Hruškovice

Hruškovice je destilát vyznačující se nádherně vyváženou vůní a plnou chutí s dlouhou dochutí.

Některé druhy ovoce nepřenášejí své aromatické a chuťové vlastnosti až do destilátu. Hruška však do této skupiny nepatří. Na výrobu nápoje se obvykle používají hrušky máslovky vyznačující se jemným aroma a příjemnou chutí. V Evropě se velké popularitě těší hruškový destilát zvaný Williams brandy. Jeho pojmenování je odvozeno od plodů hrušky Williams, která patří k nejušlechtilejší odrůdě. Preciznost při zpracování ovoce a samotném procesu destilace se odráží na vysoké kvalitě nápoje.

Jeho cena se pohybuje na úrovni známých francouzských koňaků. Hruškovice patří k jednomu z nejoblíbenějších pravých ovocných destilátů a vyrábí se převážně v oblasti Střední Evropy. Česká republika a Slovensko jsou jejími hlavními producenty.

Nápoj se většinou vyrábí komerčně, ale lze ho vyrobit i v domácích podmínkách. Hruškový kvas, který má nízkou kyselost, se upravuje vhodnou organickou kyselinou. Zatímco ve velkovýrobě se pro tento účel používá kyselina citrónová nebo kyselina vínová, v malovýrobě se nejčastěji používají málo zralá, tedy kyselejší jablka. Slabě kyselý hruškový kvas má tendenci lehce zoctovatět a znehodnotit se. Dodržením přísného technologického postupu v rámci destilace hruškového kvasu zachováme jemné aroma a typickou hruškovou chuť. Ze 100 kg hrušek, v závislosti na jejich cukernatosti, získáme 6 až 8 l destilátu. Hruškovice se konzumuje zejména v chladnějším období, neboť dobře zahřívá organismus.

Obsah alkoholu se obvykle pohybuje mezi 40% a 52%. Může se pít i mírně vychlazená.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…