Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila.

Možná je trochu méně známý, protože je spíše pokládaný za domácí pálenku. Nápoj se produkuje z místních druhů divokých agáve zvaných jako Maguey, díky nimž se výroba mezcalu soustřeďuje na jihu Mexika, kde se jim daří. Vyskytuje se mnoho odrůd této rostliny.

Jaký je rozdíl mezi tequilou, také vyrobenou z agave, a mezcale? Stylově jsou oba nápoje stejné a také se posuzují podle totožných kritérií. Ani jeden z nápojů nezraje v láhvi.

Existují tři základní druhy mezcalu, podobně jako u tequily.

Anejo vyžaduje minimální roční zrání v dřevěných sudech.
Reposado zraje kratší dobu, obvykle od dvou měsíců po jeden rok.
Joven zraje méně než dva měsíce.

Jediný rozdíl mezi mezcalem a tequilou spočívá v technologickém postupu jejich výroby. Pinas jsou srdce modré agáve ve tvaru ananasu, které mohou běžně vážit až do 90 kilogramů. Zatímco při výrobě tequily se vaří v páře, aby se tak co nejsnáze uvolnila jejich šťáva, při výrobě mezcalu se pečou na uhlí v podzemních pecích tři dny.

Tequila postrádá zemitou a kouřovou chuť příznačnou pro mezcalu. Některé lahve mezcalu jsou dobře rozpoznatelné, protože mají ve svém obsahu přimíchaného naloženého červa (španělsky Gusano) žijícího na listech agáve. Zásluhou něj se tento druh nápoje prodává jako mezcal con Gusano.

Přítomnost červa dodává tekutině jemně slanou chuť. O důkazu kvality nápoje svědčí fakt, že se v ní nerozpustí. Zbabělci by se ho prý neměli raději pokoušet pít. Mezcal je celkově bohatší a jemnější než tequila, proto je vhodný i jako digestiv. Oba nápoje lze servírovat k hutným, kořeněným a slaným jídlům, i jídlům z chilli.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody. Ovocné extrakty,...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…