Jídlo a víno

Přesná pravidla správné harmonie jídla a vína neexistují. Čím je jídlo lahodnější, tím jemnější víno si žádá. Platí to i naopak. K studeným předkrmům se hodí bílá, mladší a suchá vína z nearomatických odrůd révy.

Teplé předkrmy si žádají spíše plnější a polosuchá bílá vína. Také k polévkám se může servírovat víno. Krémové francouzské polévky si žádají jemné šumivé víno. K rajčatové polévce se doporučuje polosuché Svatovavřinecké. K jednoduchému zeleninovému salátu se hodí lehčí suché a mladé víno. Víno k jídlům z těstovin, rýže a vajec je obzvláště vhodné perlivé a šumivé víno. K jemné vůni a chuti masa bílých ryb je vhodné podávat mladá vína, ke štice je nejvhodnější šumivé víno, ke smaženému kaprovi svědčí harmonické a dostatečně alkoholické víno. V zásadě platí, že k bílým masům bílá vína, k tmavým masům červená vína.

K jídlům z hovězího masa podáváme výhradně červená vína. Čím kvalitnější maso, tím kvalitnější víno. Vepřové maso chutná i s červeným vínem. Pokrmy z telecího masa žádají jemné druhy bílých vín. K huse a kachně se podávají bílá i červená vína s dostatečným obsahem kyselin.

Růžové víno se podává k jídlům z jehněčího masa. Domácí drůbež, zejména kuře vyžaduje bílé víno. K uzenému masu a uzeninám chutná prakticky každé bílé i červené víno, nesmí však být příliš aromatické, nízkoalkoholické a sladké.

Co se týká sýrů, většinu z nich lze velmi vhodně doplňovat. Kozí sýr si žádá výrazně aromatická bílá vína. K rokfortu a gorgonzole se doporučují sladká tokajská vína nebo suchý bobulový výběr z Rakouska. I ke camembertu se hodí přírodně sladké víno. K tvrdým plísňovým sýrům se podává portské. Sýry typu gouda, eidam a čedar si žádají plnější bílá a růžová vína. K ementálu je vhodné podávat kyselejší, decentní aromatické víno. Sladkou chuť parmezánu zvýrazníme podáním italského červeného vína.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Odrůda hroznů - Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon [kaberne soviňon] je pro modré odrůdy hroznů totéž, co Chardonnay pro bílé. Tato stejně úspěšná...
více…

Odrůda hroznů - Riesling

Riesling [Ryzlink] překvapivě charakterizuje nemodernost. Přesto patří k jedné z nejlepších odrůd hroznů na světě....
více…

Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…

Portugalská vína

Vinařská moderna dorazila do Portugalska mnohem později než do Španělska. Starší generace vinařů se stále drží...
více…

Italská vína

Itálie je vedle Francie nejen nejvýznamnější vinařskou krajinou, ale je i největším výrobcem vína na světě....
více…

Francouzská vína

Francii lze rozdělit na deset vinařských oblastí, která produkují vína širokého spektra barev, vůní a chutí díky...
více…