Jíme plísně a často o tom ani nevíme!

Konzumujete často plísně? Hloupá otázka, že? Ale když plísně na potravině nevidíte, neznamená to, že tam nejsou. Skryté jsou nejnebezpečnější a můžete si je donést už z obchodu. Plísně mohou obsahovat téměř všechny potraviny, dokonce i ty, ve kterých byste je určitě nečekali.

lidé, zdraví, plísně, potraviny

Nákup plísně bez úmyslu a s úmyslem

Občas se může přihodit, že v obchodě nechtěně koupíte dětskou výživu, džus v tera paku či čokoládu, v nichž je tajně i plíseň. Jiná věc je, pokud chcete šetřit a přemýšlíte, zda ten chlebíček, jogurt nebo kompot se zelenou, šedou, černou, bílou či růžovou vatou na povrchu skutečně musíte vyhodit do koše celý.

Odstranit jen poškozenou část nestačí

Podhoubí plísně prorůstá dovnitř celé potraviny, netvoří se jen v povrchové vrstvě, ačkoli ho ještě pouhým okem nemusíte spatřit. Zkrátka, "trochu" plesnivá potravina neexistuje. Vědecké výzkumy potvrzují, že při dlouhodobé konzumaci plesnivých potravin, byť v malých dávkách, hrozí poškození vnitřních orgánů. Zvyšuje se riziko rakoviny jater, ledvin, jícnu, ale také snížené imunity, krvácení do trávicího traktu, dýchacích cest a podkožní krvácení. Zvláště nebezpečné jsou takové potraviny pro malé děti a plod v matčině těle. Samozřejmě, pokud se jednou za čas omylem zakousnete do plesnivého rajčete či hrušky, nic hrozného se nestane. Možná vám bude pouze překážet nepříjemná chuť či zatuchlé aroma a vyplivnete to. Nebo vám bude špatně od žaludku, v horším případě vás potrápí průjem. Citlivějií může reagovat dítě, které má křehčí organismus. Když máte rozum, dobrovolně zkaženou potravinu nesníte ani ji nenabídnete svému potomkovi.

Nebezpečné toxiny

Plísně jsou mikroskopické houby. Když mají vhodné podmínky, tedy vlhké, teplé a světlé prostředí, v potravinách mohou tvořit jedovaté látky mykotoxiny. Zplesnivět může téměř každá potravina, kterou špatně skladujete.

O těchto ani netušíte

Kupujete zlevněné otlučené ovoce, spařenou zeleninu nebo výrobky těsně před koncem záruky? Je to vaše rozhodnutí a vaše riziko. Horší je, že toxiny mohou zaútočit například i na zrnkovou či instantní kávu, snídaňové cereálie, čaje, exotické sušené ovoce a arašídy, džusy či různé výrobky z práškového kravského či sójového mléka. Tedy na potraviny, o kterých vůbec netušíte, že by mohly být rájem pro plísně.

Kde se stala chyba?

Plesnivá může být plodina, z níž kontaminovanou potravinu vyrobili, nebo do ní plíseň pronikne při přepravě či ve výrobě, nebo je na vině špatné skladování v obchodě a v domácnosti. V případě živočišných produktů je to trochu jinak. Nákaza přechází do těla zvířat přes plesnivé kukuřičné, sójové nebo arašídové směsi, kterými je chovatelé krmí.

Nebezpečné folie

Dejte si pozor nejen na viditelné, ale zejména na skryté plísně. Některé jako spotřebitelé nemáte šanci odhalit, najdou je jen potravinové kontroly.

  • Čerstvé a sušené ovoce, zejména tropické, čerstvá zelenina, zelenina ve fóliích a v plastových sáčcích, zejména saláty a předeprané salátové směsi;
  • džemy, kompoty, dětské výživy, sterilovaná zelenina, kečupy;
  • obiloviny a výrobky z nich, tedy mouky, hotový chléb, zejména tmavý, celozrnný, nakrájený a balený, pečivo, snídaňové cereálie, ovesné a jiné vločky;
  • kukuřice a výrobky z ní, například kukuřičná mouka, kukuřičné vločky;
  • sója a produkty z ní, například sójová mouka, sušené sojové mléko, tofu i "maso";
  • ořechy, arašídy, káva, čaje;
  • jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky, sýry, sušené kravské mléko a výrobky z něj, například instantní omáčky, pudinky a kávoviny;
  • čerstvé i sušené houby;
  • zvířecí vnitřnosti a produkty z nich, například paštiky, ale i maso, klobásy, šunka;
  • pivo, červené víno, mošty, jablečné a hruškové džusy a šťávy v krabicích.

Zůstaly vám potraviny?

  • Tvrdé sýry, špatně vyuzená klobása i šunka, nesprávné vysušené prosciutto.
  • Čerstvá i sterilovaná červená řepa. Křen v nálevu z obchodu, který obsahuje různá zahušťovadla. Ale pokud si čerstvý nastrouháte doma, ten ne. Jde totiž o zeleninu s přirozeným antimikrobiálním účinkem.
  • Bílý chléb, vánočka, housky ,pokud jste je drželi ještě teplé v igelitovém obalu a zapařily se.
  • Bílý povlak na čokoládových cukrovinkách nemusí signalizovat plíseň, jde o vysrážený tuk.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Chybí vám vápník? To vaše kosti pomáhají odkyselovat tělo!

Překyselení organismu je původcem mnoha závažných chorob. A je to také téma číslo jedna, když navštívíte...
více…

Polenta - kukuřičná kaše, která je vhodná nejen pro lidi s bezlepkovou dietou

Polenta - česky a výstižně kukuřičná kaše. Velké oblibě se těšila hlavně v Itálii a na Balkáně. Dříve byla...
více…

Zmrzlina láká, ale nekupujte ji všude!

Léto je čas, kdy si bez ohledu na věk rádi dopřejeme osvěžující zmrzlinu. Ale jakou? Dáváte přednost točené,...
více…

Spalovač tuků, který s neprodává v plastové lahvičce

Při hubnutí doporučují odborníci na výživu spalovače tuků. Ale proč kupovat syntetické přípravky, když jako...
více…

Nadýmání nemusí způsobovat jen potraviny, může ho způsobit i stres

Nadýmání je velice nepříjemný pocit, který ovšem lze ovlivnit. Chce to upravit nejen skladbu potravin, ale také...
více…

Potraviny, které vám pomohou zdolat únavu

Proti únavě lze bojovat několika způsoby. Tyto způsoby záleží i na tom, kdy a proč jsme unavení. Někdy stačí...
více…

Čím nahradit pšeničnou mouku, když chceme žít zdravěji?

Často v poslední době slýcháme, jak je pšeničná mouka nezdravá. Ona by nebyla tak nezdravá, kdyby jsme ji...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak ušetřit na jídle a zároveň jíst zdravě?

Výdaje rodin na bydlení i běžné věci denní spotřeby se neustále zvyšují. Proto nejedna domácnost se snaží...
více…

Vejce - prevence rakoviny prsu, obezity a osteoporózy

Vejce - potravina, která se dá jíst na mnoho způsobů a mnoho jídel se bez nich ani dělat nedá. Jedli je s oblibou naši...
více…