V devatenáctém století je dovezli cestovatelé z daleké Číny. Dnes se pěstují v jižní Evropě, severní Africe a Americe. Do Česka se dovážejí hlavně ze Španělska, JAR, Chile a Chorvatska.
Složení mandarinek je podobné jako u pomerančů, i když vitamin C, minerální látky, organické kyseliny a další výživné látky jsou v nich zastoupeny v menším množství. Nejvíce jsou v mandarinkách zastoupeny vitaminy C, A, B1, B6 a B9 (kyselina listová). Z minerálů zde najdeme zejména draslík, vápník, fosfor a hořčík. Také trochu železa, sodíku, zinku, mědi a selenu. Ve 100 gramech mandarinek je přibližně 50 kalorií, voda, 2 gramy vlákniny, 13 gramů sacharidů a kolem 1 gramu bílkovin a tuků dohromady.
Léčivé vlastnosti jsou stejné jako u pomerančů, jen účinky jsou o něco slabší. Pomáhají v boji s infekcemi, ředí krev, snižují krevní tlak, mají protialergické a očistné účinky. Protože se dobře konzumují a jsou lehce stravitelné, doporučují se zejména dětem a starším lidem, ale i při nachlazení a horečce. Mandarinková kúra přináší výborné výsledky při hypertenzi a ateroskleróze.
Mandarinky jsou velmi vhodné během ročních období, kdy máme mírně oslabenou imunitu. Může za to antioxidant nobiletin, který nejvíce pomáhá spalovat nadbytečný tuk. Obsahují rovněž salvestrol, který je toxický pro rakovinné nádory. Tato látka je ale zastoupena zejména v mandarinkových slupkách, dužina ho obsahuje minimální množství. Každé ovoce má protirakovinné vlastnosti, a proto je pravidelná konzumace dobrou prevencí proti rakovině. Všechny citrusové plody jsou výjimečné pro obsah vyvážené kombinace protinádorových látek, jako jsou flavonoidy, limonoidy, pektiny a vitamin C. A protože se účinky těchto látek vzájemně podporují, jejich preventivní působení je několikanásobně vyšší, než kdybyste tyto látky užívali izolovaně jako léky.
Při nákupu bychom měli k mandarinkám přivonět, zda jsou dobré a zralé - ovoce je výrazně aromatické. Také by nemělo být příliš tvrdé, to naznačuje, že je nezralé a kyselé.
Využít je můžete při přípravě dezertů, koláčů, ovocných pohárů, salátů, kompotů či džemů. Chutné jsou i v kombinaci se zeleninovým salátem, jako ozdoba na jednohubky nebo jako součást různých omáček k masu. Rovněž je můžete přidat do ranní ovesné kaše nebo jimi ozdobit krupičnou kaši. V kuchyni se někdy setkáte i s mandarinkovou kůrou, která dodává jídlu aroma a křehkost. Ale pozor na její chemické ošetření!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu