Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že by se dal meloun uplatnit i jinak, než rozpůlený a vydlabávaný lžící až na bílou dužinu? Pokud chcete vyzkoušet nové, kreativní recepty, nabízíme několik inspirací, ve kterých vodní dominuje meloun jako hlavní ingredience.

meloun, zelenina, zdravá výživa

Meloun

Meloun je výborným zdrojem beta-karoten , který se v těle přeměňuje na vitamin A. Ten pomáhá produkovat pigmenty v sítnici oka a tím chrání oko před věkem přicházejícími očními obtížemi a před šeroslepotou. Vitamin A také udržuje zdravou pokožku a zuby. Meloun je také přírodní diuretikum, které pomáhá zvyšovat průtok moči, aniž tím zatěžovalo ledviny (na rozdíl od alkoholu či kofeinu). Navíc zlepšuje celý proces fungování jater, čímž jsou ledviny zbaveny zátěže a tělo přebytečných tekutin. Až neuvěřitelných 90% melounu tvoří voda. To znamená, že jíst tuto plodinu během horkých letních dnů je nejlepší způsob jak zůstat hydratovaní a vyhnout se dehydrataci. Avšak v době veder nestačí jen jíst meloun, důležité je i dodržování pitného režimu.

1. Grilovaný meloun se sýrem a bazalkou

  • Ingredience: 3 plátky vodního melounu nakrájené na čtvrtiny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 4 tenké plátky šunky, strouhaný sýr (nejlépe plísňový), lístky bazalky.
  • Postup: Předehřejte gril na 350 ° C až 400 ° C a každou čtvrtinu melounu natřete olivovým olejem, posypte solí a mletým pepřem. Kousky melounu grilujte přibližně 1 minutu na každé straně (nebo podle potřeby - je třeba sledovat celý průběh). Ugrilovaný meloun dejte na talíř, posypte sýrem, bazalkou a dejte na něj nakrájené proužky šunky.

2. Melounová granita

  • Ingredience: 4 šálky nakrájeného vodního melounu, 6 lžic medu, 1 lžíci limetkové šťávy, 2 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.
  • Postup: Rozmixujte dohromady meloun, med, limetkovou šťávu a zázvor dokud nedostanete hustou směs, kterou přemístěte do uzavíratelné misky. Nádobu následně vložte do mrazáku. Každých 30 min. (do doby podávání) rozmícháváme, aby se porušily krystalky ledu. Před podávání granitu nahrubo rozdělíme vidličkou do skleniček nebo misek.

3. Ovocný salát s melounem

  • Ingredience: 4 šálky nakrájeného melounu bez semínek, 2 šálky čerstvých třešní (vypeckovaných), 1 šálek borůvek, 1 a ½ lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce agáve sirupu, 2 lžíce čerstvé máty.
  • Postup: Do velké mísy hodíme všechno čerstvé ovoce. Ve vedlejší nádobě si smícháme limetkovou šťávu, agáve sirup a mátu a získanou směsí polijeme ovoce. Podávejte ihned nebo dejte chladit do lednice.

4. Melounová polévka

  • Ingredience: 3 šálky nakrájeného melounu, 2 šálky nakrájených rajčat, ½ šálku nakrájené okurkek, 2 lžíce čerstvého koriandru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa (nejlépe červeného vinného)
  • Postup: Smíchejte v misce všechny ingredience dohromady. Můžete použít i mixér, abyste dostali polévku, kterou lze servírovat na talíři.

5. Salát s melounem, špenátem a slaninou

  • Ingredience: 2 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, baby špenát, 2 šálky nakrájeného melounu, 3 plátky vařené šunky (nakrájené), nakrájená červená cibule na dochucení
  • Postup: Ve velké misce rozšleháme sladkou chilli omáčku, čerstvou limetkovou šťávu a olivový olej. Následně přidáme baby špenát, meloun, šunku a nakrájenou červenou cibuli. Vše dohromady promícháme.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…

Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!

Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého...
více…

Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví

Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin...
více…

Mrkev syrová, dušená nebo odšťavená?

I vás maminka v dětství nutila jíst mrkev, protože je velmi zdravá? Měla naprostou pravdu! Mrkev je právem nazývána...
více…

Ovoce a zelenina nemusí vadnou a plesnivět, když je budete správně skladovat

Nákupy zeleniny a ovoce občas přeženeme, dostaneme od známých část jejich úrody nebo si sami natrháme na vlastní...
více…

Smoothie, které je výbornou prevencí proti stresu a rakovině

Rakovina a vůbec civilizační choroby děsí i neotrlejší povahy a nahání je do rukou výživových specialistů,...
více…

Potraviny, které vám zajistí mládí nejen pro pleť, ale i tělesné funkce

Jíme proto, abychom měli energii, dostali do těla pro život důležité živiny, vitaminy a minerály, ale i proto, že...
více…

Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě

Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a...
více…

Pět pomocníků, kteří vám pomohou v zimě zvýšit imunitu

Zimní měsíce plní čekárny praktických lékařů. Přestože se tepleji oblékáme naše tělo snáze podléhá aktivitě...
více…

Jak správně zpracovat ovoce a zeleninu, aby se zachoval důležitý vitamin C?

Je možné, že nám chybí důležitý vitamin C, když neustále kupujeme ovoce a zeleninu? Ano, je to možné! Neumíme...
více…