Možná je trochu méně známý, protože je spíše pokládaný za domácí pálenku. Nápoj se produkuje z místních druhů divokých agáve zvaných jako Maguey, díky nimž se výroba mezcalu soustřeďuje na jihu Mexika, kde se jim daří. Vyskytuje se mnoho odrůd této rostliny.
Jaký je rozdíl mezi tequilou, také vyrobenou z agave, a mezcale? Stylově jsou oba nápoje stejné a také se posuzují podle totožných kritérií. Ani jeden z nápojů nezraje v láhvi.
Existují tři základní druhy mezcalu, podobně jako u tequily.
Anejo vyžaduje minimální roční zrání v dřevěných sudech.
Reposado zraje kratší dobu, obvykle od dvou měsíců po jeden rok.
Joven zraje méně než dva měsíce.
Jediný rozdíl mezi mezcalem a tequilou spočívá v technologickém postupu jejich výroby. Pinas jsou srdce modré agáve ve tvaru ananasu, které mohou běžně vážit až do 90 kilogramů. Zatímco při výrobě tequily se vaří v páře, aby se tak co nejsnáze uvolnila jejich šťáva, při výrobě mezcalu se pečou na uhlí v podzemních pecích tři dny.
Tequila postrádá zemitou a kouřovou chuť příznačnou pro mezcalu. Některé lahve mezcalu jsou dobře rozpoznatelné, protože mají ve svém obsahu přimíchaného naloženého červa (španělsky Gusano) žijícího na listech agáve. Zásluhou něj se tento druh nápoje prodává jako mezcal con Gusano.
Přítomnost červa dodává tekutině jemně slanou chuť. O důkazu kvality nápoje svědčí fakt, že se v ní nerozpustí. Zbabělci by se ho prý neměli raději pokoušet pít. Mezcal je celkově bohatší a jemnější než tequila, proto je vhodný i jako digestiv. Oba nápoje lze servírovat k hutným, kořeněným a slaným jídlům, i jídlům z chilli.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu