Quinoa je vhodná pro bezlepkovou dietu, vegetariány, diabetiky, ale i pro zdravé lidí
Ochutnali jste již merlík čínský? Že nevíte, co to je? A quinou? Ani tenhle název vám nic neříká? Tak to vás tedy musíme seznámit s malými zrníčky, které disponují obrovským množstvím bílkovin, minerálů a vitaminů. Příprava je velice jednoduchá a chuť předčí vaše očekávání.
Co je quinoa?
Quinoa (merlík chilský) nám díky svému tvaru (malá kulatá zrníčka) může připomínat kuskus nebo proso. Je to bezlepková, nealergická potravina pocházející z Jižní Ameriky. Původně to byla posvátná rostlina Inků, kteří ji pěstovali již před šest tisíc lety. Tato potravina obsahuje obrovské množství bílkovin, a proto by nad její konzumací rozhodně neměli váhat zejména aktivní sportovci a vegetariáni.
Proč je tato potravina taková úžasná
Kromě velkého podílu bílkovin, má quinoa vysoký obsah flavonoidů a fytonutrientů. Tyto dvě složky jsou dobrými pomocníky například při léčbě rakoviny. Také obsahuje tryptofan, mangan, fosfor, hořčík, železo, draslík, zinek a vlákninu. Kromě všech těchto důležitých látek, které nám ve stravě často chybí, quinoa má i velký podíl vápníku. Působí také protizánětlivě a pokud máte problémy s kardiovaskulárním systémem, quinoa bude opět dobrou volbou. Quinoa obsahuje kromě stopových prvků a již jmenovaných důležitých látek i množství vitaminů, například beta-karoten, vitamin C, thiamin, riboflavin. Vyrovnává hladinu cukru v krvi, a proto je výbornou alternativou v boji s cukrovkou a v její prevenci.
Olej a pivo
Olej z této jihoamerické potraviny je vynikající pro použití ve studené a i teplé kuchyni. Quinoa se dokonce používá i v pivovarnictví a v minulosti z ní Inkové vyráběli pálenku chica. Tato potravina by měla být díky aminokyselině hystidín běžnou surovinou ve stravě kojenců a malých dětí. Rovněž obsahuje i kyselinu listovou, která je důležitá zejména v období těhotenství pro správný vývoj plodu.
Jak uvařit quinou?
Quinoa se připravuje stejně jako rýže - tedy dva díly vody, nebo vývaru na jeden díl quinoi. Vodu nechte sevřít, osolte ji, opepřete a podle chuti můžete přidat bylinky a trochu olivového oleje. Do ochucené a vroucí vody pak přidejte propláchnutou quinou. Duste 20 min. a občas promíchejte. A máte hotovo! Quinou můžete podávat jako přílohu k masitým či bezmasých jídlu jako náhradu za rýži, brambory a kuskus. Také z ní můžete udělat lehký salát či samostatné jídlo. Stejně můžete tuto skvělou potravinu semlít a nahradit jí tak alespoň do jisté míry obyčejnou pšeničnou mouku.
Sladké a výživné quinoa snídaně
Podobně jako rýže, i quinoa se dá připravit na sladko. Pokud vám již nechutnají ovesné vločky, zkuste náš tip na zdravou snídani. Do uvařených zrníček quinoy přidejte mandle (nebo podle chuti a dostupnosti jiné ořechny) a čerstvé nakrájené jablíčko. Přidejte kvalitní bílý ovčí jogurt, trošku medu a nakonec posypte skořicí či 100% kakaem (mohou být i kvalitní dvě kostičky min. 75% hořké čokolády). Výživné snídaně plné energie vás určitě nastartují.