Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si náš kontinent může právem tuto zdravou lahůdku přivlastnit. Dá se bez problému vypěstovat na našich zahrádkách, ale můžete ji i běžně koupit. V obchodech se prodává celoročně. Konzumuje se celá, a pokud ji pěstujete, můžete zpracovovat i její květy.

cuketa, zdravá výživa, detoxikace těla, hubnutí

Jaké benefity v sobě skrývá?

Cuketa je plná antioxidantů a to zejména alfa a beta karotenů. Obsahuje významné množství luteinu a zeaxantinu. Tyto karoteny slouží například k ochraně očí. Nacházejí se zejména ve slupce, proto cuketu neloupejte, ale přidávejte ji do jídla celou. Co se týče zachování živin, tak jedničkou v úpravě se stává příprava v páře. Výhodou je, že tyto živiny se výborně zachovávají i po zmrazení a následné přípravě v páře.

Cuketa patří mezi škrobovou zeleninu

Sice škrobů máme ve stravě obvykle více než dost, cuketa však obsahuje i pektin, tedy speciální polysacharid. Pektin se v různých studiích ukázal jako prevence proti diabetu typu 2, kdy zlepšuje regulaci inzulínu.

Cuketa obsahuje vitaminy,

minerály a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají v regulaci krevního cukru. Díky mnoha složkám má i protizánětlivé vlastnosti.

Výborně pomáhá i při hubnutí

Má málo kalorií, díky vláknině má sytící schopnost a navíc pomáhá regulovat hladinu cukru. 

Je výborná pro naše srdce

Cuketa obsahuje významné množství draslíku a tím snižuje krevní tlak. Pomáhá snižovat homocystein, který je zodpovědný například za infarkt. Podobně, jako její sestra okurka, i cuketa zbavuje otoků kolem očí, pokud se přikládá nařezaná na plátky. Je prevencí proti dně. Dna je bolestivé onemocnění (zánět kloubů), které vzniká nadbytečným množstvím kyseliny močové v těle. Cuketa je zdrojem omega-3 mastných kyselin a protizánětlivých karotenoidů, které blokují účinky nadměrné kyseliny močové.

Co obsahuje 180 g cukety

  • kalorie: 36
  • glykemický index je velmi nízký
  • měď 21% DDD
  • mangan 19% DDD
  • vitamin C 13% DDD
  • hořčík 11% DDD
  • vláknina 10% DDD

Jak vybrat správnou cuketu?

Cuketa má být vzhledem ke své velikosti těžká a má mít leklý povrch. Bedlivý pozor je třeba dávat na odřeniny. Uchováváme ji bez mytí v chladničce. Pokud jí máme velké množství a chceme ji zamrazit, dáme ji na 3 minuty do páry a až potom ji dáme vychladlou do mrazáku.

Použití

  • Cuketu můžeme přidávat téměř do každého jídla: do leča, do guláše, k těstovinám a podobně.
  • Cuketu můžeme připravit ve formě placek. Recept je podobný tomu na přípravu bramborových placek, avšak cuketa nahradí brambory.
  • Cuketu můžeme podávat jako přílohu: grilovanou, opékanou na pánvi, nastrouhanou apod.
  • Cuketou můžeme nahradit těstoviny: cuketu nastrouháme škrabkou na brambory a chvilku opečeme na kokosovém tuku.
  • Pečeme z ní koláče. Používá se namísto jablek, pak je těsto vláčnější.
  • Cuketu můžeme plnit masem, houbami, sýrem a zapékat.
  • Z cukety si můžeme dokonce udělat i bonbony.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Bolest ledvin - prevence, příčiny a léčba

Funkcí ledvin je odstraňovat z těla odpadní látky a přebytečnou tekutinu, slouží tedy jako filtr krve. Škodliviny z...
více…

Tofu pečuje o naše zdraví, pleť i vlasy

Tofu vyrobené ze sójového tvarohu je přirozeně bezlepkové a nízkokalorické, přičemž neobsahuje žádný cholesterol...
více…

Koenzym Q10 chrání nejen srdce, svaly a imunitní systém

Proč doplňovat koenzym Q10 při onemocněních srdce? Koenzym Q10 (ubichinon) je tělu vlastní látka, která se nachází v...
více…

Strava bez živočišných bílkovin krátkodobě zdraví prospívá, ale nedá se držet celý život!

Vegetariánství, veganství, raw strava a další způsoby stravování bez živočišných bílkovin má nesporné výhody,...
více…

Sirup z agáve je nebezpečná alternativa bílého cukru

V oblasti zdravé výživy vrcholí boj, vedený proti rafinovanému cukru. Proto si většina lidí, kteří chtějí žít...
více…

Olivový olej, ryby a zelenina omladí váš mozek a předejde degenerativním nemocem

Datum narození vás nemusí děsit, když se budete zdravě stravovat. Podle vědců a jejich nejnovějších výzkumů lidé,...
více…

Snídaně, obědy a večeře, které nedovolí vaší pleti zestárnout

Potřebujete rozjasnit a omladit svoji pleť? Tak změňte jídelníček! Pokud tedy používáte i kvalitní pleťovou...
více…

Pět tipů, které vám pomohou snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi

Trápí vás cholesterol? Myslíme ten “špatný” nebo také LDL (nízkodenzitní lipoprotein). Tento druh chlolesterolu je...
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…