Zásady lahvování vína

Lahvování vína má v malopěstitelské praxi osobitou tradici. Tento proces zajišťuje zachování takové kvality, kterou víno dosáhlo během zrání v sudu. U vín, které charakterizuje sudová zralost, jsou oxidační procesy prakticky ukončeny.

Zrání vína pokračuje pozvolna i po lahvování, získává na kvalitě. Čas k dosažení lahvového buketu je u různých ročníků a různých odrůdách rozdílný. Vonné a chuťové sloučeniny se v lahvových vínech utvářejí v průběhu několikaletého uskladňování. Hodně závisí na podmínkách jeho skladování.

Tvorbě lahvového buketu například vyhovují vyšší teploty. Na kvalitě zrání vína v lahvích se podílí uzávěr lahví. Na víceleté skladování lahvového vína jsou nejvhodnější korkové zátky. Čas lahvového hroznového vína se určuje na základě zkoušky jeho zralosti a stability. Zásadně nelahvujeme příliš mladé, čerstvě sířené, čiré a filtrované hroznové víno. Běžná vína se skladují v lahvích nejvýše dva nebo tři roky.

Na lahvování se zpravidla používají skleněné lahve, nejčastěji s objemem 0,7 a 1,0 litru. V malovýrobních podmínkách se na lahvování vína používají typizované lahve. Běžná vína plníme do litrových lahví. Kvalitnější vína patří do estetických pistolových lahví o objemu 0,75 l.

Na lahvování červených vín jsou vhodnější nižší a baňatější sedmičkové lahve takzvané burgundské a bordeauxská. Některá červená, především růžová vína lze plnit i do bezbarvých lahví. Láhve naplněné vínem uložíme naležato, protože korková zátka se zvlhčuje a nevysychá. Obvykle v temné a chladné místnosti při stálé teplotě 8-10 ° C. Uskladněné láhve je třeba periodicky kontrolovat. Pozorujeme, zda se víno nekalí, zda v něm nevznikají nadměrné sraženiny, nebo zda se neuvolňují zátky.

V případě zakalení vína, láhve se postaví a kal se nechá klesnout ke dnu. Pak láhve odzátkujeme a čisté víno stáhneme hadičkou do vysířené větší skleněné nádoby.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Odrůda hroznů - Riesling

Riesling [Ryzlink] překvapivě charakterizuje nemodernost. Přesto patří k jedné z nejlepších odrůd hroznů na světě....
více…

Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…

Portugalská vína

Vinařská moderna dorazila do Portugalska mnohem později než do Španělska. Starší generace vinařů se stále drží...
více…

Italská vína

Itálie je vedle Francie nejen nejvýznamnější vinařskou krajinou, ale je i největším výrobcem vína na světě....
více…

Francouzská vína

Francii lze rozdělit na deset vinařských oblastí, která produkují vína širokého spektra barev, vůní a chutí díky...
více…

Stolní a moštové odrůdy vína

Mnoho odrůd hroznů pěstovaných na různých půdách a v různých mikroklimatech nabízí neuvěřitelnou paletu různých...
více…