Vodka

Nejlepší vodka se vyrábí nejen v Rusku, ale i v Polsku a Finsku. Její název ve slovanských jazycích značí zkratku názvu od slova voda. Pálí se ze směsí obilovin nebo z brambor. Obilí nebo brambory se musí rozmělnit a namočit do vody.

Tato kašovitá látka z plodin, z nichž se po kvašení získává destilát, se pálí obvyklým způsobem nejméně dvakrát. Alkohol je pak vysokoprocentní a téměř čistý, zbavený chuťově výrazných složek. Následně se filtruje a ředí vodou, dokud obsah alkoholu nedosáhne 40%.

Ve srovnání s jinými kořalkami je vodka neutrální, čistá a jemné chuti. Každý výrobce dělá pro zajištění její kvality a čistoty to nejlepší. Například Finové ředí svou 97-procentní vodku velmi exkluzivní vodou ze skalních nánosů unášených ledovcem. Jistý dánský výrobce zase používá roztátý grónský ostrovní led.

Jako je to příznačné pro každý dobrý nápoj, i vodka se se postupně začala vyrábět v mnoha zemích. K americké vodce se odborníci zpočátku stavěli zdrženlivě. Díky tomu, že v této zemi se pije málokdy čistá, našla si cestu ke koktejlům.

Nakolik je vodka chuťově neutrální, v nápojích přenechává hlavní roli jiným přísadám, přispívá jim jen svou silou a účinností. Na přípravu míchaných nápojů se proto používá neředěná, čirá vodka. Známá je například kombinace vodky s pomerančovým džusem nebo Bloody Mary, t. j. vodka s rajčatovou šťávou, solí, tabaskem, pepřem, worcesterem a citrónovou šťávou. Ochucené druhy vodky, které sice samy většinou chutnají velmi dobře, by mohly koktejlům na tomto základě škodit.

Vodka se pije dobře zchlazená z půldecového poháru. V rozumné míře je mnohými považována za lék.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…