Tia Maria a Kahlúa
Tia Maria, jeden z nejznámějších kávových likérů světa, pochází z Jamajky. Produkuje se z kávových zrn z úpatí Blue Mountains, cukrové třtiny a vanilky. Vznik receptury sahá až do 17. století, do období koloniálních válek. Dlouhá léta však byla zapomenuta, k obnovení výroby nápoje došlo až v 40. letech 20. století.
Likér nese jméno podle služky španělské šlechtičny, které asistovala při nuceném útěku z domova. Události se seběhly tak rychle, že služka stihla vzít jen malou klenotnici své paní. Shodou okolností se v ní kromě šperků nacházel i rodinný recept na likér. Díky sladkému, bohatému aroma zdůrazňující přísady se likér hodí k míchání delikátních koktejlů nebo se servíruje samostatně jako digestiv. Vychlazený likér podáváme v koktejlových sklenicích. Nápoj se vyznačuje jantarovohnědou barvou. Obsahuje 31,5% alkoholu.
Kahlúa
Je mexický kávový likér. Tvoří jej rum, místní kávová zrna a nádech vanilky. Vznik nápoje se datuje do roku 1936 a jeho název vyjadřuje ve svém znění poctu původním obyvatelům daného regionu před dobytím Španěly. Kahlúa původně obsahoval 26,5% alkoholu, dnes je jeho podíl pouze 20%.
Ve své podstatě je likér těžký a bohatý, v gastronomii má celkem široké uplatnění. Kahlúa chutná temně, lahodně a polosladce. Mezi známé míchané nápoje patří Black Russian na bázi jednoho dílu likéru a dvou dílů vodky a White Russian obohacený ještě o jeden díl mléka a kostek ledu. Sombrero koktejl se skládá z jednoho dílu kávového likéru a dvou-tří dílů mléka. Kahlúa Cognac je namíchaný ve stejném poměru ze složek, které již předem prozrazuje název nápoje. Kahlúa se hodí také k dochucení kávy a zmrzlinových pohárů.