Granátové jablko - chutné ovoce, které má preventivní i léčivé účinky

Granátové jablko je plod menšího stromu - granátovníku obecného, který roste převážně ve Středozemí. V tuhém obalu se skrývá přibližně 600 aromatických, šťavnatých kuliček, které obsahují velké množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Nejvíce se konzumuje jeho šťáva, která bývá součástí výborných koktejlů, ale je možné ji pít i koncentrovanou.

granátové jablko, zdraví, vitaminy, antioxidanty

Přestože jsou granátová jablka součástí mnoha kultur již staletí,

těžko bychom hledali ovoce, které bylo v poslední době podrobeno tolika vědeckým výzkumům. Výsledky potvrdily to, co lidoví léčitelé v zemích, odkud granátová jablka pocházejí, věděli už dávno. To, že granátová jablka (Punica granatum) jsou pokladem pro zdraví, věřili už Peršané. Váže se k nim množství legend. Podle jedné z nich v rajské zahradě ochutnala Eva právě granátové jablko. Pro Egypťany byly symbolem nesmrtelnosti, proto mrtvé pohřbívali s těmito ovocnými plody.

Zázračné antioxidanty a granátové jablko

Antioxidanty jsou látky, které chrání lidské buňky před škodlivým vlivem volných radikálů. Volné radikály číhají v okolním prostředí nebo jsou produktem činností probíhajících v lidském těle. Výskytu nepřátel pevného zdraví je nemožné zabránit, ale existuje šance neutralizovat jejich vliv.

Kalorie, vitamíny, minerály a další živiny ...

Granátová jablka jsou plná výživných látek. Ideální čas na jejich konzumaci, podobně jako u ostatních druhů ovoce, je kvůli obsahu sacharidů dopoledne. V průměru obsahují 83 kalorií na 100 gramů. Jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která v našem jídelníčku stále chybí. I proto se pravidelná konzumace granátových jablíček doporučuje při problémech s trávením a střevy. 100 gramů granátových jablek pokryje skoro 20-procentní potřebu vitamínu C. V hojné míře jsou zastoupeny i vitaminy skupiny B, vitamin A, E, K, draslík, železo, magnézium, mangan, fosfor, selen a zinek. Zajímavostí je obsah látky s názvem punicalagin, který se hojně vyskytuje zejména ve šťávě z granátového jablka. Podle vědeckých výzkumů je tato látka spolu s taniny bojovníkem proti srdečním chorobám a škodlivým volným radikálům, které způsobují rakovinu prsu, prostaty a tlustého střeva.

Jaké jsou hlavní zdravotní výhody těchto exotických plodů?

Zdravotní benefity vycházejí zejména z antioxidačních vlastností granátového jablka. Mezi nejznámější patří:

  • Granátová jablka se osvědčila jako prevence proti vysoké hladině cholesterolu v krvi a vysokému krevnímu tlaku, který způsobuje infarkt, aterosklerózu a kornatění tepen.
  • Semínka a šťáva z granátového jablka zlepšuje zásobování cév kyslíkem, což je prospěšné pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční.
  • Vysoké dávky vitaminu C, E, draslíku a dalších antioxidačních látek chrání buňky, jsou prevencí proti rakovině prostaty a prsu.
  • Jsou nápomocné při průjmových onemocněních a žaludečních potížích.
  • Antioxidanty v granátovém jablku zabraňují vzniku oxidačního stresu, který vyúsťuje do chronických zánětů, cukrovky, revmatizmu, Alzheimerovy choroby, šedého zákalu atd. 
  • Pomáhají při řešení problémů s obezitou, nadváhou i cukrovkou, protože ovlivňují metabolismus lipidů a glukózy.
  • Zlepšují potenci u mužů i žen, kde ovlivňují produkci hormonů.

Jak chutnají nejlépe?

Pokud upřednostňujete před konzumací samotných plodů čerstvé šťávy, čistý džus může být nahořklý. Jeho chuť zlepšíte, pokud přidáte několik kapek citronu a zázvoru. Tato vitamínová bomba se hodí i jako prevence v chřipkovém období. Semínka nepatří, rozhodně do odpadkového koše. Jsou plné živin a svou jedinečnou chutí ozvláštní saláty.

Nemáte k dispozici denně čerstvá granátová jablka?

Ačkoliv neexistuje 100-procentní náhrada čerstvého ovoce, dávky důležitých látek lze doplnit i formou výživových doplňků. Extrakty z granátového jablka se doporučují pro lidi se srdečními chorobami, vysokým tlakem a cholesterolem i jako účinná prevence proti civilizačním onemocněním.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Investujte do zdraví svých dětí a naučte je, zdravě se stravovat

Vštípit svým dětem základy zdravého stravování, to je v dnešní době, plné nezdravých lákadel, velice těžký,...
více…

Tři nepřátelé hubnutí, kteří se objevují hlavně večer

Nehubněte, ale zhubněte! Že se ho lehce řekne, hůře praktikuje? Ale co je dnes lehké? Hlavně se zamyslete, jak...
více…

Nadýmání může způsobit i česnek, žvýkačky a sycené nápoje

Tvorba plynů ve střevech je normální jev. Plynu se tvoří kolem půl litru denně. Problém nastává, když tato činnost...
více…

Stres je nepřítel hubnutí, stejně jako sladkosti

Stres je velkým nepřítelem hubnutí, stejně jako kalorické bomby ve formě sladkostí. Nevěříte? Ale je tomu...
více…

Batáty - sladké brambory pro zdraví a krásu

Sladké brambory, nebo-li batáty jsou hlízy rostliny, zvané povijnice batátová. Tato rostlina pochází stejně jako...
více…

Obezita zvyšuje riziko inkontinence

Obezita ztěžuje život nejen ženám, ale i mužům. Že trpí cévní systém, klouby a psychika, jste již asi slyšeli....
více…

Smoothie, které je výbornou prevencí proti stresu a rakovině

Rakovina a vůbec civilizační choroby děsí i neotrlejší povahy a nahání je do rukou výživových specialistů,...
více…

Potraviny, které vám zajistí mládí nejen pro pleť, ale i tělesné funkce

Jíme proto, abychom měli energii, dostali do těla pro život důležité živiny, vitaminy a minerály, ale i proto, že...
více…

Tři důvody, proč ženy přibývají na váze

Nepříjemně přibíráte? A kde? Nejde jen o to, že ručička váhy leze výš a výš. Důležité pro udržení štíhlé...
více…

Co si dát k obědu, když po něm potřebujete pracovat?

Jsme celí malátní z toho, že máme hlad. Těšíme se na oběd, ale přijdeme z vydatného oběda a místo přívalu nové...
více…