Citron je účinná prevence i těch nejzávažnějších chorob

Rakovina je závažné onemocnění, patřící do rukou odborníků. Pokud však máme možnost této zákeřné nemoci předejít, proč tak neučinit. Bojíte se rakoviny? Jezte preventivně citrusy!

Citrusy

Citron je spolu s pomerančem, grapefruitem a mandarinkou typickým představitelem citrusového ovoce. Ze všech má nejkyselejší a nejtrpčí chuť. To, že obsahuje hodně vitaminu C (kyseliny askorbové), vědí už malé děti ve škole. V literatuře se udává, že obsah vitaminu C v syrovém oloupaný citronu je 53 mg / 100 g, přičemž denní potřeba vitamínu C pro dospělého člověka se zpravidla udává mezi 75 - 100 mg. Kyselina askorbová, je jednou z nejdůležitějších stopových živin a ovlivňuje množství tělesných funkcí v organismu. Známý je její příznivý vliv na imunitu a obranyschopnost. To však není všechno. Vitamin C hraje důležitou roli při vychytávání a likvidaci volných kyslíkových radikálů, které přirozeně vznikají v organismu při běžných metabolických procesech.

Nedostatek vitaminu C

Při zánětech, infekcích, traumatech, dlouhodobých stresech nebo dalších závažných onemocněních vzniká v těle takové velké množství nestabilních radikálů, že organismus je nemusí být schopen vlastními silami eliminovat. Přebytek radikálů ohrožuje tělesné buňky, bílkoviny a DNA s rizikem jejich poškození a možnosti vzniku (i závažných) negativních důsledků pro zdraví. Tehdy se uplatní důležitá role konzumace vitamínu C, který díky své schopnosti darovat své elektrony působí jako antioxidant a zbavuje tak tělo škodlivých a nežádoucích látek. Známý je pozitivní účinek vitaminu při virových infekcích a v literatuře jsou také údaje o možném protivirové působení vitaminu C, díky jeho přímé vazbě na struktury viru a následné likvidaci virů. Vitamin má i další příznivé účinky, například zlepšuje vstřebávání železa z tenkého střeva do krve a zpevňuje stěnu cév.

Citrony jako zdroj mnoha užitečných látek

Citrony však obsahují i ​​další látky rostlinné povahy, tzv. fytochemikálie, Jsou to velmi důležité látky, které se vyskytují v rostlinách a pro člověka - spotřebitele hrají velmi významnou roli. I když nejsou pro organismus esenciální, čili jejich konzumace v potravě není naprosto nezbytná, jejich pozitivní úloha při prevenci nádorových, zánětlivých a srdečně - cévních chorob je tak významná, že jejich pravidelný a dostatečný příjem lze vřele doporučit. Někdy se jim říká také rostlinné mikroživiny nebo biologicky aktivní látky. Nejsou sice široké veřejnosti tak známé jako vitaminy nebo minerální látky, ale jejich význam pro organismus je značný a měli bychom je v rámci zdravé výživy pravidelně přijímat ve vybraných potravinách. Citrony jsou důležitým zdrojem těchto látek. Patří mezi ně například látky zvané terpeny nebo polyfenoly či flavonoidy. Tyto mikroživiny mají také antioxidační, jakož i protizánětlivé účinky. Navíc se jim přisuzují i protirakovinné vlastnosti. Podle závěrů Světového fondu pro výzkum rakoviny je velmi pravděpodobné, že citrusové ovoce včetně citronů chrání ústní dutinu, hrtan, hltan i jícen před rakovinou.

Citrony jako prevence proti mnoha nemocem

Protirakovinný účinek je závislý na dávce konzumovaného ovoce. Podobné pozitivní výsledky se sledovali při prevenci rakoviny žaludku nebo plic. V literatuře se uvádí, že pozitivní účinek citrusů, zvláště citronů bohatých na vitamín C a další antioxidanty při prevenci nádorových onemocnění různých orgánů je u některých orgánů pravděpodobný (například jícen, žaludek), u jiných jsou důkazy pozitivního vztahu hodnocené jako přesvědčivé. Mechanismus protinádorového účinku citronů i dalších citrusových plodů jsou někde objasněny, jinde zůstávají nejasné. Ví se však, že fytochemikálie z tohoto ovoce příznivě zasahují enzymatických procesů a metabolické regulace buněk. Dobrou alternativou k citronům jsou další citrusové plody (pomeranče, mandarinky, grapefruity a limetky). Podobné příznivé účinky mají i citrusové šťávy.

Šťáva z citronu rozhýbe metabolismus?

Význam citronů je především při prevenci nádorových onemocnění. Léčba rakoviny (chemoterapie, radioterapie a operace) patří do rukou specialistů - onkologů a chirurgů. Úloha časté a vydatné konzumace ovoce a zeleniny při léčbě nádorových onemocnění, jmenovitě citronů, je spíše podpůrná a v žádném případě by neměla nahradit účinnou onkologickou léčbu.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články