Koření dodává jídlu chuť, ale může i škodit!

Umět používat koření, to není vůbec jednoduchá věc. Správně odhadnout množství a chuť je pro konečný výsledek velmi důležité. Proto je ho musíme používat s mírou. A také zde platí, že méně často znamená více.

Co je špetka

Špetka je měřítko, které se objevuje v různých receptech. Mnoho lidí se ptá, kolik představuje taková "špetka". Je to množství, které se vejde mezi sevřené prsty - nejčastěji mezi palec a ukazováček nebo mezi palec a prostředníček. Špetkou nejčastěji solíme nebo přidáváme některé druhy koření.

Definice koření

Koření jsou obvykle sušené nebo jinak upravené části domácích nebo cizokrajných rostlin a plodů, které se vyznačují silnou charakteristickou vůní a chutí. Používají se na zvýraznění nebo vytvoření chuti jídla. Koření mají i léčivé účinky, zejména jejich éterické oleje, a tak se stávají snadno dostupnými přírodními látkami, které můžeme používat i na prevenci nemocí.

Bez koření a bylinek?

Koření a bylinky jsou pro každou kuchyni nepostradatelné. Nemáte zahrádku? Nevadí! Některé koření a bylinky si můžeme vypěstovat i na balkoně, na parapetní desce okna nebo si pro ně skočit do obchodu. Koření a bylinky je důležité mít po ruce a naučit se je správně používat. Je více názorů na používání koření, v diskusi se setkávají zastánci i odpůrci koření. Relativně zdravý člověk se nemusí omezovat, pokud má někdo zdravotní problémy, pak je třeba koření raději nahradit bylinkami.

Výběr koření

Dnes si můžeme vybrat ze široké nabídky koření. Koření celé, drcené, ale i směsi, zejména na grilování. Chutné, pestré a voňavé - koření, které povzbudí apetit a poskytne příjemný zážitek z jídla. Nejčastěji si vybíráme podle chuti, ale nezanedbatelný je i vliv na naše zdraví. Řídíme se tedy i zdravotním stavem, tělesnou konstitucí strávníka a také respektujeme roční období. Když pochopíme souvislosti vaření a kořenění, pak se můžeme těšit ze smysluplné přípravě jídel, která potěší každého kuchaře a zejména strávníky. Kořením v pravém slova smyslu je pepř černý, bílý a červený - v zásadě jde o stejnou plodinu. Pepř má svěží dřevitou vůni a štiplavou chuť. Bílý pepř je méně voňavý, chuť má nasládlou a červený pepř má jen o něco štiplavější chuť jako pepř bílý. Pepř se používá do masa, do omáček, do masných vývarů i do marinád. Nové koření je kořeněné, méně pálí než pepř a má silnou vůni. Používá se k přípravě marinád, k rybám i k zvěřině. 

Zdravá výživa

Zdravá strava je nesmírně důležitá, ale k výběru potravin patří i koření. Pepř působí proti nadýmání a má výrazné močopudné účinky. Obsah kapsaicinu zase pomáhá při periferní bolesti a také podporuje metabolismus organismu. Ale i zde platí "všeho s mírou". Bylinky a koření jsou většinou bezpečné, ale jsou i takové, které je třeba užívat s mírou, ale jako takové, které by se neměly užívat při některých chorobách a v těhotenství. V takovém případě je namístě poradit se s lékařem!

Nákup a uskladnění

  • Koření nakupujeme podle možnosti celé,
  • meleme a strouháme ho těsně před použitím,
  • nekombinujme a nedáváme příliš mnoho koření, abychom nepotlačili chuť jídla,
  • koření skladujeme v uzavřených nádobách - kořenkách,
  • pamatujme na pozitivní, ale i negativní účinky jednotlivých druhů.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články