Mandarinky - ozdoba stolu, vůně do bytu a účinná prevence chorob

Mandarinky dříve byly symbolem blížících se vánočních svátků. Dnes se dají koupit po celý rok, ale v létě a na podzim máme dostatek lokálního ovoce, tak je stejně začínáme kupovat až s příchodem studeného počasí. A děláme dobře, protože nejenže nám úžasně provoní byt, ale mají také řadu cenných vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Kde se vzaly mandarinky v Evorpě

V devatenáctém století je dovezli cestovatelé z daleké Číny. Dnes se pěstují v jižní Evropě, severní Africe a Americe. Do Česka se dovážejí hlavně ze  Španělska, JAR, Chile a Chorvatska.

Co najdeme v mandarinkách

Složení mandarinek je podobné jako u pomerančů, i když vitamin C, minerální látky, organické kyseliny a další výživné látky jsou v nich zastoupeny v menším množství. Nejvíce jsou v mandarinkách zastoupeny vitaminy C, A, B1, B6 a B9 (kyselina listová). Z minerálů zde najdeme zejména draslík, vápník, fosfor a hořčík. Také trochu železa, sodíku, zinku, mědi a selenu. Ve 100 gramech mandarinek je přibližně 50 kalorií, voda, 2 gramy vlákniny, 13 gramů sacharidů a kolem 1 gramu bílkovin a tuků dohromady.

Detoxikačními účinky a lehká stravitelnost

Léčivé vlastnosti jsou stejné jako u pomerančů, jen účinky jsou o něco slabší. Pomáhají v boji s infekcemi, ředí krev, snižují krevní tlak, mají protialergické a očistné účinky. Protože se dobře konzumují a jsou lehce stravitelné, doporučují se zejména dětem a starším lidem, ale i při nachlazení a horečce. Mandarinková kúra přináší výborné výsledky při hypertenzi a ateroskleróze.

Imunita a prevence nádorových onemocnění

Mandarinky jsou velmi vhodné během ročních období, kdy máme mírně oslabenou imunitu. Může za to antioxidant nobiletin, který nejvíce pomáhá spalovat nadbytečný tuk. Obsahují rovněž salvestrol, který je toxický pro rakovinné nádory. Tato látka je ale zastoupena zejména v mandarinkových slupkách, dužina ho obsahuje minimální množství. Každé ovoce má protirakovinné vlastnosti, a proto je pravidelná konzumace dobrou prevencí proti rakovině. Všechny citrusové plody jsou výjimečné pro obsah vyvážené kombinace protinádorových látek, jako jsou flavonoidy, limonoidy, pektiny a vitamin C. A protože se účinky těchto látek vzájemně podporují, jejich preventivní působení je několikanásobně vyšší, než kdybyste tyto látky užívali izolovaně jako léky.

Dobře vybírejte

Při nákupu bychom měli k mandarinkám přivonět, zda jsou dobré a zralé - ovoce je výrazně aromatické. Také by nemělo být příliš tvrdé, to naznačuje, že je nezralé a kyselé.

Mandarinky v kuchyni

Využít je můžete při přípravě dezertů, koláčů, ovocných pohárů, salátů, kompotů či džemů. Chutné jsou i v kombinaci se zeleninovým salátem, jako ozdoba na jednohubky nebo jako součást různých omáček k masu. Rovněž je můžete přidat do ranní ovesné kaše nebo jimi ozdobit krupičnou kaši. V kuchyni se někdy setkáte i s mandarinkovou kůrou, která dodává jídlu aroma a křehkost. Ale pozor na její chemické ošetření!

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Co a jak funguje v těle, když se jedná o naši imunitu?

Stále čteme, jak podpořit svoji imunitu. Ale co vlastně tvoří náš imunitní systém? Fungování imunitního systému...
více…

Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť

Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a...
více…

Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě

Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze...
více…

Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v...
více…

Ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu rychleji energii než celé plody

Už ve třicátých letech 20. století doktor Norman Walker objevil a první upozornil širokou veřejnost na terapeutickou...
více…

Přírodní prostředky a cvičení v boji proti zácpě

Zácpa nám umí pořádně zkomplikovat život. Pocit nafouklého břicha a plných střev je nejen nepříjemný, ale i...
více…

Růst svalů, dobrou náladu a imunitu zajistí omega-3 mastné kyseliny

Ukázalo se, že omega-3 mastné kyseliny mají schopnost snižovat odbourávání (ztrátu) svalových vláken. Funguje to...
více…

Ovoce a zelenina nemusí vadnou a plesnivět, když je budete správně skladovat

Nákupy zeleniny a ovoce občas přeženeme, dostaneme od známých část jejich úrody nebo si sami natrháme na vlastní...
více…

Stres zažene zázvor, pomeranč, nebo také ovesné vločky a špenát

Stres zažene kvalitní čokoláda, ale také třeba špenát. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Spousta potravin...
více…