Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům chuť a vůni, ale jejich hlavní význam spočívá v tom, že chrání vitamin C. Můžete si je koupit jako výživové doplňky, anebo je přijímat v přirozené stravě.

V ovoci a zelenině

Bioflavonoidy se nacházejí ve všech rostlinných buňkách. Pozitivně ovlivňují propustnost krevních kapilár a pružnost cév, jsou prevencí paradentózy, zvyšují účinnost vitamínu C. Společně s ním se podílejí na vyplavování těžkých kovů z těla. V současnosti známe přes 20 tisíc těchto látek.

Nejznámější bioflavonidy

K nejznámějším patří rutin, citrín a hesperin. Některé z nich se označují jako vitamíny skupiny P. Nacházejí se zejména v ovoci a zelenině, především ve slupkách a v bílé dužině citrusů. Jsou také ve višních, v jahodách, ostružinách, šipkách, v mrkvi, rajčatech, paprikách či ve špenátu a v některých obilovinách, hlavně v pohance.

Chrání cévy

Nejvíce jsou využívány při léčbě křečových žil, metliček, hemoroidů, krevních podlitin a proti krvácení z nosu. Důležitou roli hrají při ochraně cév u diabetiků. Jejich užívání ve formě potravinových doplňků je ale nutné konzultovat  s ošetřujícím lékařem.

Dávkování bioflavonidů

Při nesprávném dávkování hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy, v extrémních dávkách až toxický účinek na ledviny. Z přírodních zdrojů se nepředávkujete, proto v případě samoléčby volte raději ovoce, zeleninu a pohanku.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články