Nebezpečné uzobávání mezi jídly s sebou přináší nechtěné kilogramy
Uzobávání znamená jedení mezi hlavními jídly, u televize či počítače, při vaření, nebo když projdete kolem misky s nasypání oříšky a několik jich bezmyšlenkovitě strčíte do pusy. Ale tento zdánlivě nevinný zvyk se může skončit i nebezpečnou nadváhou!
Velký problém
Uzobávání během dne se nemusí na první pohled zdát jako velký problém, ale zdání klame - tato kategorie stravování se totiž pomalu začíná řadit mezi poruchy příjmu potravy. V anglicky mluvících zemích se hovoří o tzv. pickingu nebo nibblingu a v poslední době se tento fenomén stal terčem odborných studií.
Charakteristika a rizika
Uzobávání se vyznačuje tím, že jíte mezi jídly, a to jak hlavními, tak i mezi svačinkami, toto jedení není plánováno a má tendenci se opakovat. Takové nežádoucí chování přirozeně vede k nárůstu fyzické hmotnosti. Uzobávání se velmi často vyskytuje jako součást známých poruch příjmu potravy, jako je záchvatovité přejídání (tam je zřejmé nejvíce), bulimie i anorexie, ovšem je rozšířené také v zdravé populaci s relativně normálními stravovacími zvyklostmi. To, že uzobávání vede k tloustnutí, je zcela zřejmé. Když kromě běžného jídla do sebe dostaneme nevědomky mnoho dalších kalorií, aniž jsme měli pocit, že jsme něco jedli, ručička váhy letí nahoru. Naučte se uzobávání omezit nebo alespoň zobat vědomě, a když už se k tomu odhodláte, zobejte zdravěji.
Plánování
Když víte, že večer dávají v televizi váš oblíbený film, a že si budete chtít udělat pohodu se sklenkou vína a miskou oříšků, omezte během dne množství tuků ve stravě a "schovejte" si je na večer. Oříšky (tyčinky, bramborové lupínky) si odvažte, nasypte si je do své vlastní misky a nepřidávejte si.
Porce
Při uzobávání je největším problémem nemožnost kontrolovat množství zkonzumovaného jídla. Nejezte proto nikdy z celého sáčku nebo společné mísy, neberte si na oslavách jen tak ze stolu, ale chopte se talířku a na něj naskládejte vše, co plánujete sníst, a tím také skončete. Budete mít přehled o tom, co do sebe dostanete.
Co oči nevidí
Doma ani v kanceláři nenechávejte na stole žádné volně přístupné jídlo. Zbývající oříšky, sušenky nebo bonbóny nasypte do plastové krabičky a schovejte je do šuplíku, zbytky jídla od oběda hned po vychladnutí zavřete do chladničky. Minimalizujte možnost, že kolem něčeho dobrého projdete a vaše ruka potom automaticky sáhne.
Nedojídejte
Zbytek brambůrků z oslavy s klidným srdcem vyhoďte a nedojídejte ani po dětech. Každý sebemenší zbytek dětské sušenky vám může udělat v hubnutí pěknou paseku. Raději se jídla zbavte a litujte několik korun, než abyste litovali nedopnuté kalhoty.
Zobejte zdravě
Zobejte nakrájenou zeleninu, ovoce, libovou šunku, nízkotučné tvrdé sýry a nesolené oříšky. Pochutnáte si a přitom do sebe dostanete cenné živiny.