Piña colada
Piña colada je sladký longdrink na rumovém základě, který s několika dalšími klasickými míchanými nápoji konkuruje mojitu.
Jeho domovinou je Karibik a v překladu znamená odšťavňování ananasu. Ačkoliv Piña colada existuje v mnoha variacích, její základ tvoří bílý rum, čerstvý kokos a ananas. V našich barech se alternativně používá kokosový sirup, respektive krém a ananasový džus, aby příprava koktelju byla méně náročná.
Čerstvá chuť ovoce je však nenahraditelná. Piňa colada se vyznačuje velmi silným aromatem a výraznou chutí. Je osvěžující a pije se zejména v létě. Za vznik tohoto míchaného nápoje vděčíme nejslavnějšímu portorickému pirátovi Robertu Cofresimu. Do širšího povědomí veřejnosti Piña colada vstoupila v 20. letech 20. století prostřednictvím amerického časopisu o cestování. Nápoj se stal celkově populárním v 80. letech 20. století během obrody koktejlů.
Dnes Piña colada patří mezi nejslavnější míchané nápoje. Koktejl si snadno a rychle zhotovíme i sami doma. Na začátek nasypeme do mixéru větší množství ledu a vlijeme všechny tekuté ingredience, to znamená 50 ml bílého kubánského rumu, 50 ml kokosového sirupu nebo krému. V případě, že nemáme kokosový kompotent, použijeme dostupnější smetanu a dvě lžíce moučkového cukru. Rum a kokosovou složku můžeme celkově nahradit kokosovým rumem Malibu. Dále přidáváme přibližně čtyři kostky ananasu.
Obsah umixujeme a vlijeme do vychlazené sklenice. Okraj sklenice dozdobíme trojúhelníčkem ananasu a třešničkou. Piña coladu můžeme připravit i v šejkru bez použití mixéru. Pokud chceme ušetřit čas, můžeme sáhnout i po lahvované Piña coladě. Nealkoholická obdoba nápoje se nazývá Virgin Colada. Při její přípravě absentuje rum.