Nebezpečí z prošlých, dlouho skladovaných a špatně upravených potravin

Zdravá výživa bez zbytečných zdravotních komplikací, to především správná technika vaření a uchovávání potravin. Může se sice stát, že koupíte již zkaženou potravinu, ale většinou se vám zkazí v teplých letních měsících již cestou z nákupu, anebo nevhodným a zbytečně dlouhým skladováním u vás doma.

zdraví, vaření, potraviny, skladování potravin, nemoci, salmonelóza

Datum spotřeby není jediný ukazatel

Důležité je sledovat údaje výrobce na obalu, ale také vůní a vzhled potravin. Někdy se může stát, že datum spotřeby ještě není překročeno a již je potravina na vyhození. Mnoho lidí se rovněž plete datum spotřeby neotevřeného a otevřeného výrobku!

Dresingy

Majonézy a studené omáčky skladujte při teplotě nula až čtyři stupně Celsia maximálně 48 hodin od otevření zakoupeného produktu.

Maso

Pečené, vařené, dušené a smažené maso vcelku skladujte maximálně 24 hodin. Chlazené krájené maso může být v chladničce nula až čtyři stupně Celsia rovněž 24 hodin. Stejně tak lze postupovat s vakuově baleným masem po otevření obalu. Naložené maso by mělo vydržet přibližně 48 hodin.

Otevřené konzervy

Nespotřebované konzervy s ovocem, zeleninou, houbami či rybami v oleji je možné bezpečně skladovat při teplotě nula až čtyři stupně Celsia nejvýše 24 hodin.

Zelenina

Očištěná či nakrájená zelenina vydrží při stejné teplotě 12 hodin. Pokud ji chcete použít jako ozdobu nebo zpracovat do salátů, je třeba ji zpracovat co nejrychleji, a to do tří hodin.

Saláty

Zeleninové, luštěninové, těstovinové, rybí a ovocné saláty vydrží při teplotě nula až čtyři stupně Celsia 12 hodin, při teplotě pět až osm stupňů Celsia šest hodin.

Přílohy

Vařené těstoviny, brambory, rýže, luštěniny a vejce na další zpracování, které byly přílohou pokrmu, lze skladovat při zmíněné teplotě 12 hodin, obložené mísy, masové nářezy, strouhané a krájené sýry zase 24 hodin, při teplotě pět až osm stupňů Celsia 12 hodin.

Pozor na salmonelózu

Nesprávným skladováním si můžete přivodit průjmové stavy a co je horší, teplo přeje šíření salmonelózy. Jídlo konzumované v syrovém stavu je proto potřeba dokonale umýt, potraviny zase pořádně převařit nebo jinak tepelně upravit v pitné vodě. Slepičí vejce v jídlech musí být pořádně tepelně zpracovaná. Protose raději vyhněte receptům, kde je ve finálním výrobku uvedeno syrové vejce nebo jen jeho část.

Jak vařit?

Důkladné vaření usmrcuje mikroorganismy, jídlo se však musí vařit minimálně 20 minut při teplotě minimálně 80 stupňů Celsia. Uvařené jídlo je třeba ihned sníst, pokud se opět ohřívá, tak opět při minimální teplotě 80 stupňů Celsia.

Nebezpečné kombinace

Jídlo uchovávejte vždy v čistých kuchyňských nádobách a odděleně, aby nepřišly do vzájemného kontaktu suroviny a připravená jídla. Důležité je také zabránit kontaminaci syrových a už uvařených jídel. Pro práci se syrovým masem by měly být v kuchyni zvlášť vyhrazeny kuchyňské potřeby, které se nebudou zároveň používat i na přípravu jiných potravin.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Olivový olej zachraňuje životy

Olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Přesto jsou lidé, kteří stále pochybují. Některým nechutná, jiné...
více…

Vejce - prevence rakoviny prsu, obezity a osteoporózy

Vejce - potravina, která se dá jíst na mnoho způsobů a mnoho jídel se bez nich ani dělat nedá. Jedli je s oblibou naši...
více…

Jak by měla vypadat správně vybavená lékárnička?

Ze zákona je nutné vozit s sebou lékárničku v autě, ovšem to neznamená, že se nám nemůže hodit i jinde. Ať už...
více…

Dezinfekce na ruce: Která je nejspolehlivější?

Dezinfekce rukou je velmi důležitá, avšak přesto na to mnoho lidí nemyslí. Obzvláště pokud se pohybujete na...
více…

Jak přestat kouřit a už znovu nezačít?

Se začátkem roku přichází, pro kuřáky nepopulární, zdražování cigaret. A s ním ruku v ruce i odhodlání, s...
více…

Probiotika mohou způsobovat poruchy soustředění

Syntetické léky mají své léčivé, ale i vedlejší, a to někdy hodně negativní, účinky. Některé z nich by měla...
více…

Teplé koupele nohou ochrání před podzimním nachlazením

I když to tak venku zatím moc nevypadá, je podzim. A podzim s sebou přináší i sychravé počasí a nízké venkovní...
více…

Pokojová rostlina, která nahradí šalvěj a kapky do nosu - Rýmovník eukalyptový

Rýma a ucpaný nos dokáží pěkně potrápit. Sice se říká, že neléčená a léčená trvá stejně, tedy přibližně...
více…

Nadváha a obezita spouští zánětlivé procesy v těle, rakovinové bujení a cukrovku

Tuk v těle potřebujeme. Je nepostradatelný pro mnoho životně důležitých procesů. Ale! I zde platí, že všeho moc...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…