíme aktivitu ve smyslu vytvoření něčeho co nám...
více…

Jak zdárně podnikat? 5 kroků k úspěchu

Váháte, zda se dát na podnikatelskou dráhu a osamostatnit se? Jestliže máte originální nápad, který zalepí díru na...
více…

Jaký notebook se hodí pro vaše účely?

Vybíráte nový notebook, ale v záplavě modelů od jednotlivých výrobců se nevyznáte? Vycházejte z toho, pro jaké...
více…

On-page SEO a Off-page SEO pod drobnohledem

Vlastnit kvalitní web bezesporu nestačí. Musí se dostat na oči veřejnosti, získat si své publikum. To není zrovna...
více…

Deset rad pro budoucí úspěšné podnikatele

Samostatně podnikat je činorodá, pružná, ale také zejména hodně náročná cesta, jak se stát vlastním šéfem a...
více…

Úspěch v práci je často záležitostí nejen znalostí, ale i šestého smyslu

Tak jako je různá práce, tak jsou i různí šéfové. Na některé s láskou vzpomínáme i léta potom, co již pod nimi...
více…

Co je Paretovo pravidlo?

Zkuste si svůj život podrobit rychlé analýze. Využijte na to Paretovo pravidlo. Jde o pravidlo 80 ku 20. Platí...
více…