Mléko je potravina plná vitaminů, ale...

Mléko a výrobky z něho nás provází celým životem, a někteří lidé si bez něj nedokáží přestavit svůj jídelníček. Často si ho dáváme do kávy a myslíme si, že děláme něco pro své zdraví. Ale opak může být pravdou. Mléko je sice zdrojem vápníku, ale tělo ho nemusí z této bílé tekutiny přijmout. S věkem přibývá intolarancí vůči laktóze a potom je lepší, poohlédnout se po jiném zdroji vápníku.

mléko, sojové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko
 

Mléko je prezentováno jako potravina plná vitaminů,

a minerálů, která obsahuje hodně bílkovin. Je ale potřeba, podívat se i na druhou stránku věci, kde mléko již tak pozitivně nebude figurovat. Mléko je náročné na výrobu. Získat ho, je dost pracná záležitost. Moderní produkce mléka však už dokáže získat mléko za kratší dobu, ale nesouvisí to jen se zvýšenou efektivitou sběru mléka. Mnoho krav je dopovaných růstovým hormonem rBGH pro zvýšení produkce mléka. Často se však stává, že při aplikování tohoto hormonu a při nevhodném zacházení s dobytkem vzniká infekce, která se léčí antibiotiky. Tyto léky se dostanou samozřejmě i do kravského mléka a jsou schopny překonat i proces pasterizace. Toto je jeden z hlavních důvodů, proč je dnešní mléko ne zcela bezpečné pro konzumaci člověkem a z toho vznikají i další zdravotní problémy. Rovněž není vzácné, že hormon rBGH také přežije proces pasterizace a dostane se při konzumaci do vašeho těla. To může mít za následek zvýšení vašeho vlastního růstového hormonu, což zní sice zajímavě, ale v konečném důsledku se tak zvyšuje potenciál pro tvorbu různých druhů nádorů. Rovněž nelze zapomínat na určitý typ intolerance na laktózu: ať už vědomou, nebo nevědomou. Laktóza se u malých děti bezproblémově tráví, u dospělého člověka tato schopnost klesá, až může zaniknout a pitím mléka si tak můžeme vyvolat různé zdravotní problémy. Mléko je zdroj vápníku, to je pravda. Ale je třeba také dodat, že ne nejlepším zdrojem vápníku, obsahuje v sobě vyšší procento těžko vstřebatelného vápníku. Proto jsou jiné potraviny na tom lépe. Například zelená zelenina obsahuje v sobě velké množství vápníku. Uvedené důvody, proč se obávat pití mléka, jsme uvedli a zobecnili pro veškerou výrobu mléka. Kdybychom byli konkrétní, tak nelze říci, že to platí u každého producenta mléka. Najde se určitě i velké procento takových, kteří uvedené postupy nepoužívají a mléko od nich je kvalitnější, čistší a zdravější. Také mléčné výrobky během zpracování jako sýry, jogurty, smetany, pomazánky se zbavují velké části, ne-li úplné, nebezpečných látek a jejich konzumace je převážně bezpečná. Mléka se tedy není třeba bát, třeba se bát nepoctivých producentů a vybírat si kvalitní mléčné výrobky, případně jejich alternativy: sojové, mandlové, rýžové...

Sójové mléko

Navzdory jistým negativům je sójové mléko vhodné jako občasná náhrada kravského mléka. Má minimální obsah nasycených tuků, absentuje tady galaktosu, to znamená, že může dočasně nahradit i mateřské mléko pro galaktosaemické děti. Neobsahuje žádnou laktózu, takže je vhodná pro ty, kteří mají alergii na laktatické kravské mléko. Jelikož pochází z rostlin, není důvod se obávat problémů souvisejících s produkcí kravského mléko pro nepohodu zvířat. Může však obsahovat vyšší podíl cukrů .

Mandlové mléko

Mandlové mléko je dobrým zdrojem hořčíku, který pomáhá funkcím příštítných tělísek a tím se přispěje ke zlepšenému zdraví vašich kostí. Také obsahuje mnoho manganu, selenu a vitaminu E. Vitamin E je antioxidant, který chrání buněčné membrány. Selen je vhodný pro náš imunitní systém, pomáhá při reprodukci a v metabolismu štítné žlázy. Mandlové mléko je také dobrým zdrojem nenasycených tuků, bílkovin, flavonoidů a draslíku, má méně cukru než sójové mléko. Nevýhodou je výrazněji odlišná chuť od kravského mléka, budete si muset trochu zvyknout na jeho specifickou chuť. Také patří mezi dražší alternativy mléka.

Rýžové mléko

Je nejvíce hypoalergenní mléko ze všech mléčných náhražek a je velmi výživné. Má pouze jeden gram nenasycených tuků na 1 šálek. Obsahuje niacin a vitamin B6, obsah hořčíku je také vysoký a pomáhá tak kontrolovat krevní tlak. Rýžové mléko také obsahuje železo a měď, ty pomáhají při tvorbě červených krvinek a tím dopomáhají okysličovat tělo. Je třeba si ale uvědomit, že samotná rýže obsahuje hodně sacharidů sama o sobě a také mléko z ní vyrobené bude mít vyšší obsah sacharidů, hlavně těch sladkých - někdy až 4x více než v sójovém mléce. Pro diabetiky tedy toto mléko není vhodné.

Kozí mléko

Kozí mléko je živočišného původu, ale slouží jako vhodná alternativa ke kravskému mléku. Obsahuje o 15 a více procent vápníku a více vitamínu A a D, draslíku a manganu než kravské mléko. Je také dobrým zdrojem fosforu a riboflavinu. Kozy nejsou léčeny růstovými hormony a také produkují méně metanu než krávy. Kozí mléko má méně kyseliny listové a vitaminu B12 než kravské mléko. Chutná podobně jako kravské mléko, může mít však pikantnější příchuť. Má tendenci chutnat dost kysele.

Ovčí mléko

Ovce dokáží produkovat velké množství mléka. Také produkují méně metanu než krávy. Jejich mléko obsahuje až 2x více minerálních látek, včetně vápníku, fosforu, zinku a vitaminu B, než u kravského mléka. Toto mléko je lehce stravitelné, obsahuje dostatek jódu, pomáhá tedy těm, co mají problémy se štítnou žlázou. Jeho nevýhodou je vyšší podíl kalorií, obsahuje laktózu. Má ale nižší podíl nasycených tuků než jiné typy mléka. Chuť je krémovější a bohatší než u kravského mléka.

Ovesné mléko

Stejně jako jiné druhý rostlinných druhů mléka, tak i ovesné mléko nezvyšuje cholesterol a nenajdete v nich stopy po laktóze. Také obsahuje vysoké množství antioxidantu vitaminu E. Obsahuje také kyselinu listovou, která je nezbytná pro většinu tělesných funkcí, je potřebná pro syntézu a opravu DNA, pomáhá produkovat zdravé červené krvinky a zabraňuje anemii. Ovesné mléko je vhodné pro velkou skupinu alergiků, je dobrým zdrojem fytochemických látek - přirozeně vyskytující se chemické látky u rostlin, které pomáhají v boji s chorobami jako jsou rakovina, nemoci srdce a mrtvice. Proti ovesnému mléku, stejně jako u rýžového mléka, mluví vysoké zastoupení cukru ve složení, neobsahuje také vápník jako běžné mléko. Také má velmi specifickou chuť, která jistě nebude chutnat všem. Patří mezi dražší mléka a těžko ho seženete na trhu.

Konopné mléko

Ten, kdo má alergii na sóju nebo ořechy, tak konopné mléko bude pro něj ideální alternativa. Nezvyšuje nebezpečný cholesterol, je bez laktózy, má nízký obsah nasycených tuků a je bohaté na zdravé omega mastné kyseliny. Má vysoký podíl bílkovin a krémovou, příjemnou chuť. Jeho konzistence je však o něco tlustší než u běžného mléka.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jogurt s probiotickým účinkem

Jak si vybrat jogurt, který nám bude chutnat a navíc bude obsahovat to, kvůli čemu tento zakysaný mléčný výrobek...
více…

Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví

Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin...
více…

Citron je účinná prevence i těch nejzávažnějších chorob

Rakovina je závažné onemocnění, patřící do rukou odborníků. Pokud však máme možnost této zákeřné nemoci...
více…

Obilnina, která zažene hlad i deprese - quinoa

Kdo se zajímá o zdravou stravu, ten jistě zaznamenal, že se mezi obilninami začala objevovat v obchodech se zdravou...
více…

Rýžové mléko - výhody a domácí výroba

Mléko řadíme mezi základní potraviny a často si bez něho nedokážeme představit stravování. Na jeho přidání je...
více…

Sezam nejen jako součást orientální kuchyně, ale i jako antioxidant a bojovník proti virům a bakteriím

I přes stále větší oblibu chia semínek, které tlačí ta sezamová do pozadí, není dobré na ně zapomínat....
více…

Zdravá výživa pro aktivního sportovce může zapříčinit obezitu

Zdravá výživa je důležitá pro zdravé fungování našeho těla. Ale jinak bude vypadat u duševně pracujícího...
více…

Potraviny, které vám zajistí mládí nejen pro pleť, ale i tělesné funkce

Jíme proto, abychom měli energii, dostali do těla pro život důležité živiny, vitaminy a minerály, ale i proto, že...
více…

Zázvor jako adrenalinový sport, který léčí stres

Zázvor je jedno z nejuniverzálnějších koření, které pochází z daleké Indie. Celé jméno této léčivé rostliny...
více…

Babičky nenakupovaly v prodejnách se zdravou výživou, a přesto vařily zdravě

Nejen dovážené a zaručeně zdravé potraviny jsou plné vitaminů a tělu prospěšných látek. Kouknete-li do kuchařek a...
více…