Jaké jsou druhy piva?
Ale je druh piva a zároveň i pojmenování procesu vrchního kvašení, které tento druh klasicky definuje. Pivo charakterizuje výrazný ovocný akcent.
Alt obvykle představuje chuťově čisté, do měděna zbarvené německé pivo typu Ale. Podávat se může spolu s aromatickým sýrem nebo klobásami.
Berliner Weisse je kyselkavý, osvěžující druh pšeničného piva s nízkým obsahem alkoholu.
Typ Bier de Garde se vyrábí ve Francii, patří k typu Ale. Charekterizuje ho ovocná příchuť. Konzumuje se s měkkými, pikantními nebo bylinkovými sýry.
Bílé pivo je termín označující pšeničné pivo německého původu.
Britský Bitter je suché Ale, často stočené.
Silný ležák Bock se podává jako pivo pro zahřátí v různých částech světa v zimním období.
Britský Brown Ale rozlišuje dva druhy s rozdílným stupněm sladkosti. Oba se hodí k zákuskům a k ořechům.
Cream Ale představuje jemný, nasládlý, zlatavý druh. Vyrábí se ve Spojených státech amerických.
Doppelbock je výjimečně silný ležák, chuťově bohatý, spojuje se s Bavorskem.
Dortmunder pivo se příznačně spojuje s městem se stejným názvem.
Německý světlý ležák Export se hodí k salátům, rybám nebo drůbeži. Je silnější než Pilsner.
Sladkou verzi belgického Lambicu zosobňuje nápoj Faro.
Framboise / Frambozen je malinový Lambic. Pokládá se za vznešený nápoj, vhodný na uvítání hostů.
Gueuze, řezaný Lambic, svou ostrostí připomíná víno. Zemí původu je Belgie.
Silné a bohaté pivo Imperial Stout oplývá výraznou chutí tzv. spálených rozinek. Nápoj je určen pro slavnostní příležitosti zimních svátků.
India Pale Ale je chmelové pivo ovocné chuti. Hodí se k masu a s čedarem.
Ječmenné víno označuje velmi silné pivo typu Ale. Podává se nechlazené.
Klášterní / Abbey se vyrábí v belgických pivovarech. Jedná se o silné a chuťově bohaté pivo.
Kölsch je jemné, suché, lehce ovocné pivo typu Ale pocházející z oblasti Kolína nad Rýnem. Pokládá se za dobrý aperitiv.
Kriek, třešňový Lambic, charakterizuje určitá mandlová suchost. Vhodné jako aperitiv.
Ležák / Lager obecně označuje pivo vyráběné spodním kvašením.
Lambic je spontánně kvašené pivo z Belgie. Podává se s kořeněným sýrem, ředkvičkami a celozrnným chlebem.
Light Ale označuje láhvový Bitter. Název mylně vzbuzuje představu nízkokalorického piva, kterým je například Light Beer amerického původu, vodová napodobenina Pilsneru.
Maibock se vaří k oslavě jara. Obvykle světlé a prvotřídní kvality.
Marzena, středně silný a sytě zbarvený ležák, se spojuje s pivními festivaly a Oktoberfestem.
Mild znamená anglický výraz pro chmelené pivo typu Ale, obvykle slabé, někdy tmavé.
Münchenersa původně označovala tmavá piva s ostrou sladově-karamelovou chutí. Dnes je ve městě rozšířená i výroba světlých ležáků s výraznou sladovou příchutí.
Old Ale se v Británii označuje středně silné tmavé pivo, které se většinou pije v zimě.
Pale Ale je chuťově výrazné, zbarvené do měděna. Pochází z Anglie. Podává se k masu nebo s čedarem.
Pilsener / Pilsner / Pils znamená v obecném smyslu světlý ležák s čerstvým, bylinným aroma, jemnou chutí a s uhlazeně suchým, chmelový dozníváním. Pivo je založeno na plzeňském originále. Termín v širším slova smyslu označuje jakýkoliv suchý ležák konvenční stupňovitosti.
Porter má svůj původ v Londýně. Toto tmavé, téměř černé, suché a chuťově vyzrálé pivo se hodí k ústřicím a mořským kůrovcům, ale i k soleným rybám.
Rauchbier se vaří v oblasti Bamberku a na dalších místech ve Francii. Kouřový ležák se servíruje k uzeným masům a uzeninám.
Středně silný Saison typu Ale silně osvěží. Někdy bývá kořeněný nebo s bylinkovou příchutí.
Scotch Ale je nápoj se silnou sladovou chutí. Skotské pivovary upoutávají pozornost širší veřejnosti díky svým silným pivům.
Malt Liquor je americký termín pro silný ležák. Často se pije pro rychlou opilost.
Steam Beer představuje unikátní hybrid ležáku Ale. Hodí se jako aperitiv.
Stout je hutné, téměř černé pivo. Nejlépe vyhovuje nechlazené.
Trapista je silné, chuťově výrazné kvasnicové pivo. Vaří ho trapističtí mniši v Belgii. Některé druhy připomínají porter. Podává se v pokojové teplotě, vhodné pro konzumaci s plísňovým sýrem.
Urquell je synonymem pro Prazdroj.
Vídeňské pivo se inspirovalo Märzenbierem. Ležák má jantarově žlutou až zarudlou barvu. Vyznačuje se sladovou příchutí.
Weisse / Weissbier / Weizenbier čili bílé nebo pšeničné pivo může mít jablečnou, švestkovou nebo i česnekovou příchuť. Servíruje se lehce chlazené, zdobí se plátkem citronu.