Likér své pojmenování dostal podle říčky Demänovka, která teče přes Liptovský Mikuláš z nedalekých hor Nízkých Tater. Vyrábí ho lihovarnický podnik St. Nikolaus výhradně z přírodních surovin bez použití umělých přísad. Společnost byla založena v roce 1867 a navázala na místní dlouholetou lihovarnickou tradici.
Demänovka existuje ve dvou variantách. Demänovka bylinná sladká s obsahem alkoholu 33% se vyznačuje sladší, bylinnou a aromaticky vyváženou chutí. Demänovka bylinná hořká s obsahem alkoholu 38% je méně sladká, bylinná, hořká a kořeněná. Je určena pro konzumenty výraznějších bylinných likérů. Vychlazený likér podáváme jako aperitiv před jídlem nebo jako digestiv po jídle.
Karpatská hořká je také produktem firmy St. Nikolaus. Jedná se o bylinný likér vyrobený na bázi použití přírodního macerátu z vybíraných bylin. Obsahuje 30% alkoholu. Nápoj se vyznačuje jemnou vyváženou chutí a podává se jako aperitiv. Karpatská hořká se používá i do míchaných nápojů.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu