Cukrovka vyžaduje správné stravování, které může mít vliv i na snížení dávek léků
Na velikosti porcí jídel záleží o to více, pokud trpíte cukrovkou 2. typu. Ovládat svůj příjem kalorií a sacharidů vám pomůže řídit hladinu cukru v krvi a udržet si zdravou váhu, což může potenciálně snížit potřebu užívání některých léků.
Porce potravin
- Porce masa by měla vážit asi 800 gramů, o velikosti zhruba jednoho balíčku hracích karet.
- Porce sýra by měla odpovídat asi 300 gramům, zhruba o velikosti šesti kostek.
- Porce celozrnných těstovin celého nebo hnědé rýže by měla být asi 1/2 šálku, což je zhruba o velikosti tenisového míčku.
- Porce ovoce by také měly mít přibližně velikost tenisového míčku.
- Porce syrové listové zeleniny by se měly skládat z jednoho šálku.
Kontrola
- Rozdělte si talíř - zvažte použít talíř vhodné velikosti. Lidé s cukrovkou, kteří se při dávkování porcí řídí velikostí talíře, dokáží více zhubnout. Zdravým pravidlem je, naplnit polovinu talíře zeleninou bez obsahu škrobu, čtvrtinu zrny a zbylou čtvrtinu libovými bílkovinami.
- Změřte si jídlo - chcete-li zjistit, jak vypadá správná velikost porcí, použijte odměrky. Změřte správnou velikost porcí nejprve v nich a pak se podívejte, jak vypadají na talíři. Například naplňte jednu odměrku celozrnnými cereáliemi v požadované míře a následně to nasypte na talíř a všimněte si rozdíl oproti běžné porci, kterou si dáváte. Potraviny ve sáčcích či krabicích proto nikdy nejezte přímo odtud, neboť nikdy nelze změřit, kolik sníte.
- Používejte menší talíře a skleničky - aby se zabránilo příliš velkým porcím, vyměňte svůj velký talíř za menší. Rozhodněte se pro sklenice s menším objemem, abyste mohli kontrolovat, kolik tekutin vypijete a případně si dolít.
- Mějte disciplínu - abyste se vyhnuli případnému doplňování jídla, nechte veškeré nádobí s jídlem vždy mimo stůl, na kterém jíte. Po zkonzumování své porce vždy vyčkejte několik minut, abyste zjistili, zda jste skutečně najedení nebo ještě máte hlad.
- Nenechte se při jídle rozptýlit - lidé, kteří jedí, zatímco přitom vykonávají další činnosti, mají tendenci sníst více, ale současně si jídlo až tak nevychutnají. Jde o to, abyste si uvědomovali, že jíte, proto nejezte u televize, notebooku, tabletu či chytrého telefonu a zaměřte se jen a jen na jídlo, případně na konverzaci se spolustolujícími. Když budete jíst bez rozptylování, můžete věnovat i více pozornosti množství a porci jídel, které zkonzumujete.
- Nedejte se vykolejit - pokud vás v restauraci zaskočí příliš velká porce jídla, klidně si ji rozdělte s přítelem nebo si objednejte předkrm místo hlavního jídla. Rovněž pozor na příjem alkoholu, ten může totiž přispět k rozvoji přejídání. Omezujte pečivo, chipsy či jiné občerstvení. Namísto toho začněte raději s polévkou. A abyste se vyvarovali návalu hladu, jezte rozumně po celý den.