Srdce a metody k jeho posílení
Srdce je neúnavně pracující sval, který funguje jako pumpa. Činnost této pumpy ale oslabuje řada faktorů. Patří mezi ně permanentní stres, špatná životospráva, ale také klimatické vlivy. Onemocnění srdečního svalu vzniká pozvolna a skrytě. Vhodná prevence srdečních onemocnění je úprava životosprávy, ale také například zpěv a přírodní produkty.
Rady pro zdravé srdce
- pohyb, nejlépe kondiční sporty, plavání, běh, cyklistika, turistika, chození po schodech - ne výtahem
- metody relaxace a antistresové techniky
- správná životospráva a vhodná strava
- preventivní prostředky na očistu a posílení kardiovaskulárního systému
Jak zjistit, že nemáme srdce a cévy v pořádku
Podle čínské tradiční medicíny existuje řada příznaků, které nám mohou signalizovat energetický deficit, patologické změny či ložiska toxinů v okruhu srdce, a to ještě před vypuknutím zdravotních problémů:
- bušení srdce, srdeční arytmie
- tlaky v oblasti srdce
- zadýchávání po krátké námaze
- nadměrné pocení
- modrání rtů a nehtů
- pálení v dlaních
- cukání svalstva
- změny na pokožce obličeje, zarudnutí, žilky v oblasti lící a nosu
- změny na špičce jazyka, pálení špičky jazyka
- sklony k omdlévání, závratě při pohledu na krev
- stavy úzkosti a strachu, pesimismus
- neschopnost ovládat city (dojetí, pláč apod.)
- vtíravý strach ze smrti, velký strach o nejbližších
- velké množství snů
Co srdce posiluje
- zpěv
- červená barva (textil, ovoce, zelenina ..)
- vyvážená dávka radosti a aktivity
- ostré potraviny, které usnadňují pocení a povzbuzují krevní oběh - zelená cibulka, pažitka, petržel, hřebíček, koriandr
- teplé potraviny, které zmírňují tělesné horko - mořské řasy, chřest, kadeřavý salát
- sprchování vlažnou vodou od nohou postupně až k srdci zejména v letních vedrech a co nejčastěji střídavé sprchy během celého roku
- úsměvný pohled na svět, mít sebe a lidi rád
Vhodné potraviny
Do stravy zařaďte zejména olivový olej, lněný olej a ostatní druhy panenských olejů, které si zvykněte používat i místo másla (výborný a chutný na pečivu je zejména sezamový či slunečnicový), zelené čaje, sóju, česnek, tukové druhy ryb, listovou zeleninu. Podle nejnovějších výzkumů nejvhodnější prevencí před vznikem nejen srdečně-cévních onemocnění, ale i obezity či diabetu je strava složená z nízkotučného masa, zejména ryb, upravovaných zejména marinováním, na grilu nebo dušením či vařením, velkého množství zejména čerstvé zeleniny jako přílohy k masitým jídlům (bez kombinace se sacharidy!) a produktů s nízkým glykemickým indexem, jako jsou zelenina (kromě brambor), houby, luštěniny, celozrnné potraviny (mouky, rýže), zrna, klíčky, otruby, bobulové druhy ovoce, grepy, pomeranče, meruňky, broskve , čerstvé zeleninové šťávy a z cukrů zejména fruktóza, med.
Nevhodné potraviny
Vyhýbejte se mastnějším druhům masa - vepřové, vodní drůbež, ztuženým rostlinným tukům a margarínům, živočišným tukům, smaženým jídlům, nadměrnému solení, syceným nápojům, alkoholu.
Bylinná čajová směs na prevenci
Bylinkovou směs se zeleným čajem můžeme použít jako pomocný prostředek při chorobách srdce, cév a krevního oběhu. Zelený čaj navíc vrací cévám pružnost a snižuje jejich propustnost.
Potřebujeme: Čtyři díly květu hlohu, natě meduňky lékařské a dva díly natě srdečníku, valeriánské kapky, případně místo nich jednu dávku kořene kozlíku (kozlíku lékařského). Tuto směs ještě smícháme s kvalitním sypaným zeleným čajem v poměru 1,5: 1. Velmi lahodný je i jasmínový čaj. Jak na to: Jednu čajovou lžičku takto namíchané směsi zalijeme 2 dl horké vody a necháme 5 minut louhovat. Do hotového výluhu nakapeme 20 kapek valeriánskych kapek. Pijeme 2 - 3x denně.
Srdeční víno sv. Hildegardy
Velmi účinný na podporu srdce a při srdeční slabosti je i starý recept sv. Hildegardy na "srdeční víno", na který nedají dopustit ani současní léčitelé.
Potřebujeme: 10 čerstvých petrželových listů včetně stonků, vinný ocet, 1l bílého vína - nejlepší ryzlink, kvalitní včelí med, čistý líh (seženeme v lékárně)
Jak na to: Petrželové listy pokrájíme nadrobno a dáme do připraveného vína. Přidáme 2 polévkové lžíce vinného octa a vše povaříme asi 10 minut na silném plameni. Dáváme pozor, aby víno nevypěnilo. Pak oheň stáhneme, přidáme 250 g medu a necháme ještě 5 minut vařit. Ještě horké víno přecedíme a naplníme do vyvařených lahví menšího objemu (asi 250ml). Přelitý nápoj ještě zakonzervujeme přidáním čajové lžičky lihu. Dobře uzavřeme a uchováváme na tmavém a chladném místě. Víno užíváme podle potřeby, nebo při problémech 1-3x denně po 1-3 polévkových lžících.
Při stresové zátěži
Jak na prevenci nemocí srdce, ale i pro ty, kteří jsou pod stálým výkonnostním tlakem či bojují se stresem a spěchem, určitě dobře poslouží valeriánské víno. Pije se 1- 3x denně podle potřeby O, 5 až 1 dl.
Potřebujeme: 20 gramů kořenů kozlíku lékařského, 1 hřebíček, slupka z jednoho chemicky neupraveného pomeranče, větvičky rozmarýnu, 1l suchého bílého vína
Jak na to: Vše dáme do láhve a zalijeme vínem. Dobře uzavřenou láhev necháme odstát 4 týdny a pak scedíme. Víno pak ještě krátce a silně zahřejeme, abychom zabránili dalšímu kvašení a pak přelijeme do lahví. Skladujeme na tmavém, chladnějším místě.
Posilující čaj
Při slabém srdci můžeme použít i odvar ze žlutého jetele a vachty. Mimo jiné příznivě ovlivňuje celkový stav organismu.
Potřebujeme: 1 díl lékařského jetele (lidově žlutý jetel, který se často pěstuje na krmivo) a 1 díl vachty trojlisté, která také patří mezi druhy jetele.
Jak na to: Čajovou lžičku směsi zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, poté scedíme. Pijeme večer po doušcích. Vhodné je pití čaje doplnit levandulovou lázní.
Hlohový likér
Hloh obsahuje mnoho účinných látek, které posilují akci srdeční a rozšířením cév redukují přitom jeho zatížení. Hodí se pro lidi s vysokým krevním tlakem.
Potřebujeme: Hrst lístků z květů pampelišky, špetku květů hlohu a divizny, med, pálenku nebo jiný 40% alkohol.
Jak na to: Lístky nasypeme do 0.7 litrové láhve, přidáme 5 lžic medu a zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme, ne však vzduchotěsně. Necháme odstát na slunci, dokud neztratí žlutou barvu. Likér scedíme. Užíváme při slabosti nebo při potížích po těžkém jídle.
Tinktura z chřestu
Pro zlepšení činnosti srdce můžeme zkusit i tinkturu z chřestu. Je vhodná zejména pro lidi s tendencí zadržovat vodu v těle a tím zatěžovat srdce. Posiluje i ledviny. Potřebujeme: Chřest a kvalitní 40% bílý alkohol.
Jak na to: Poměr chřestu a alkoholu má být 1: 3. Chřest očistíme od vrchní slupky a nařežeme na malé kousky. Naplníme do uzavírací láhve a zalijeme alkoholem. Necháme odstát asi 14 dní, přičemž alespoň každý 3. den láhev protřepeme. Poté scedíme a tinkturu přelijeme do lahviček. Užíváme 3-5 kapek na kostce cukru. Můžeme opakovat při slabosti.
Srdeční čaj
Při srdečních problémech můžeme vyzkoušet i následující čaj. Zejména při velkých vedrech je pití teplých nápojů mnohem lepší, než studené tekutiny, protože pomáhají vyrovnávat tělesnou teplotu a tím lépe odolávají teplotě vzduchu.
Potřebujeme: Po jednom dílu meduňky, kozlíku a hlohu
Jak na to: Čajovou lžičku směsi zalijeme 1 litrem vody, necháme 10 minut louhovat a poté scedíme. Čaj pijeme v průběhu dne po doušcích mírně teplý.
Rozmarýnové víno při srdeční neuróze
Rozmarýnové víno je vhodné při srdeční neuróze, která je typickým neduhem naší hektické doby. Kromě toho pomáhá i při nízkém krevním tlaku. Víno není vhodné pro těhotné ženy. Pije se 2-3 krát denně 1dl.
Příprava: 10 až 20 g nasekaných rozmarýnových větviček zalijeme 3/4 litru bílého vína. Směs necháme odstát 5 dní a scedíme. Uchováváme na chladném a tmavém místě.
Valeriánsko-ostružinový čaj
Pomáhá zejména při neurotických poruchách srdce. Pije se ráno a večer jeden šálek teplého výluhu. Sladíme medem nebo hroznovým cukrem.
Příprava: Smícháme 20 g ostružinových listů, 10 g kořenů kozlíku, 10g máty peprné, 5g pelyňku a 10g meduňky lékařské. 1 lžíci směsi zalijeme 2dl vroucí vody, louhujeme 1/4 hodiny a scedíme.
Při bušení srdce
Pomůže natírání hrudi v oblasti srdce neředěným bazalkovým olejem. Můžeme si udělat i teplý koupel s přidáním 5-7 kapek pomerančového oleje.
Octové obklady
Poskytují rychlou pomoc při podráždění srdce a nepravidelném srdečním tepu, který se upraví krátce po aplikování obkladu.
Jak na to: Litr studené vody smícháme s 2 lžícemi octa. Malý ručník namočíme, vymačkáme a přiložíme na hruď v oblasti srdce. Přikryjeme ručníkem. Dle potřeby vyměňujeme každou hodinu.
Studená voda
Koupel studenou vodou je vhodná k osvěžení, povzbuzení činnosti srdce, při pocitu únavy. Zejména při velkých vedrech vzpružuje, vyjasňuje hlavu a odstraňuje nervózní bušení srdce. Při onemocněních srdce se nejprve poraďte s lékařem.
Jak na to: Ruce po lokty ponoříme na 1-3 minuty pod tekoucí studenou vodu. Pak je třeme hrubým ručníkem.
Levandulová koupel
Jak na to: Večer si napustíme do vany teplou vodu (nesmí být horká). Do ní vlijeme předem připravený odvar, nejlépe z čerstvých levandulových květů. Ten si připravíme ze dvou hrstí byliny, kterou zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat.
Koupel má být osvěžující, ve vodě vytrvejme asi 20 minut a pak si alespoň na 1 hodinu lehněme do postele a přikryjme se teplou dekou.
Reflexní terapie
Při srdeční slabosti, či jiných problémech můžeme chod srdce regulovat stimulací bodu obalu srdce - silnějším tlakem, nebo hlazením - podle toho, zda jej potřebujeme povzbudit nebo uklidnit. Bod najdeme na vnitřní části levé ruky přesně ve středu, vzdálený na tři prsty od ohybové vrásky dlaně.