Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť

Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a ti, kteří se snaží shodit nadbytečná kila, je mohou u knihy či televizi chroupat namísto chipsů. Víte, proč si tyto růžové kuličky zaslouží více vaší pozornosti?

ředkvičky, zdraví, imunita

Doplňte si vitamin C

Vitamín C potřebujete přijímat každodenně, tělo ho totiž neukládá a jeho případný nadbytek vyloučí. Tento vitamín posiluje imunitu a podporuje tvorbu kolagenu, který je součástí zdravé kůže, kostí, chrupavek a dásní a hraje důležitou roli při hojení ran i popálenin. Pokud si do salátu přidáte byť jen půl šálku nakrájených ředkviček, zajistíte si tím 14 procent doporučené denní dávky.

Vláknina v ředkvičkách

V jedné ředkvičce najdete gram vlákniny, což představuje přibližně čtyři procenta doporučené denní dávky. Zkombinujte jich pár například s hlávkovým salátem, pokapejte olivovým olejem a máte salát plný vlákniny, která je mimořádně důležitá pro správné trávení. Zároveň snižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárních chorob či rakoviny tlustého střeva a konečníku. Co se týče rakoviny, pomáhají i další látky obsažené v ředkviček - takzvané isothiokyanáty, které dokáží ničit rakovinové buňky.

Vitaminy

Pro zdraví je nezanedbatelné i to, že ředkvičky mají minimální kalorickou hodnotu. Potěší i obsah kyseliny listové, B vitamínů, vitaminu K, draslíku, manganu, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku či zinku. Zřejmě je zvyknete jíst je jen syrové, ale klidně je můžete použít i v teplé kuchyni, například v polévkách. V Česku jsou nejběžnější růžové kulaté ředkvičky, ale živiny najdete samozřejmě i v těch ostatních, například černých či bílých ředkvičkách. A pokud nemůžete své děti přimět jíst zeleninu, možná se vám to podaří právě díky originálním malým růžovým kuličkám, které jsou ideální na vyřezávání, například z nich můžete vyrobit malé muchomůrky.

Co jste o nich nevěděli?

  • Ředkvičky pocházejí z Číny, odkud se dostaly k nám až začátkem 18. století
  • Jejich příbuznými jsou například brokolice, květák či křen.
  • Šálek nakrájených ředkviček má jen 19 kilokalorií.
  • Jejich odborný rodový název zní Raphanus, což znamená "rychle se objevovat". Ředkvičky skutečně rostou velmi rychle, pouze 25 dní.
  • Umí pomoci s bolestmi břicha a škytavkou.,

Noc ředkviček

V mexické Oaxace se vždy 23. prosince koná Noche de Rabanos - Noc ředkviček.

Jih proti Severu

Pro vyhladovělou hrdinku knihy Odváto větrem Scarlett O 'Hara byly ředkvičky v jedné chvíli záchranou. Ve válkou zpustošené zemi totiž nemohla najít žádnou jinou potravinu. Právě tehdy prohlásila slavnou větu, která změnila její život: "Ať mi je Bůh svědkem, že nikdy víc nebudu hladovět".

Teplo má vliv na chuť ředkviček

Dlouhé a teplé léto znamená ostřejší chuť ředkviček.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mangold - chutná zelenina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Znáte mangold? Mangold je velmi starý druh listové zeleniny, o kterém ale nebylo dlouho slyšet. Dnes se opět a právem,...
více…

Netkaná textilie - užitečný pomocník při pěstování zeleniny

Netkaná textilie je cenná pomůcka pro zahrádkáře. Dokáže ochránit semínka, sadbu i úrodu. Ale to není vše, proč...
více…

Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a...
více…

Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…

Červená řepa má sice zázračné účinky, ale ne takové, jaké si myslíte

Červenou řepu si stále někteří z nás vybavují pouze jako něco nechutného a barevného, co nám zůstávalo na...
více…

Co a jak funguje v těle, když se jedná o naši imunitu?

Stále čteme, jak podpořit svoji imunitu. Ale co vlastně tvoří náš imunitní systém? Fungování imunitního systému...
více…