Co se masa týče, měli byste se soustředit na druhy, které prospívají játrům a obsahují množství aminokyselin. K takovým patří nepochybně krůtí a kuřecí maso, ideálně v biokvalitě, také různé druhy ryb, případně živočišný tuk ve vajíčkách.
Nevyhovují sice zažívacímu traktu každého z nás, ale pokud s nimi nemáte problém, zvyšte příjem mléčných výrobků s obsahem probiotických kultur - součástí jsou jogurty, zakysané mléko, kefír.
Staré známé kvašené zelí obsahuje ještě více probiotik než zmíněné mléčné výrobky. Organismus skvěle pročistí a dodává také množství vitaminů.
Vhodné jsou bobulovité druhy ovoce, které jsou plné antioxidantů a prospívají tělu při detoxikaci i ochraně organismu. Zkuste například maliny nebo borůvky. Nebojte se však přidat ani jablka, které obsahují quercetin. Ten se také podílí na detoxikaci a navíc má v organismu protizánětlivé účinky.
Brokolice, špenát, různé druhy salátů, zelí či celer a květák - všechny obsahují cenné látky, které v těle napomáhají v procesu detoxikace. Vedle "zelených" druhů nesmíme zapomenout ani ty s obsahem karotenu - mrkev, máslová dýně, karotka nebo červená paprika. Neutralizují toxiny v těle
Jedním z nejúčinnějších nápojů je zelený čaj, který má silné antioxidační účinky. Přidat také můžete vodu s citronovou šťávou, která tělo detoxikuje.
Zázvor se doporučuje při chřipce či rýmě, ale vy ho můžete využít i během běžného stavu. Nebojte se také česneku nebo kurkumy, či skořice. Všechny skvěle působí protizánětlivě a pomáhají tělu očistit se od toxinů.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu