Třídenní dieta, která odlehčí vašim játrům a zároveň i kilogramům
Dieta, to není jen drastické snižování důležitých živin za účelem hubnutí. Vhodná dieta dokáže pročistit a ozdravit jednotlivé, životně důležité orgány. Zkusit můžete třeba dietu, která odlehčí vašim játrům, ale i kilogramům na váze.
Tučná játra
Málo pohybu, špatná strava a stres. To vše přispívá ke ztučnění jater. Nemoci tohoto orgánu se nemusí projevit, dokud nepřerostou do rakoviny. Jaterní dietu vám naordinuje lékař i při nemocném žlučníku, žlučových cestách, mononukleóze a po svátcích plných přejídání. Nic nezkazíte, pokud u ní vydržíte nastálo. Játra milují bílkoviny a nesnáší hladovky. Tak, jak jste je jídlem ničili, můžete je s ním i vyléčit. Pro začátek zkuste třídenní očistnou jaterní kúru.
1. den
- Snídaně: ovesné vločky zalité mlékem.
- Svačina: pomeranč.
- Oběd: kmínový polévka, telecí steak na listu šalvěje, dušená nastrouhaná červená řepa s celerem a zeleným pepřem.
- Svačina: suchá topinka s čerstvým máslem, plátkem dušené šunky a nasekanou pažitkou.
- Večeře: bezvaječné špagety se špenátovými listy, sušenými rajčaty a nastrouhanou mozzarellou.
2. den
- Snídaně: krajíc celozrnného chleba s domácím džemem.
- Svačina: jogurt s nakrájenou broskví.
- Oběd: rajčatová polévka, zeleninové rizoto bez smetany s králíkem, hlávkový salát v citronové šťávě s libečkem.
- Svačina: ovocný salát s banánem.
- Večeře: vařené brambory s pažitkou, kmínem a koprem, kyselé mléko.
3. den:
- Snídaně: sklenice mléka s grahamovým rohlíkem.
- Svačina: jablko.
- Oběd: kuřecí polévka, pstruh s blanšírovanou mladou mrkví a chřestem, salát z cukety a čínské zelí.
- Svačina: celozrnný chléb s krůtí šunkou, plátkem tvrdého sýra a listem římského salátu.
- Večeře: tvarohová žemlovka se sušenými švestkami.
Tipy na zdravé stravování
Při tepelné úpravě vynechejte olej. Negrilujte, nesmažte, raději vařte a napařujte. Pokrm opečte nasucho a podlijte vývarem nebo vodou. Olej použijte až za studena, vybírejte kvalitní rostlinný, řepkový nebo olivový.
Pijte
- čistou vodu,
- ovocné šťávy,
- nesycené minerálky,
- čaje - heřmánkový, mátový, řepkový, z ostropestřce mariánského.
Zařaďte trvale do jídelníčku
- jogurty, acidofilní mléka, tvaroh
- tvrdé sýry
- čerstvé máslo
- libovou drůbež, hovězí, telecí
- nemastné ryby
- brambory
- obiloviny
- celozrnné pečivo - dvoudenní
- bezvaječné těstoviny
- rýži
- zeleninu - listovou, mrkev, kedlubny, červenou řepu, rajčata bez slupky a zrníček, brokolici, cuketu, kukuřici, špenát
- ovoce - banány, citrusy, jablka, meruňky, třešně, švestky i sušené
- luštěniny - s mírou
- jemné koření - zelené, bílé
- bylinky
Vyřaďte trvale z jídelníčku
- smetanu, šlehačku
- tučné maso - husu, kachnu, zvěřinu, vepřové, vnitřnosti, uzeniny, salámy, ryby v oleji
- bílé a čerstvé pečivo
- listové těsto, koblihy, lívance, palačinky
- kyselé okurky
- zelí, kapustu, papriku
- česnek
- ovoce se zrníčky
- mák
- alkohol
- kakao
- sycené nápoje
- pikantní koření
- čokoládu, sladkosti
- dochucovadla