Servírování vína

Servírování se řídí desetiletími ověřenými úkony a pravidly.

Dříve než se zaváže číšník otevřít láhev objednaného vína, nápoj hostu představí. Sdělen mu je název vína, jeho ročník a na požádání dá hostu přečíst přední i zadní etiketu. Do jisté míry by měl být číšník odborník trvale si prohlubující znalosti v dané oblasti. Pokud je host s představováním vína spokojen, dá číšníkovi jemně pokyn, aby láhev otevřel.

Po správném otevření lahve číšník nejdříve nalévá víno osobě, která jej objednala. Pokud je host s vínem spokojený, obslouží číšník z pravé strany všech hostů u stolu. Během obsluhy dbá číšník na to, aby etiketa vína byla všem spolustolovníků viditelná. Pokud se servíruje víno v domácnosti, jeho nezávadnost posuzuje obvykle jako první hostitel. Existuje i možnost otevřít láhev s vínem dříve než před jeho bezprostředním servírováním.

Pokud korková zátka a víno nejsou v pořádku, je třeba otevřít láhev vína stejné značky a stejného ročníku.

Mladá červená vína většinou získávají na kvalitě, pokud jsou otevřená hodinku nebo dvě před naléváním. Mladá bílá vína stačí otevřít jen několik minut před servírováním. Oběma stejně prospívá krátký styk se vzduchem. Uvolněním svého aromatického potenciálu se stávají pružnější. Pokud si chce host jakékoliv víno skutečně vychutnat, neměl by se s jeho pitím pospíchat, ale by si ho měl pomalu vychutnávat.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články