Quinoa je vhodná pro bezlepkovou dietu, vegetariány, diabetiky, ale i pro zdravé lidí

Ochutnali jste již merlík čínský? Že nevíte, co to je? A quinou? Ani tenhle název vám nic neříká? Tak to vás tedy musíme seznámit s malými zrníčky, které disponují obrovským množstvím bílkovin, minerálů a vitaminů. Příprava je velice jednoduchá a chuť předčí vaše očekávání.

quinoa, zdravá strava, minerály, vitaminy, přírodní látky pro zdraví

Co je quinoa?

Quinoa (merlík chilský) nám díky svému tvaru (malá kulatá zrníčka) může připomínat kuskus nebo proso. Je to bezlepková, nealergická potravina pocházející z Jižní Ameriky. Původně to byla posvátná rostlina Inků, kteří ji pěstovali již před šest tisíc lety. Tato potravina obsahuje obrovské množství bílkovin, a proto by nad její konzumací rozhodně neměli váhat zejména aktivní sportovci a vegetariáni.

Proč je tato potravina taková úžasná

Kromě velkého podílu bílkovin, má quinoa vysoký obsah flavonoidů a fytonutrientů. Tyto dvě složky jsou dobrými pomocníky například při léčbě rakoviny. Také obsahuje tryptofan, mangan, fosfor, hořčík, železo, draslík, zinek a vlákninu. Kromě všech těchto důležitých látek, které nám ve stravě často chybí, quinoa má i velký podíl vápníku. Působí také protizánětlivě a pokud máte problémy s kardiovaskulárním systémem, quinoa bude opět dobrou volbou. Quinoa obsahuje kromě stopových prvků a již jmenovaných důležitých látek i množství vitaminů, například beta-karoten, vitamin C, thiamin, riboflavin. Vyrovnává hladinu cukru v krvi, a proto je výbornou alternativou v boji s cukrovkou a v její prevenci.

Olej a pivo 

Olej z této jihoamerické potraviny je vynikající pro použití ve studené a i teplé kuchyni. Quinoa se dokonce používá i v pivovarnictví a v minulosti z ní Inkové vyráběli pálenku chica. Tato potravina by měla být díky aminokyselině hystidín běžnou surovinou ve stravě kojenců a malých dětí. Rovněž obsahuje i kyselinu listovou, která je důležitá zejména v období těhotenství pro správný vývoj plodu.

Jak uvařit quinou?

Quinoa se připravuje stejně jako rýže - tedy dva díly vody, nebo vývaru na jeden díl quinoi. Vodu nechte sevřít, osolte ji, opepřete a podle chuti můžete přidat bylinky a trochu olivového oleje. Do ochucené a vroucí vody pak přidejte propláchnutou quinou. Duste 20 min. a občas promíchejte. A máte hotovo! Quinou můžete podávat jako přílohu k masitým či bezmasých jídlu jako náhradu za rýži, brambory a kuskus. Také z ní můžete udělat lehký salát či samostatné jídlo. Stejně můžete tuto skvělou potravinu semlít a nahradit jí tak alespoň do jisté míry obyčejnou pšeničnou mouku.

Sladké a výživné quinoa snídaně

Podobně jako rýže, i quinoa se dá připravit na sladko. Pokud vám již nechutnají ovesné vločky, zkuste náš tip na zdravou snídani. Do uvařených zrníček quinoy přidejte mandle (nebo podle chuti a dostupnosti jiné ořechny) a čerstvé nakrájené jablíčko. Přidejte kvalitní bílý ovčí jogurt, trošku medu a nakonec posypte skořicí či 100% kakaem (mohou být i kvalitní dvě kostičky min. 75% hořké čokolády). Výživné snídaně plné energie vás určitě nastartují.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Citron je účinná prevence i těch nejzávažnějších chorob

Rakovina je závažné onemocnění, patřící do rukou odborníků. Pokud však máme možnost této zákeřné nemoci...
více…

Květiny patří nejen na stůl, ale i na talíř!

To, že až na výjimky jíme i očima, není neznámá věc. Přesto ozdobit talíř či pokrm kvítky, není až tak zcela...
více…

Chybí vám vápník? To vaše kosti pomáhají odkyselovat tělo!

Překyselení organismu je původcem mnoha závažných chorob. A je to také téma číslo jedna, když navštívíte...
více…

Káva a čaj únavu nezaženou, zkuste raději rozmarýn

Na jaře se vše v přírodě hlásí k životu, jen někteří lidé se k němu doslova vlečou. A přitom venku to bzučí,...
více…

Stáří můžeme oddálit, když nedovolíme tělu rezivět

Oxidují předměty z kovů, tedy pokud je řádně neošetřujeme, a také oxiduje naše tělo. Jenže, často se stává, že...
více…

Obilnina, která zažene hlad i deprese - quinoa

Kdo se zajímá o zdravou stravu, ten jistě zaznamenal, že se mezi obilninami začala objevovat v obchodech se zdravou...
více…

Sezam nejen jako součást orientální kuchyně, ale i jako antioxidant a bojovník proti virům a bakteriím

I přes stále větší oblibu chia semínek, které tlačí ta sezamová do pozadí, není dobré na ně zapomínat....
více…

Zdravá výživa pro aktivního sportovce může zapříčinit obezitu

Zdravá výživa je důležitá pro zdravé fungování našeho těla. Ale jinak bude vypadat u duševně pracujícího...
více…

Potraviny, které vám zajistí mládí nejen pro pleť, ale i tělesné funkce

Jíme proto, abychom měli energii, dostali do těla pro život důležité živiny, vitaminy a minerály, ale i proto, že...
více…

Mléko je potravina plná vitaminů, ale...

Mléko a výrobky z něho nás provází celým životem, a někteří lidé si bez něj nedokáží přestavit svůj...
více…