Ovocné destiláty

Počet ovocných destilátů je obrovský. Rozlišují se podle destilace, ochucovadla a obsahu vody.

Ovocné extrakty, většinou vyráběné z ovoce jako jsou maliny, borůvky, rybíz, jahody, ostružiny a trnky, se před destilací promíchávají s alkoholem, protože zmíněné ovoce obsahuje málo cukru. Obsah alkoholu po destilaci je minimálně 40%. Ovocné lihoviny vznikají destilací ovocné šťávy.

Vyrábějí se zejména z peckovin, jako jsou třešně, mirabelky a švestky. Toto ovoce má od přírody dostatek cukru, takže šťáva kvašením dosahuje potřebné procento alkoholu. Pálenky z jádrového ovoce jsou pálenky z hrušek, jablek a jiného ovoce. I toto ovoce obsahuje dostatek cukru, takže není potřeba přidávat žádný alkohol. Obsah alkoholu po destilaci je 38%.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Remy Martin

Remy Martin je lehčí typ koňaku. Založení společnosti se stejným názvem se datuje do roku 1715. Když byla na pokraji...
více…

Pisco

Pisco je nápoj vyráběný fermentací a destilací z hroznů. Ačkoliv jej produkuje Chile a zároveň Peru, výsledek je v...
více…

Oskerušovice

Oskerušovice se produkuje z jeřábu oskeruše, který se vyskytuje v Českém středohoří, na jihovýchodě Moravy a v...
více…

Mezcal

Mezcal je destilovaný nápoj spjatý s Mexikem jako tequila. Možná je trochu méně známý, protože je spíše...
více…

Matolinovice (matolinové víno)

Matolinovice, nazývána také matolinové víno, se produkuje zkvašením výlisků, které zůstaly po lisování...
více…

Martell

Martell je koňak nesoucí jméno svého majitele. Jean Martell byl pašerák z Normanských ostrovů vyznačující se...
více…

Likér

Likér se vyrábí se ze sladkých a hořkých mandlí, s přidáním vanilky a jiného koření. Mandle se namočí do Grappy,...
více…

Stará myslivecká

Stará myslivecká je vinný destilát z vinařské oblasti Cognac doplněná o výluh ze sušeného ovoce, ořechů,...
více…

Koňak (Cognac)

Cognac (koňak) je vinný destilát stejně jako brandy a armagnac. Koňak, jak již jeho název napovídá, je spjat s...
více…

Kirsch, Framboise a Himbeergeist

Destilovat lze téměř každé ovoce. Višně jsou pro tento účel zvlášť vhodné, protože nejsou přirozeně...
více…