Fáze alkoholismu

Nikdo se necítí být alkoholikem. Ale alkoholismus má několik vývojových stádií. Dříve, než si je projdeme, zkuste si bleskový test na svůj vlastní alkoholismus. Má jen jedinou otázku a odpovědět na ni musíte v duchu a upřímně.

Můžete a chcete se na nejbližší rok úplně vyhnout konzumaci jakéhokoli alkoholického nápoje?

Odpověď ano je vzácná a signalizuje, že odpovídající nemá s alkoholem žádný problém. Samozřejmě nemůžete taktizovat ve smyslu "můžu, ale nemusím".

Alkohol je v naší společnosti hluboce zakořeněn a je mnoho zvyků a příležitostí, kdy se podává. Nejednou až agresivní - musíš si se mnou přiťuknout, jinak se urazím... Pokud se pití alkoholu vyhýbáte a netrápí vás to, tak patříte k lidem nezávislým, dost pravděpodobně ani nekouříte. Buďte rádi.

Mnoho lidí však odpoví, že by pít nemuseli, kdyby nechtěli. Pijí, neboť chtějí, a mohli by s tím kdykoli přestat. Právě to jsou varovné znaky signalizující závislost. Dělám hloupost protože mám důvod. To je schéma racionalizace. Pokud někdo chce pít alkohol, kouřit, užívat drogy, vždy předem ví, že se pouští do věci, kterou mnozí nedoporučují. Ví, že dělá hloupost. A aby sám před sebou nepůsobil jako hlupák, tak si někde vymyslí důvod, který to celé zlegalizuje. Nebo důvod, který sníží váhu užití drogy.

Piju, protože mě vyhodili z práce, a tak chci zapít žal.

 

Počáteční fáze alkoholismu

Hlavně mladí lidé po objevení alkoholu zjistí, že mírná opilost jim přivodí příjemné pocity. Zlepší jim sebevědomí, všechno je super. A to je dobrý důvod, abychom si nalili i příště.

Všechno by bylo v pořádku, kdyby lidské tělo nemělo vlastnost zvanou tolerance, přizpůsobivost. Párkrát si trochu vypijete a tělo se tomu přizpůsobí tak, že později sice vypijete tolik, co vždycky, ale jaksi se již nedostaví ty příjemné účinky. Alkohol už najednou jaksi "nefunguje".

V této chvíli by bylo rozumné tak na rok úplně přestat pít alkohol. Po roce by zase po jedné skleničce přišly ty příjemné stavy. A dost - zas na nějaký rok.

Ale většina lidí pokud má příjemné pocity, chce víc. Bohužel tělo už na nějakou ubohou jednu skleničku ani nezareaguje. A tak si dáme dvě skleničky. Příjemné pocity jsou zpět.

Měsíce plynou a zjistíte, že potřebujete několik skleniček na to, abyste pociťovali alespoň něco trochu podobného, jako kdysi na začátku. Nepříjemné je, že kromě toho pociťujete i různé negativní pocity, bolesti hlavy. Ono vypít několik sklenic alkoholického nápoje již má následky.

Pokud si to člověk teď neuvědomí, z opilosti se začíná stávat pravidlo. Z pravidla návyk a to se posouváme do druhé fáze alkoholismu.

 

Varovná fáze alkoholismu

Člověk se často opije. Být opilým jednou do týdne je pravidlem, tu a tam se už pije častěji. Pokud si pijan dá skleničku, rychle chce další, chce pokračovat, aby byl opilý. Už není tak důležité, co za oslavu se koná, s kým a kde se pije, důležité je vypít si.

Zároveň se stále zvyšuje tolerance, takže pijan potřebuje stále více alkoholu na to, aby se opil. Pokud by předtím byl "mrtvý" po litru vína, tak teď po litru vína jen začíná pít ...

Protože na opilost je už potřeba hodně alkoholu, dochází již k poškození těla. Alkohol poškozuje hlavně játra, ale i psychické funkce jsou již postiženy. Alkoholik už často myslí na to, jak si vypít a když se to stane, stále častěji se objevují "okna", v nichž je tak opilý, že si nepamatuje, co se s ním dělo.

Alkoholismus teď už začíná mít nepřehlédnutelné následky. Časté pití člověka oslabuje tělesně i psychicky. To má důsledky na pracovním výkonu, ve vztahu, mezi kamarády. Alkoholik je nespolehlivý a jako k takovému se k němu okolí začíná chovat. V zaměstnání může ztratit pozici, nebo jej vyhodí. Začínají ho opouštět přátelé, někdy partnerka. Teď už je viditelná typická vlastnost alkoholismu - alkohol je prohra. Nedá se žít s alkoholem, ale alkoholik nedokáže žít bez alkoholu. Následuje totiž:

 

Kritická fáze alkoholismu

Pokud alkoholik nepřestává s pitím, ztrácí již nad ním kontrolu. Teď už nedokáže přestat. Typickým příznakem jsou "alkoholické tahy". Alkoholikovi někdo nalije jedinou skleničku a je "konec". Teď už chce další a někdy "zmizí" i na několik dní, kdy pije, dokud nepropije všechno, co má. Už nedokáže pít jen trochu. Už pít musí a to za jakoukoliv cenu.

Velmi dobře ví, že má vážný problém. Ale nepřizná si ho ani sám před sebou. Raději obviní okolí z toho, že ho donutilo pít "podívejte, kam jste mě až dohnali". Pokud mu poradíte, aby se šel léčit, nebo aby se nenapil, hned to použije jako důvod, proč musí jít opít. "Ani ty mu už nedáš pokoj?".

 

Konečná fáze alkoholismu

Toto je fáze, z níž si mnozí rádi utahují a je terčem vtipů. Zde poletují bílé myšky. Ale v tvrdé realitě to u alkoholika v této fázi obvykle začíná hned ráno (nebo tedy, když se probere z opice). Hned potřebuje "ranní doušek". To proto, že člověk v této fázi alkoholismu již nevydrží být zcela střízlivý, stále potřebuje mít nějakou tu "hladinku". Alkoholické tahy již trvají dlouho, končí buď úplným vyčerpáním nebo tím, že člověk už nemá žádné peníze.

V těchto fázích již organismus netoleruje alkohol. I malé množství alkoholu vyvolá opilost. V opilosti se stále více projevují důsledky tělesného vyčerpání, poškození orgánů i mozku. Mohou se objevit halucinace (bílé myšky jsou jen příklad) nepodložená agresivita, vztahovačnost. Člověk v tomto stadiu zpravidla není schopen práce ani manuální, rozpadá se manželství, přátelství. Všechen dostupný majetek je propitý.

Tyto fáze alkoholismu jsou charakteristické, ale nemusí platit pro každého, protože je několik druhů alkoholismu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Probiotika mohou způsobovat poruchy soustředění

Syntetické léky mají své léčivé, ale i vedlejší, a to někdy hodně negativní, účinky. Některé z nich by měla...
více…

Podzimní jídelní a nápojový lístek

Podzim, to není jen změna oblečení, ale i zásadní změna jídelníčku. S ubývající venkovní teplotou je třeba do...
více…

Teplé koupele nohou ochrání před podzimním nachlazením

I když to tak venku zatím moc nevypadá, je podzim. A podzim s sebou přináší i sychravé počasí a nízké venkovní...
více…

Pokojová rostlina, která nahradí šalvěj a kapky do nosu - Rýmovník eukalyptový

Rýma a ucpaný nos dokáží pěkně potrápit. Sice se říká, že neléčená a léčená trvá stejně, tedy přibližně...
více…

Nadváha a obezita spouští zánětlivé procesy v těle, rakovinové bujení a cukrovku

Tuk v těle potřebujeme. Je nepostradatelný pro mnoho životně důležitých procesů. Ale! I zde platí, že všeho moc...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Klimatizace v bytě - účinný pomocník nebo zabiják?

Mít v bytě či domě klimatizaci je výhoda. Ale na druhou stranu všechno má své pro a proti. Stejně je tomu i u...
více…

Auta ničí ovzduší, způsobují řadu vážných nemoci, a my se přesto rádi vozíme!

Auta všude kolem nás, to není je znak toho, že jsme bohatí a máme na to. Množství aut, to znamená také znečištěný...
více…

Pivo je vhodný nápoj po chemoterapeutické léčbě

Pivo je sice alkoholický nápoj, ale v rozumné míře je to i nápoj plný vitaminů, které mohou pomáhat nejen jako...
více…

Milenecká ruka, zdravotní komplikace z manželské postele

Společná manželská postel má nesporné výhody, ale i nevýhody. Objímání milujícího partnera ve spánku sice...
více…