Růst svalů, dobrou náladu a imunitu zajistí omega-3 mastné kyseliny

Ukázalo se, že omega-3 mastné kyseliny mají schopnost snižovat odbourávání (ztrátu) svalových vláken. Funguje to tak, že omega-3 se zabudují do svalové buňky a následně stimulují anabolické děje, tedy růst svalů uvnitř buňky. Omega-3 mastné kyseliny, samozřejmě, není nutné přijímat pouze v tabletové formě, ale je důležité, přijímat je pomocí potravin. Které potraviny obsahují největší množství omega-3 mastných kyselin?

svaly, omega3-mastné kyseliny, imunita

Kde hledat omega-3 mastné kyseliny?

V rostlinné říši nejvíce omega-3 obsahují lněná semínka, ale tento zázrak najdeme také ve zdravých rybách, což je však někdy velmi obtížné posoudit. Nejzdravější jsou totiž ty, které byly uloveny ve volné přírodě. Pokud se vám podaří zjistit, v jakých vodách plavaly ryby, které si máte na plánu koupit, vyberte si především lososa, velké množství omega-3 mají i sardinky s kostmi, ančovičky, atlantická makrela, pstruh duhový, atlantický sleď, mečoun obecný nebo tuňák bílý.

K čemu, kromě anabolismu, jsou omega-3 mastné kyseliny dobré?

Omega-3 se začlení do buněk, čímž se jejich membrány stávají propustnější, a proto mohou buňky mezi sebou lépe komunikovat. To například znamená, že neurotransmitery jako jsou serotonin a dopamin, které jsou potřebné k navození dobrých pocitů, se mohou dostat do buňky mnohem snadněji. Další výhodou omega-3 mastných kyselin je, že mají i protizánětlivé účinky, což pomáhá při léčení prakticky všech degenerativních chorob. Podporují také cirkulaci krve, působí na ředění krve a pomáhají snižovat krevní tlak, zabraňují usazování LDL cholesterolu v cévách, jsou důležité na zvýšení mozkové aktivity při učení, při procesech zapamatování si a při regulaci psychiky.

Konzumace

Nejjednodušší způsob, jak zvýšit příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin je, přidat si jednu polévkovou lžíci lněných semínek, nejlépe čerstvě rozemletých do cereálií a alespoň 2x týdně jíst rybí maso. Tedy žádné shánění výživových doplňků, ani nedostupných surovin.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť

Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a...
více…

Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě

Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze...
více…

Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v...
více…

Čtyři cviky, které zaberou čtvrt hodiny a procvičí celé tělo

Snažíte se pravidelně cvičit, ale občas se vám stane, že se vám do toho něco vloží nebo si prostě nenajdete čas?...
více…

Probiotika jsou živé bakterie, které nám chrání zdraví

Probiotiky nazýváme zdraví prospěšné bakterie, které sídlí v zažívacím traktu a na kůži. Proto lékaři bijí na...
více…

Masáž, která dokáže prodloužit život, léčit a odstranit stres

Různí šarlatáni, ale i seriózní vědci hledali a hledají elixír mládí a dlouhověkosti. A přitom stačilo najít Bod...
více…

Spalovač tuků, který s neprodává v plastové lahvičce

Při hubnutí doporučují odborníci na výživu spalovače tuků. Ale proč kupovat syntetické přípravky, když jako...
více…

Co dělat, když je dítě často nemocné?

Běžné dětské nemoci nepředstavují pro děti vážný zdravotní problém, pokud se objeví jednou za čas. Dítě si...
více…

Život bude veselejší, když zařadíte těchto šest potravin do svého jídleníčku

Potřebujete zvednout náladu? Zkuste to jídlem! Ale teď vážně, ne každé jídlo zlepšuje náladu. Jsou jídla, která...
více…

Jak podpořit dobrou funkci imunitnitního systému?

Aby nás imunitní systém účinně chránil před infekcemi a nemocemi, potřebujeme stálý a vyvážený přísun...
více…