Proč jíst častěji petržel?

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek a omáček, listy zdobí výrobky studené i teplé kuchyně. Ale co nám tato zelenina dává kromě výborné chuti?

petržel, zelenina, vitaminy, minerály, éterické oleje, zdravá výživa

Duševní pohoda

Suma sumárum, je výborně chutná a je také zdravá. Petržel je prostě všestranná v kuchyni a také přispívá k duševní pohodě. Tento druh kořenové zeleniny odvodňuje, díky vysokému obsahu draslíku - cca 100 gramů petržele obsahuje 1000 miligramů minerálních látek. Pro srovnání celozrnný chléb obsahuje pouze čtvrtinu z tohoto množství.

Výbuch živin

Petržel se pyšní i provitaminem A a vitaminy B1, B2, C, E jakož i stopovými prvky - měď, zinek a fluor. Tedy skutečný výbuch živin. Za jeho úžasnou chuť jsou zodpovědné éterické oleje. Sáhněte raději po petrželi s hladkými lístky, protože ta je bohatší na éterické oleje více než kudrnaté odrůdy.

Petržel v kuchyni

Hodnotné složky, které petrželová nať obsahuje, nesnášejí vysoké teploty, a proto by měla být petrželová nať k jídlu přimíchaná až po vaření. I chuť jídla je potom mnohem intenzivnější.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…

Červená řepa má sice zázračné účinky, ale ne takové, jaké si myslíte

Červenou řepu si stále někteří z nás vybavují pouze jako něco nechutného a barevného, co nám zůstávalo na...
více…

Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť

Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a...
více…

Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě

Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…