Volba vhodného vína

Víno dotváří u prostřeného stolu kultivovanou atmosféru. Je třeba správně umět nejen servírovat, ale i vhodně zkombinovat s nabídkou jídel.

V zásadě rozlišujeme víno bílé, růžové, červené, tiché či šumivé.

Barevná škála a bohatství vín se vyzdvihuje skutečně důmyslně. Volba správného odstínu ubrusu, na kterém stojí láhev a sklenice, je opodstatněná. Tmavé ubrusy narušují věrnost barvy vína. Bílý a růžový ubrus se proto považuje za nejvhodnější. Krásu vína odhaluje dále správná teplota.

Mladá, bílá a vína s vysokým obsahem oxidu uhličitého se představují při nižší teplotě. Při vyšších teplotách se naopak zase podávají vína starší a červená. Bílá sladká vína, žlutá, dezertní vína, šampaňské a šumivá vína se podávají při teplotách 5-9 ° C. Nižší teplota brzdí uvolňování aromatických látek z vína. Bílá a růžová vína podávané při takové teplotě by zase ztratila svou živost a eleganci, proto se podávají při teplotě 10-12 ° C.

Lehkým mladým červeným vínům svědčí teplota 12-15 ° C, bohatá, těžká a stará červená vína vyniknou při teplotě 15-20 ° C. Ročníky francouzských a španělských vín vyžadují ještě vyšší servírovací teploty až 22 ° C, které jim dodají ušlechtilou hladkost a sametovou vůni, chuť a harmonii. Temperování vína se doporučuje dělat několik hodin a pozvolna, abychom zabránili tepelným šokům. Rychlé a velké změny teplot mohou degenerovat dobré vlastnosti vína.

Pro konzumenta často nejefektnějším, avšak metodicky ne nejšťastnějším prostředkem ke snížení teploty vína je ponoření lahve do kbelíku s ledem. Pozvolné temperování vína se v restauračních zařízeních organizuje přemístěním vytipovaných lahví ze sklepa do takzvané kabinového denního sklepa, resp. do izometrické skříně.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Odrůda hroznů - Riesling

Riesling [Ryzlink] překvapivě charakterizuje nemodernost. Přesto patří k jedné z nejlepších odrůd hroznů na světě....
více…

Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…

Portugalská vína

Vinařská moderna dorazila do Portugalska mnohem později než do Španělska. Starší generace vinařů se stále drží...
více…

Italská vína

Itálie je vedle Francie nejen nejvýznamnější vinařskou krajinou, ale je i největším výrobcem vína na světě....
více…

Francouzská vína

Francii lze rozdělit na deset vinařských oblastí, která produkují vína širokého spektra barev, vůní a chutí díky...
více…

Stolní a moštové odrůdy vína

Mnoho odrůd hroznů pěstovaných na různých půdách a v různých mikroklimatech nabízí neuvěřitelnou paletu různých...
více…